• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

FødevarekemiKlima og miljø01. 06. 2005 | Katrine Meyn

Polylactat som materiale til fødevareemballering

FødevarekemiKlima og miljø01. 06. 2005 By Katrine Meyn

Polylactat er p.t. det mest lovende biobaserede emballagemateriale, når både pris og tekniske specifikationer tages i betragtning.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af lektor Jens Risbo og adjunkt Marianne Jakobsen, Institut for Fødevarevidenskab, Afd. for Fødevarekemi, KVL

Der har længe været et ønske om alternativer til de konventionelle oliebaserede fødevareemballagematerialer i form af materialer fremstillet af fornybare ressourcer.
Bioemballage er en bred betegnelse for emballager fremstillet af biobaserede og bionedbrydelige materialer såsom stivelse fra kartofler og chitin/chitosan fra rejeskaller. Bioemballering går dermed lidt populært sagt ud på at “pakke osten ind i kartoflerne og skinken ind i rejerne”.
Polylactat (PLA) fremstilles industrielt ud fra mælkesyre ved i første omgang at danne det ringformede dilactid under vandfraspaltning. Dilactidet polymeriseres herefter under ringåbning til høje molekylvægte (i størrelsesorden 80.000 g/mol). Folier fremstillet af PLA kan svejses og dybtrækkes (kombineret emballageformgivnings- og pakkeproces som benyttes til bl.a. oste- og skinkepakker) som konventionelle oliebaserede materialer. For at forstå den videre brug af PLA som emballagemateriale er det nødvendigt med et minimalt kendskab til kemisk fødevareemballeringsvidenskab, der er en helhedsorienteret og praktisk form for fødevarekemi og fysisk-kemi.

I omgivelsernes vold
Efter emballering lever fødevaren, emballagen og produktets omgivelser under gensidig påvirkning. Omgivelserne (kølemontren, lageret, hylden i supermarkedet etc.) er bl.a. kendetegnet ved en bestemt temperatur (f.eks. køletemperatur), atmosfæresammensætning, luftfugtighed og lysintensitet. Fødevaren udgør generelt et komplekst kemisk system ude af ligevægt, der forandres under påvirkning af især oxygen og lys. Endvidere indeholder de fleste fødevarer store mængder vand og kan opretholde en lokal indre luftfugtighed tæt på 100%. Den indre lokale atmosfære tilstræbes ofte at have en høj koncentration af kuldioxid og lav koncentration af oxygen (deklareret som beskyttende atmosfære).
Emballagen udgør randen/barrieren mellem fødevaren og omgivelserne og kontrollerer dermed, i hvilken grad omgivelser påvirker den kemiske/biologiske udvikling i fødevaren. Emballagen er karakteriseret ved sin permeabilitet (gennemtrængelighed) over for vanddamp og relevante gasarter (oxygen, nitrogen, kuldioxid etc.) og styrer dermed, hvor hurtigt forskellen mellem den indre og ydre atmosfære udlignes. Emballagen selv gennemgår kemiske og fysiske forandringer under påvirkning af specielt fødevaren. Emballagematerialet er dermed ikke uforanderligt, idet det kan optage kemiske fødevarekomponenter, nedbrydes kemisk og undergå krystallisationsprocesser.

Af jord er du kommet…
Fødevaren såvel som bioemballagematerialet består af “forhenværende” levende biologisk materiale eller biologisk baseret materiale, der efterfølgende nedbrydes til mere stabile kemiske byggesten, der så igen kan indgå i kredsløbet. For fødevarens vedkommende sker nedbrydningsprocessen langsomt ad kemisk og mikrobiologisk vej allerede under holdbarhedsperioden. For biologisk nedbrydelige emballagematerialer er det vigtigt, at materialets tilsvarende nedbrydningsproces under holdbarhedsperioden ikke sker i en grad, der skader fødevarens kvalitet og pakkens funktionalitet, såsom mekanisk styrke og gennemtrængelighed. Samtidig skal materialet efterfølgende være let nedbrydeligt, kunne komposteres og forsvinde inden for en rimelig tidsskala. Det er et forhold, der fundamentalt adskiller bioemballering fra konventionel emballering.
Stivelsesbaserede emballager har under forsøg med lagring af fødevarer vist sig at være glimrende værter for skimmelsvampe. Materialet nedbrydes for tidligt, og på en måde der skader produktets kvalitet og forbrugerens sikkerhed.
PLA nedbrydes ikke mikrobiologisk, men kan ad kemisk vej og ved fugtpåvirkning fra fødevaren hydrolyseres til mindre polymerer og oligomerer.
Den hydrolytiske nedbrydning er autokatalytisk, idet der dannes polymerender med carboxylsyregrupper, som katalyserer hydrolysen, der derved accelererer nedbrydningshastigheden.
Ved typisk køletemperatur foregår processen meget langsomt og har ikke nogen praktisk betydning. Ved stuetemperatur falder den gennemsnitlige molekylvægt over ca. 40 dage til det halve, og samtidig optages relativt store mængder vand, der dels bindes kemisk og dels absorberes fysisk pga. de ændrede materialeegenskaber. Imidlertid mister materialet ikke nævneværdig styrke, medmindre det nedbrydes væsentligt mere.

Bevarelse af spisekvalitet
Folier fremstillet af PLA har en høj gennemtrængelighed for pakkegassen CO2 og omgivelsernes skadelige oxygen. Samtidig er PLA dårligt til at forhindre vanddamp i at permeere ud til omgivelserne. Ikke alle fødevarer stiller lige høje krav til emballagens permeabilitet. PLA kan derfor bedst bruges til emballering af produkter, der ikke er specielt sårbare over for oxidationsprocesser, og hvor tab af vand ikke har katastrofale følger. Lagringsforsøg, hvor specifikke kemiske ændringer monitoreres som funktion af tiden ved lagring under realistiske forhold, viser, at PLA ofte kan erstatte de traditionelle plastmaterialer polyethylen og polystyren. Forsøg viser endog, at umættede lipider i yoghurt, emballeret i PLA, oxideres langsommere, end når yoghurten er emballeret i polystyren. Dette viser sig ved lavere koncentrationer af de smagløse hydroperoxider og de grimt smagende sekundære oxidationsprodukter, såsom n-hexanal.
En større udfordring er emballering af skæreost, hvor producenten normalt angiver en lang holdbarhed på ca. 85 dage. Skæreost lagres i kraftigt belyste kølemontre. Lagringsforsøg, hvor ost lagres i PLA såvel som kommercielle referenceemballager, viser, at både PLA’s ringe vanddamp- og oxygenbarriere er et problem for forringelse af spisekvaliteten. Skæreost emballeret i PLA havde en for stor fordampning af vand (målt som masseændring). Endvidere steg koncentrationen af oxygen væsentligt hurtigere i PLA-emballagerne. For belyste pakker gav det væsentligt højere koncentrationer af sekundære lipidoxidationsprodukter i PLA-emballeret ost sammenlignet med konventionelt emballeret ost.
Imidlertid vurderes det, at begge problemer kan løses forholdsvis let. Øges produktstørrelsen lidt, vil det ændrede overflade/volumenforhold mindske det procentvise vandtab (relativt til produktets initielle masse) til et acceptabelt niveau. Lagringsforsøgene viser, at lipidoxidationen skyldes fotoinitierede processer, idet belysning var en forudsætning for udvikling af oxidationsprodukter. Så en passende lysafskærmning i form af f.eks. en etiket kunne afhjælpe de oxidative problemer.

Højteknologisk bioemballage
Konventionelle oliebaserede emballagefilm med høje barriereegenskaber over for både vanddamp og gasser er højteknologiske materialer. Emballagen består af flere lag af forskellige materialer, der hver for sig har barriereegenskaber over for enten vanddamp eller gasser. I det lys er en sammenligning af simple enkeltlags PLA-film med kommercielle højbarrierefilm ikke helt “fair”.
Et af de fremtidige indsatsområder er derfor at mindske gennemtrængeligheden af PLA ved at inkorporere nanoclay i materialet. Nanoclay er lerpartikler på nanometer-størrelse, der danner en indre flade/indre forhindringer, som forlænger diffusionsvejen i filmen. PLA-baseret emballage med inkorporeret nanoclay er et godt bud på en af fremtidens højteknologiske emballager. Endvidere er der et behov for mere specifik information om emballeringskrav for forskellige fødevarer mhp. korrekt emballering og minimering af ressourceforbrug. Det forventes at kunne opnås ved en kombination af fødevarekemiske undersøgelser og matematiske computerbaserede emballagemodeller.

Litteratur:
Vibeke K. Holm. Food packaging applicability of poly(lactic acid) materials. PhD thesis. The Royal Veterinary and Agricultural University, 2004

Figur 1. Strukturformler for a) mælkesyre, b) dilactid og c) polylactat.

Figur 2. Kommercielt yoghurtbæger fremstillet af polylactat.

Figur 3. Polylactat udsat for 98% luftfugtighed og to temperaturer (5 og 25oC) mhp. at efterligne fugtpåvirkning fra fødevarer. Polylactat hydrolyseres hurtigt ved 25oC, hvorved den gennemsnitlige molekylvægt (number average molecular weight) falder kraftigt (figur A). Det ledsages af et kraftigt og vedblivende vandoptag (figur B). Ved køletemperatur observeres samme effekt, dog med en væsentligt lavere hastighed.

Figur 4. Resultater fra lagringsforsøg hvor Danbo 45+ lagres i konventionel (runde symboler) og PLA-emballage (firkantede symboler). Ostepakkerne er lukket med en atmosfære bestående af 30% kuldioxid og 70% nitrogen og lagres i hhv. lys (åbne symboler) og mørke (lukkede symboler) ved 4oC. Den større gennemtrængelighed bevirker, at oxygenkoncentrationen i PLA-pakkerne hurtigere stiger (A), og der udvikles sekundære lipdoxidationsprodukter (hexanal) i PLA-pakkerne, der er udsat for lys (B). Imod slutningen af forsøget falder oxygenkoncentrationen i disse pakker pga. oxygenforbruget i forbindelse med de oxidative processer. Sekundære oxidationsprodukter detekteres ikke for PLA-pakker lagret i mørke, hvilket skyldes at oxidation er initieret af fotokemiske processer. Den lavere koncentration af oxygen i den konventionelle emballage bevirker, at der er mindre forskel på udviklingen af hexanal i de konventionelle pakker udsat for hhv. lys og mørke.

Skrevet i: Fødevarekemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop15. 12. 2025

Visuelle metoder giver ny indsigt i boblestørrelser, blandingstider og iltoverførsel i bioreaktorer. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emilie Overgaard Willer, Camilla Tue

Koks i jorden og olie i tanken

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop08. 12. 2025

Omdannelse af halm via langsom pyrolyse og hydro-deoxygenering. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Claus Dalsgaard Jensen1, Anker Degn Jensen1, Magnus Zingler Stummann2 og Jesper

DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

AktueltBranchenyt01. 12. 2025

For tredje år i træk ligger DTU øverst på ranglisten EngiRank, der rangerer de bedste tekniske universiteter i Europa. EngiRank har udvidet antallet af universiteter, så der nu er 239 – heriblandt 15 universiteter fra Storbritannien. - Det er en stor anerkendelse, ikke blot af DTU som

Sodpartikler i København

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljøTop25. 11. 2025

Luftforurening i byens gader påvirkes af få køretøjer med høje emissioner. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Thomas Bjerring Kristensen og Nanna Freja Christiansen, Force

Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

AktueltArtikler fra Dansk KemiKemiteknik17. 11. 2025

Opgravning af næringsrigt bundsediment er en effektiv metode til at rense søer og sikre, at den værdifulde fosfor kan genanvendes som gødning. Håndtering af de store mængder våde sediment kræver dog effektive afvandingsmetoder. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden

Glas som batterimateriale

AktueltArtikler fra Dansk Kemi10. 11. 2025

Ikke-krystallinske glasmaterialer er typisk noget, vi forbinder med vinduer og skærme, men kan også forbedre ydeevnen af batterier. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Søren

Vælg bælg

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 11. 2025

Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Hanne

Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi29. 10. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks Tekniske Universitet2 Institut for Kemi og Biovidenskab,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

AktueltArtikler fra Dansk Kemi21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • MD Scientific

    Gonotec® Osmomat® Freezing Point Osmometer Model 3000

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • DENIOS ApS

    Hvis sneen falder i morgen – er du så klar?

  • Holm & Halby

    Holm & Halby styrker køleteknisk specialisering med overtagelsen af Pharmacold

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranterne er unikke i deres faglighed

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Kem-En-Tec Nordic

    Vi støtter fremtidens forskere!

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

    15.12.2025

  • Koks i jorden og olie i tanken

    08.12.2025

  • DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

    01.12.2025

  • Sodpartikler i København

    25.11.2025

  • Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

    17.11.2025

  • Glas som batterimateriale

    10.11.2025

  • Vælg bælg

    03.11.2025

  • Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

    29.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik