• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiKlima og miljø01. 11. 2003 | Katrine Meyn

Probiotika i akvakultur – kan gode bakterier bekæmpe dårlige?

BioteknologiKlima og miljø01. 11. 2003 By Katrine Meyn

Fisk er i stigende grad blevet husdyr, der opdrættes i dambrug. Sygdomme hos fisk kan forebygges ved at tilsætte probiotiske bakteriekulturer, men probiotika skal udvælges, så de passer til både fisk og patogen. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Lone Gram, Afdeling for Fiskeindustriel Forskning, Danmarks Fiskeriundersøgelser

Fisk er blevet husdyr, der opdrættes og holdes i fersk- eller havvandsanlæg. I dag kommer ca. 1/3 af de fisk, vi spiser fra opdræt. Fiskeopdrætssektoren er i vækst, især i Sydøstasien, og samtidig er mængden af fisk fanget fra vilde bestande stagneret de sidste 10 år.
Fisk kan i lighed med alle andre organismer blive syge og rammes af bakterie-, virus- og parasitinfektioner. Som hos andre husdyr og dyrkede planter giver det store problemer, og fiskeopdrættere kæmper på samme måde som landmænd og gartnere for at kontrollere de mange forskellige sygdomme.
Bakteriesygdomme har været bekæmpet med antibiotika, men er i stigende grad bragt under kontrol vha. vaccinationsprogrammer. Man er i alle led af kæden fra »hav-til-mav« interesseret i at nedbringe brugen af antibiotika.
Antibiotika, der bruges i opdræt og husdyrbrug, kan spredes i miljøet. Derved kan nogle af de bakterier, der findes på fisken og i vandet, blive resistente over for antibiotika. Efterfølgende kan antibiotikaresistens overføres til andre bakterier. Hvis fisken efterfølgende bliver inficeret med en resistent bakterie, kan sygdommen ikke behandles, hvilket har betydelige økonomiske konsekvenser for dambrugsejeren.
Antibiotikaresistens kan få meget alvorlige konsekvenser, hvis den overføres til bakterier, der kan forårsage sygdom hos mennesker. Det kan betyde, at et normalt ukompliceret sygdomsforløb hos mennesker pludselig ikke kan behandles.

Kan fiskens naturlige mikroflora bruges?
Fisken er et koldblodet dyr, der gennemgår mange udviklingstrin: Fra æg til små larver, der fodres med levende foder (små hjuldyr og skaldyr), til yngel og endelig til voksne fisk. Fiskens immunsystem er i de tidlige stadier meget dårligt udviklet. Vaccination kræver, at et immunforsvar kan stimuleres og »huske« til senere forsvar. Det er derfor svært at vaccinere larver og meget små fisk, og især i disse stadier interesserer man sig derfor for andre sygdomsforebyggende strategier.
Alle organismer, mennesker, dyr, planter – og fisk – har en naturlig mikroflora. Disse bakterier og andre mikroorganismer findes på hud, skind og i tarmsystemet og lever med os i »fredelig sameksistens«. Inden for mange områder har man længe haft den teori, at en del af disse mikroorganismer er til gavn – at de hjælper med at holde sygdomsfremkaldende mikroorganismer væk.
Inden for plantesektoren, dyrehold og til menneskebrug har man i adskillige år eksperimenteret med bakteriekulturer, der skulle gavne helbredstilstanden og forebygge sygdom. Sådanne levende bakteriekulturer, der forventes at øge modstandsdygtigheden mod sygdom, kaldes probiotika [1].
Ved Danmarks Fiskeriundersøgelser har vi i en årrække arbejdet på projekter, hvor det vurderes, om sygdomme hos fisk kan forebygges ved at tilsætte levende ikke-sygdomsfremkaldende bakteriekulturer til vandet. Vi vælger de formodentlig gavnlige bakterier fra fiskens egen mikroflora, og nogle af disse har i laboratorieforsøg vist sig at kunne hæmme vækst af de bakterier, der forårsager sygdom hos fisk. Ved at forebygge sygdom kan brugen af antibiotika til sygdomsbekæmpelse mindskes og risikoen for udvikling af antibiotikaresistens reduceres.

Probiotika til fisk?
Levende kulturer af mikroorganismer, der kan gavne helbredet hos værten, kaldes for probiotiske (pro = for; bios = liv) kulturer. Til varmblodede dyr og mennesker har man typisk brugt mælkesyrebakterier, der indtages med kosten for at stabilisere tarmfloraen. I begyndelsen af 1900-tallet observerede den russisk fødte professor Ilja Iljitsh Mechnikov ( http://www.nobel.se/medicine/laureates/1908/mechnikov-bio.html ), at nogle befolkningsgrupper i Bulgarien levede væsentlig længere end andre. Hans undersøgelser ledte til den konklusion, at det var indtagelsen af kefir – og med den levende kulturer af mælkesyrebakterier – der var årsag til den forbedrede sundhedstilstand.
Hos fisk er det ikke kun tarmkanalen, der er vigtig for inficerende – og gavnlige – bakterier. Fisken svømmer i vand, der meget nemt kan overføre bakterier, og dens skindside og gæller er konstant eksponeret for de mikroorganismer, der er i vandet. Derfor kan det være lige så vigtig at beskytte skindsiden hos fisk som tarmkanalen. Der er således flere eksempler på, at probiotika i akvakultur har virket ved, at de gavnlige bakteriekulturer bliver tilsat det vand, fisken svømmer i.

Hvordan vælges fiskeprobiotika?
Man ved ikke præcis hvilke egenskaber, der er vigtige, for at en bakterie kan virke som probiotika. Den må naturligvis ikke kunne forårsage sygdom hos hverken fisk eller mennesker. Men, er det f.eks. vigtigt, at den kan sætte sig fast på fiskeceller – eller er det nok, at den svømmer rundt i vandet? Hvis den skal virke i tarmsystemet, er det formodentlig vigtigt, at den kan overleve galdesalte og mavens lave pH-værdi. Det er muligvis vigtigt at vælge en bakterie, der »passer til« sit virkningssted – altså enten adapteret til skind, gæller eller tarmsystem [2,3].
Da probiotiske bakteriekulturer skal bekæmpe patogene bakterier, har man, meget naturligt, ledt efter bakterier, der kan hæmme væksten af patogene bakterier. Bakterierne undersøges indledningsvis i petriskåle, hvor den patogene bakterie støbes ind i en næringsrig agar, og den potentielle probiotiske bakterie placeres i afmærkede områder. Efter inkubering kan opklaringszoner vise, om den patogene bakterie er blevet hæmmet (figur 1). Normalt finder man, at kun 1-4% af de bakterier, der er isolerede fra f.eks. fisk, kan hæmme fiskepatogene bakterier [4,5]. Det kan derfor være meget tidskrævende at finde og udvælge de rigtige bakterier. Selv om 1-4% ikke lyder af meget, kan det dreje sig om millioner af bakterier – og det kan være rigeligt til at holde de sygdomsfremkaldende bakterier i skak. Vi har for nylig undersøgt prøver fra en pighvaropdrætter i Spanien – her har vi sået prøver ud på næringsagar, og efter bakteriernes fremvækst har vi vha. af et filterpapir overført et aftryk af bakterierne til en ny agarplade med fiskepatogene bakterier. Efter endnu en inkubering kan vi – uden at behøve at isolere alle bakterierne – se hvilke, der hæmmer de fiskepatogene bakterier. Vi kan nu målrettet isolere dem, der har potentiale (figur 2).

Virker det?
Vi har i samarbejde med BioMar A/S udført forsøg [5,6], hvor ørreder under kontrollerede betingelser inficeres med bakterien Vibrio anguillarum, der giver sygdommen vibriose (figur 3). Efterfølgende behandles nogle af fiskene med probiotiske bakterier; i dette tilfælde Pseudomonas-bakterier, der flere gange dagligt tilsættes tank-vandet. I figur 4 ses et infektionsforløb, hvor 5 bakteriestammer er blevet testet i model-infektionssystemet. Det viste sig, at de fleste af de tilsatte »gavnlige« bakterier forbedrer overlevelsen, og at især 2 bakteriestammer var meget virksomme. Af hensyn til dyrevelfærden er det naturligvis vigtigt at begrænse disse forsøg mest muligt – omvendt er de nødvendige i enhver afprøvning af sygdomsforebyggende foranstaltninger.

Hvordan virker det?
De Pseudomonas-bakterier, der i ørredforsøg har været sygdomsreducerende, danner nogle stoffer, såkaldte siderophorer, der kelerer jern. Jern er central for bakterier (og mange andre), men er sjældent let tilgængeligt. Fe (III) er oxiderende og er i høj koncentration ødelæggende for levende væv. Derfor findes jern i komplekse forbindelser, og bakterier har udviklet en højt specialiseret strategi for at få fat på det nødvendige næringsstof. Én af pseudomonaernes siderophorer ses i figur 5 [8]. Vi har også vist [9], at Vibrio anguillarum udtrykker gener, der induceres af jern-sult, når den udsættes for den probiotiske bakterie.
Andre probiotiske bakterier virker på andre måder. F.eks. arbejder vi i øjeblikket med en marin, fototrof bakterie: Roseobacter, der er isoleret fra pighvaropdræt [4]. Denne bakterie danner et extracellulært stof, der dræber fiskelarve-patogene bakterier. Stoffet er lavmolekylært og kan ikke ekstraheres i ethylacetat eller chloroform – men vi ved endnu ikke, hvad det er. Sådan viden er meget vigtig i forbindelse med brugen af probiotiske bakterier – de skulle nødig bare være små antibiotikaproducerende enheder – det vil ikke løse problemerne med antibiotikaresistens.

Praktisk anvendelse af probiotika i akvakultur
Fiskeprobiotika undersøges mange steder i verden, og forskningsgrupper i Norge, Frankrig, Skotland, Australien og Danmark forsøger at udvikle princippet [10]. Praktisk anvendelse af probiotika finder i dag bl.a. sted i rejeindustrien i Sydøstasien, hvor filippinske opdræt har været ramt af resistente sygdomsfremkaldende bakterier. Det har medført økonomisk krise og kollaps af produktionen i flere områder, men tilsætning af probiotiske Bacillus-kulturer til vandet har vist sig effektivt at kunne forebygge bakteriesygdom.
Dvs. princippet fungerer »i det virkelige liv«. Men, det bliver ikke den magiske »golden bullet«, der løser alle problemer. Probiotika til fisk skal udvælges, så det passer til både fisk og patogen.
Forfatteren vil gerne takke en lang række medarbejdere og kolleger for samarbejde. Det drejer sig om Bettina Spanggaard, Jette Melchiorsen, Janne Nielsen og Mette Hjelm (nuværende og tidligere ansatte) ved DFU; Ingrid Huber, Kim Holmstrøm og Lone Rossen fra Bioteknologisk Institut; Torben Nielsen og Helma Slierendrecht fra BioMar A/S; Uffe Anthoni, Per H. Nielsen og Carsten Christophersen fra Kemisk Lab II, KU samt Ana Riaza fra Stolt SeaFarms i Santiago, Spanien.

Referencer:

1. FAO/WHO 2001. Evaluation of health and nutritional properties of powder milk and live lactic acid bacteria. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization expert consultation report. FAO, Rome, Italy.
2. Spanggaard B., Huber I., Nielsen J., Nielsen T., Appel K.F. and Gram, L. (1999) The microflora of rainbow trout intestine: a comparison of traditional and molecular identification. Aquaculture 182:1-15.
3. Huber, I., B. Spanggaard, J. Nielsen, K.F. Appel, T.F. Nielsen and L. Gram 2003. Phylogenetic analysis and in situ identification of the intestinal microbial community of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss, Walbaum). Journal of Applied Microbiology (accepted)
4. Hjelm, M., Ø. Bergh, J. Nielsen, J. Melchiorsen, S. Jensen, H. Duncan, A. Riaza, P. Ahrens, H. Birkbeck and L. Gram 2003. Selection and identification of autochthonous potential probiotic bacteria from turbot larvae (Scophtalmus maximus) rearing units. Systematic and Applied Microbiology (accepted)
5. Spanggaard, B., I. Huber, J. Nielsen, E.B. Sick, C. B. Pipper, T. Martinussen, W.J. Slierendrecht and L. Gram 2001. The probiotic potential against vibriosis of the indigenous microflora of rainbow trout. Environmental Microbiology 3:755-765
6. Gram L., Melchiorsen J., Spanggaard B., Huber I. and Nielsen T. (1999) Inhibition of Vibrio anguillarum by a siderophore producing Pseudomonas fluorescens – a possible probiotic treatment of fish. Applied and Environmental Microbiology 65:969-973.
7. Spanggard, B. og L. Gram 2001. Fiskeprobiotika. Fisk og Hav 52:44-48
8. Anthoni, U., C. Christophersen, P.H. Nielsen, L. Gram and B.O. Petersen 1995. Pseudomonine, an isoxazole with siderophoric activity from Pseudomonas fluorescens, AH2 isolated from Lake Victorian Nile perch. Journal of Natural Products 58:1786-1789
9. Holmstrøm, K. and L. Gram 2003. Elucidation of the Vibrio anguillarum genetic response to Pseudomonas fluroescens AH2-supernatant exposure using RNA-arbitrarily primed PCR. Journal of Bacteriology 185:831-842.
10. Gram, L. and E. Ringø 2003. Prospects of fish probiotics. In: Holzapfel, W. and P. Naughton (eds) Microbial ecology of the growing animal. Elsevier. (in press)

Skrevet i: Bioteknologi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik