• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiFødevarekemi01. 09. 2004 | Katrine Meyn

Øl og ESR-spektroskopi

Analytisk kemiFødevarekemi01. 09. 2004 By Katrine Meyn

Mange vil sikkert mene, at øl og elektron spin resonans (ESR)-spektroskopi hører hjemme i vidt forskellige kemiske universer. Men ESR-spektroskopi har bidraget med vigtig viden om mekanismerne bag ældning af øl og er blevet en rutinemetode til at måle øls holdbarhed. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Mogens L. Andersen & Leif H. Skibsted, Fødevarekemi, Institut for Fødevarevidenskab, KVL

Holdbarheden af øl i flasker – og pilsnerøl især – påvirkes negativt af varme, lys og ilt under opbevaring. Det skyldes især oxidative reaktioner, der ændrer smag og danner uklarheder. ESR-spektroskopi har i de seneste år været et vigtigt værktøj til at studere radikaler, der er kortlivede intermediater i disse processer. ESR-detektion af radikaler har både bidraget med vigtig viden om mekanismerne bag ølældning og er desuden blevet en rutinemetode til at måle holdbarheden af øl.

Detektion af radikaler i øl
Under gunstige omstændigheder kan man med ESR-spektroskopi detektere radikaler i koncentrationer ned til nogle få nM. Alligevel er steady-state koncentrationer af radikaler, der dannes i øl i forbindelse med ældningsreaktioner, alt for lave til at kunne detekteres direkte med ESR. Dette problem kan delvist løses ved at bruge spinfangningsteknikken, hvor de reaktive radikaler sammen med en spinfanger danner stabile radikaler kaldet spinaddukter (figur 1). Spinaddukterne kan ofte akkumuleres i koncentrationer, der kan detekteres med ESR. Derved fås indirekte information om de fangede radikaler. Praktisk taget alle ESR-studier af øl har været baseret på spinfangningsteknikken.

Forudsigelse af øls holdbarhed
Uchida et al. fra Suntory Bryggeriet i Japan har vist, at spinfangningsteknikken sammen med ESR-detektion kan bruges til hurtigt at forudsige pilsnerøls smagsstabilitet [1]. I praksis følger man mængden af spinaddukter, der dannes ved at opvarme øl, som er tilsat en spinfanger, under adgang til atmosfærisk luft (figur 2). I forsøgets begyndelse er dannelsen af spinaddukter begrænset, og fasen kaldes derfor nølefasen. Efter et stykke tid begynder mængden af spinaddukter at vokse hastigt og lineært med tiden. Længden af nølefasen afhænger af, hvor hurtigt øllets indhold af antioxidanter, der forhindrer dannelsen af radikaler, forbruges. Uchida et al. viste som de første, at længden af nølefasen målt i friskfremstillet pilsnerøl korrelerer med smagsstabiliteten under normale opbevaringsbetingelser. Dvs. metoden kan bruges til hurtigt at forudsige holdbarheden af øl og som et værktøj til at justere produktionstrinene mhp. at opnå optimal holdbarhed [2-4].

Hvilke radikaler dannes i øl?
Ved Fødevarekemi på Institut for Fødevarevidenskab, KVL, har vi som en del af et samarbejdsprojekt med Carlsberg Forsøgslaboratorium under FØTEK 2-programmet brugt spinfangningsteknikken til at identificere radikalerne, der dannes ved de oxidative processer i øl [5]. Tilsætning af spinfangeren 5,5-dimethyl-1-pyrrolidin-N-oxid (DMPO) til øl gav ESR-spektre, der stammede fra en blanding af to spinaddukter. Det ene var dannet ved spinfangning af hydroxylradikaler, og det andet blev tilskrevet et spinaddukt med et alkylradikal (figur 3). Ved at bruge spinfangeren 2-methyl-2-nitrosopropan (MNP) blev alkylradikalet identificeret som 1-hydroxyethylradikalet. Koblingskonstanterne for adduktet, der observeres ved nølefasemålingerne med PBN som spinfanger, er i øvrigt også i overensstemmelse med et addukt dannet ud fra 1-hydroxyethylradikalet.
På baggrund af de identificerede radikaler og resultaterne fra andre spinfangningsforsøg er det vist, at spormængder af kobber- og jernioner har afgørende betydning for dannelsen af radikaler i øl [6]. Det blev derfor foreslået, at dannelsen af radikaler sker via en række reaktioner som vist i figur 4 [7]. Ved tilstedeværelse af oxygen kan der dannes hydrogenperoxid, der via Fenton-reaktionen danner hydroxylradikaler. Disse er ekstremt reaktive og reagerer med diffusionskontrollerede hastigheder med langt de fleste organiske forbindelser. Hydroxylradikaler udviser derfor meget lidt selektivitet og reagerer hovedsageligt med de forbindelser, der er til stede i den højeste koncentration. I en almindelig pilsner er det ethanol, som er til stede i en koncentration på ca. 1 M. 1-hydroxyethylradikalet dannes ved abstraktion af et hydrogenatom fra ethanol, og dette radikal vil ved tilstedeværelse af oxygen omdannes til et a-hydroxyperoxylradikal, der henfalder til acetaldehyd og superoxid eller hydroperoxylradikaler afhængigt af pH. Denne mekanisme tillægger ethanol en vigtigere rolle i de oxidative processer i øl, end man tidligere har været klar over. Radikalerne (figur 4) er alle meget reaktive og kan derfor reagere med andre ølkomponenter i forskellige sidereaktioner. Det er med til at forkorte øls holdbarhed, idet smagskomponenter ødelægges, og der dannes oxiderede forbindelser, som enten giver bismag eller danner uklarhed og bundfald.

Antioxidanter i øl
Detektion af dannelse af radikaler med ESR og spinfangningsteknikken er et godt værktøj til at screene potentielle antioxidanters effekt på holdbarheden af øl. Metoden har været med til at fastlægge, at polyphenoler, der ellers er gode antioxidanter i mange biologiske systemer, ikke har indflydelse på øls oxidative stabilitet [7,8]. Til gengæld var det tydeligt, at sulfit, der findes naturligt i øl i koncentrationer på nogle få ppm, er den dominerende antioxidant. Øl, der ikke indeholdt sulfit, har således ingen nølefase for dannelsen af radikaler i øl, selv om indholdet af polyphenoler var højt. Det kan skyldes, at sulfit effektivt fjerner peroxider, der ellers reagerer med Fe(II) og Cu(I), som normalt findes i spormængder i øl. Dermed starter nye radikalreaktioner (figur 1). Peroxider er forholdsvis langlivede ift. de andre reaktive oxygenforbindelser, der indgår i de oxidative reaktioner (figur 4), og selv små mængder af sulfit kan derfor effektivt fjerne peroxider. Derimod er koncentrationen af polyphenoler i øl for lav til effektivt at kunne fjerne reaktive radikaler i konkurrence med andre komponenter, der er til stede i langt højere koncentrationer.

Lysinduceret nedbrydning af humlestoffer
Øls bitre smag skyldes hovedsageligt tilstedeværelsen af isohumuloner, der dannes ved omlejring af humuloner fra humlen under brygningen af øl. Øl, der udsættes for sollys, udvikler hurtigt en bismag, der stammer fra dannelse af 3-methylbut-2-en-1-thiol (MBT), hvis smag beskrives som »skunky«, og som kan smages i koncentrationer ned til 1 ng/l. Det har været kendt siden begyndelsen af tresserne, at MBT kan dannes ved belysning af blandinger af riboflavin, cystein og isohumuloner med synligt lys (350–500 nm) (figur 5), men den præcise mekanisme for dannelsen af MBT er stadig ukendt. Man kan forhindre dannelsen af MBT og dermed gøre smagen af øl mindre lysfølsom ved at bruge delvist hydrogenerede isohumuloner ved fremstillingen af øl (figur 6).
I de seneste år har ESR været anvendt til at fastlægge de indledende reaktioner ved lysinduceret nedbrydning af humlestoffer. Radikaler, der dannes ved direkte fotolyse af isohumuloner, er identificeret ved tidsopløst ESR (TREPR) [9], mens riboflavins evne til at danne hydroxyl- og 1-hydroxyethylradikaler i øl-modelsystemer ved belysning er studeret vha. ESR-spinfangningsteknikken [10].
I et samarbejde med kemikere fra universitetet i Gent støttet af Levnedsmiddelcentret under Major Research Infrastructure-programmet har vi forsøgt at klarlægge de indledende trin af oxidationen af isohumuloner. På grundlag af resultater opnået ved elektrokemisk oxidation af salte af isohumuloner og detektion af de dannede radikaler ved spinfangning og ESR er det foreslået, at det er anioner af isohumuloner, der hovedsageligt oxideres. Reaktiviteten af isohumulonerne påvirkes desuden ikke af hydrogenering, til trods for at spinfangningsforsøgene påviste dannelsen af radikaler, der var forskellige fra isohumulonerne selv [11]. Hastighederne for elektronoverførsel fra triplet-exciteret riboflavin til salte af forskellige isohumoloner er desuden blevet bestemt ved laser flash fotolyse [12]. Isohumoloner med forskellige grader af hydrogenering gav næsten ens hastighedskonstanter (≈ 2·108 M-1·s-1), hvilket er i overensstemmelse med oxidation af b-tricarbonylmethylgruppen, der er fælles for de forskellige typer af isohumulonanioner.

Øls indflydelse på ESR
Det er ikke kun ESR, der har påvirket bryggeriindustrien. Fabrikanterne af ESR-instrumenter er også blevet påvirket af det nye marked, der har åbnet sig. Det har stimuleret udviklingen af små X-bånd (10 Ghz) ESR-instrumenter, der er beregnet til rutineanalyser, og som bl.a. automatisk kan køre nølefaseanalyser af ølprøver. Denne nye generation af små ESR-instrumenter er yderst velegnet til studier af oxidative processer i andre typer levnedsmidler og i det hele taget alle typer af biologiske materialer. ESR-spektroskopi er derfor ikke længere begrænset til specialiserede forskningslaboratorier, men er nu blevet både økonomisk og praktisk tilgængelig for alle, der er interesserede i radikaler.

Referencer:
1. Uchida, M., Suga, S. og Ono, M. Improvement for oxidative flavor stability of beer – Rapid prediction method for beer flavor stability by electron spin resonance spectroscopy. J. Am. Soc. Brew. Chem. 54 (1996) 205-211.
2. Takaoka, S., Kondo, H., Uchida, M. og Kawasaki, Y. Improvement of beer flavor stability by applying ESR method to industrial plant. MBAA Technical Quarterly 35 (1998) 157-161.
3. Uchida, M. og Ono, M. Technological approach to improve beer flavor stability: Analysis of the effect of brewing processes on beer flavor stability by the electron spin resonance method. J. Am. Soc. Brew. Chem. 58 (2000) 8-13.
4. Franz, O. og Back, W. Experiences in measuring free radicals using electro spin resonance spectrometry in the brewery. Monatsschrift für Brauwissenschaft 55 (2002) 156-162.
5. Andersen, M. L. og Skibsted, L. H. Electron spin resonance spin trapping identification of radicals formed during aerobic forced aging of beer. J. Agric. Food Chem. 46 (1998) 1272-1275.
6. Uchida, M. og Ono, M. Improvement for oxidative flavor stability of beer – Role of OH-radical in beer oxidation. J. Am. Soc. Brew. Chem. 54 (1996) 198-204.
7. Andersen, M. L., Outtrup, H. og Skibsted, L. H. Potential antioxidants in beer assessed by ESR spin trapping. J. Agric. Food Chem. 48 (2000) 3106-3111.
8. Andersen, M. L. og Skibsted, L. H. Modification of the levels of polyphenols in wort and beer by addition of hexamethylenetetramine or sulfite during mashing. J. Agric. Food Chem. 49 (2001) 5232-5237.
9. Burns, C. S., Heyerick, A., de Keukeleire, D. og Forbes, M. D. E. Mechanism for formation of the lightstruck flavor in beer revealed by time-resolved electron paramagnetic resonance. Chem. Eur. J. 7 (2001) 4554-4561.
10. Laane, C., de Roo, G., van den Ban, E., Sjauw-En-Wa, M-W., Duyvis, M. G., Hagen, W. A., van Berkel, W. J. H., Hilhorst, R., Schmedding, D. J. M. og Evans, D. J. The role of riboflavin in beer flavor instability: EPR studies and the application of flavin binding proteins. J. Inst. Brew. 105 (1999) 392-397.
11. Huvaere, K., Andersen, M. L., Olsen, K., Skibsted, L. H., Heyerick, A. og de Keukeleire, D. Radicaloid-type oxidative decomposition of beer bittering agents revealed. Chem. Eur. J. 9 (2003) 4693–4699.
12. Huvaere, K., Olsen, K., Andersen, M. L., Skibsted, L. H., Heyerick, A. og de Keukeleire, D. Riboflavin-sensitized photooxidation of isohumulones and derivatives. Photochem. Photobiol. Sci. 3 (2004) 337-340.

Figur 1. Kortlivede radikaler kan detekteres indirekte som spinaddukter. 1-hydroxyethylradikalet danner sammen med spinfangeren a-phenyl-t-butylnitron (PBN) et stabilt nitroxylradikal. Koblingsmønstret for ESR-spektre af PBN-spinaddukter består typisk af en triplet af dubletter på grund af hyperfin kobling mellem den uparrede elektron og et N-atom samt en proton (angivet med blåt).
Figur 2. Mængden af spinaddukter detekteret med ESR i pilsnerøl ved opvarmning til 55°C og under adgang til atmosfærisk luft. Der er tilsat spinfanger (30 mM PBN).
Figur 3. ESR-spektrum af spinaddukter, der dannes ved tilsætning af DMPO til pilsner, hvor antioxidanter er fjernet [5].
Figur 4. Oxidative kædereaktioner i øl, der involverer radikaler.
Figur 5. Lysinduceret nedbrydning af isohumuloner i øl.
Figur 6. Isohumuloner og hydrogenerede isohumuloner.
Figur 7. Isohumuloner har pKa-værdier omkring 3 og er derfor hovedsageligt deprotoniserede i øl, hvor pH er 4–5. b-tricarbonylmethylanionen i deprotoniseret isohumulon kan oxideres til et radikal ved én-elektronoverførsel.
Figur 4. Thujonindhold i jordprofil under Thuja plicata i Teglstrup Hegn ved Helsingør.
Figur 5. Eksempel på glucosinolat, her 2-phenylethylglucosinolat (gluconasturtin).
Figur 6. Initielle nedbrydningsreaktioner for glucosinolater.
Figur 7. Eksempler på nitrilglucosider (Glu=Glucose).
Figur 8. Nedbrydning af cyanogene glucosider resulterende i produktion af HCN.

Skrevet i: Analytisk kemi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik