• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Lovgivning og patenter01. 11. 2012 | Katrine Meyn

Patent Prosecution Highway

Lovgivning og patenter01. 11. 2012 By Katrine Meyn

– en genvej til hurtigere udstedelse af patent.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2012 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Per Jensen Mikkelsen, certificeret dansk patentagent (CDPA) hos Budde Schou A/S

Virksomheder, der primært baserer deres forretning på produkter og/eller fremstillingsmetoder som forholdsvis let kan kopieres, bør beskytte deres opfindelser gennem patenter eller brugsmodeller.
Forudsat at opfindelsen er patenterbar kan det være afgørende – især for nystartede virksomheders beståen – at patentansøgningen fører til patent inden for en begrænset tidsperiode. Dette tidspres afspejler et typisk behov for udefrakommende kapital eksempelvis fra venturefonde.
Det kan være et krav fra potentielle investorer, at der i det mindste foreligger én verserende patentansøgning, for hvilken der er udstedt mindst én positiv behandlingsskrivelse fra en kompetent myndighed for så vidt angår patenterbarhed. Et langt bedre udgangspunkt for at indhente kapital er dog egentlig udstedte patentrettigheder (gerne i flere lande). Udstedte patentrettigheder tillader håndhævelse samt at salgs- og licensaftaler kan indgås på et mere sikkert grundlag.
Derfor kan det være i patentansøgers interesse, at ansøgningens behandlingstid minimeres inden for de rammer der typisk anvendes, når der ansøges om patent i mere end ét land eller regional jurisdiktion (såsom EP via det europæiske patentkontor EPO1)). Sådanne rammer omfatter først og fremmest den såkaldte Patent Coorporation Treaty (PCT), som tillader, at en PCT-patentansøgning kan forfølges ved ét centralt organ langt hen i ansøgningsfasen. Herved holdes administrativt arbejde og omkostninger på lavest muligt niveau i forhold til antallet af lande, hvor PCT-ansøgningen kan videreføres nationalt.

PPH: Patent Prosecution Highway
For ansøgere, som ønsker fremskyndet sagsbehandling og dermed muligheden for hurtigere udstedelse af patent i flere lande, findes der en række muligheder for at fremskynde sagsbehandlingen (uanset om der er tale om en PCT-ansøgning eller en regulær national eller regional patentansøgning).
Et tiltag som så dagens lys i 2006 er den såkaldte Patent Prosecution Highway forkortet ”PPH”.
PPH tillader fremskyndet sagsbehandling beroende på, at patentmyndigheden i ét land tager udgangspunkt i eller fuldstændig genbruger den sagsbehandling, der allerede er foretaget hos et andet lands patentmyndighed. Derved reduceres arbejdsmængden, der er forbundet med at vurdere patenterbarheden af en korresponderende ansøgning (dvs. en ansøgning i samme patentfamilie med tilsvarende patentkrav).
For at en ansøgning kan behandles under PPH kræves det først og fremmest, at mindst et af patentkravene i den korresponderende ansøgning anses for at være patenterbart, og at krav(ene) som udgangspunkt har identisk beskyttelsesomfang. Et andet essentielt krav er, at den substantielle sagsbehandling af ansøgningen ikke er påbegyndt på det tidspunkt, hvor der søges om fremskyndet behandling under PPH.

Amerikansk-europæisk PPH-samarbejde
Det amerikanske patentkontor (USPTO) og EPO etablerede i 2008 et PPH-samarbejde. Det tillader en ansøger, som tidligere har modtaget en positiv behandlingsskrivelse for en ansøgning fra EPO, at forfølge en tilsvarende ansøgning under PPH ved USPTO med henvisning til den positive behandlingsskrivelse udstedt af EPO (og omvendt). Derved opnås en betydelig kortere sagsbehandlingstid.
Et traditionelt patentansøgningsforløb tager gennemsnitligt cirka 3 og 4½ år ved hhv. USPTO og EPO2). For en PCT-patentansøgning, som videreføres ved USPTO og EPO under PPH, tager det gennemsnitligt henholdsvis ca. 11½ og 5 måneder, før myndighederne udsteder første behandlingsskrivelse. Erfaringen viser, at behandlingstiden ved EPO frem til første behandlingsskrivelse for ansøgninger som forfølges via PPH kan nå helt ned på 3-4 uger.
I fald første behandlingsskrivelse er positiv og myndigheden dermed anerkender patenterbarhed kan patent udstedes umiddelbart herefter.
Sagsbehandlingstiden i et PPH-forløb er således markant kortere end for en regulær patentansøgning. Det skal dog holdes for øje, at en fremskyndet sagsbehandling ikke nødvendigvis øger chancen for meddelelse af patent. De amerikanske patentmyndigheder er således i deres gode ret til at være uenige med den konklusion som eksempelvis den europæiske patentmyndighed nåede frem til under sin sagsbehandling.
I tillæg til en forkortet sagsbehandlingstid er der en forventning om, at det vil give færre omkostninger for ansøger i ansøgningsfasen som følge af genbrug af en anden patentmyndigheds arbejde. Omvendt fremrykkes omkostninger knyttet til udstedelse af patentrettigheden også, eksempelvis validerings (oversættelses) omkostninger i udvalgte EPC-kontraherende lande samt efterfølgende årsafgifter.

PPH-samarbejdet godt i gang
Siden 2008 har en række patentmyndigheder over hele kloden indgået og videreudviklet PPH-samarbejdsaftaler, hvorved mulighederne for fremskyndet sagsbehandling under PPH er blevet signifikant forbedret. Som udgangspunkt er kravene til den korresponderende ansøgning som modtog en første positiv behandlingsskrivelse mindre rigide end tidligere. I de første PPH-aftaler var det afgørende, at ansøgningen, for hvilken man ønskede at henvise til en positiv behandlingsskrivelse, var den først indleverede ansøgning. Dette krav har man slækket på i PCT-PPH-samarbejdet og senere har man yderligere lempet formalitetskravene i PPH ”Mottainai” og PPH 2.0 samarbejder. EPO har eksempelvis indgået et PPH 2.0 samarbejde med USPTO og det japanske patentkontor JPO.
For så vidt angår Danmark kan der læses mere om PPH samarbejdsaftaler indgået med bl.a. de japanske, kinesiske og amerikanske patentmyndigheder på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside (se http://www.dkpto.dk under ”patent/brugsmodel”).
JPO har i øvrigt oprettet en hjemmeside, som indeholder omfattende information omkring de indgåede PPH-aftaler (se http://www.jpo.go.jp – under ”Activities JPO”).
Således kan patentaktive virksomheder anvende PPH som et redskab til at reducere patentrelaterede omkostninger og især til at fremskynde sagsbehandlingen af deres patentansøgninger og derved lette vejen til eksempelvis venturekapital samt håndhævelse, salg og udlicensering af deres patentrettigheder.

Fodnoter
1) Pt. har 38 europæiske lande tiltrådt den Europæiske Patent Konvention (EPC) og der kan udstedes et såkaldt EP-patent for disse kontraherende lande forudsat at der umiddelbart efter udstedelse opfyldes visse formalia primært irt. oversættelse.
2) http://www.trilateral.net/statistics/tsr/fosr2010/activities.pdf og http://www.uspto.gov/dashboards/patents/main.dashxml

Skrevet i: Lovgivning og patenter

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik