• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 04. 2009 | Katrine Meyn

Proteiner som antioxidanter i mælk

BioteknologiFødevarekemi01. 04. 2009 By Katrine Meyn

Modsat tidligere antagelser viser det sig, at proteiner i mælk har stor betydning for mælks holdbarhed.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Morten Rahr Clausen og Trine Kastrup Dalsgaard. Institut for Fødevarevidenskab, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Oxidationsprocesser i mælk manifesterer sig i lang række effekter, som dannelse af flygtige aromakomponenter, ændringer i struktur af proteiner og nedbrydning af vigtige mikronæringsstoffer. Kontrol af disse processer er derfor vigtig. Proteinernes betydning som antioxidanter er ikke tilstrækkeligt undersøgt, og vi beskriver her resultater, der viser, at den tertiære struktur har betydning for deres aktivitet som antioxidanter.

Oxidation af mælk
Oxidation af mejeriprodukter har været beskrevet i mere end 100 år. Det blev tidligt vist, at oxidation af mælkefedt førte til fejlsmag i mælken som følge af dannelse af lavmolekylære aromakomponenter.
Oxidation af mælk kan være metalion-induceret (specielt Cu(II)), enzymkatalyseret eller induceret af fotosensibilisatoren riboflavin. Fotooxidation menes at have størst betydning for oxidation i mælk og resulterer f.eks. i dannelse af peroxider, som kan nedbrydes til frie alkoxyl- eller peroxylradikaler. De kan abstrahere et hydrogenatom fra umættede fedtsyrer og danne nye peroxylradikaler. Dermed startes en kædereaktion, som fører til nedbrydning af fedt, proteiner og lavmolekylære næringsstoffer. Nedbrydningen kan bremses ved tilstedeværelse af antioxidanter.

Antioxidanter i mælken
Lavmolekylære forbindelser som tokoferol, askorbinsyre og urinsyre anses for at være de vigtigste antioxidanter i mælk. Ved anvendelse af ORAC-assayet (boks 1), hvor evnen til at donere et hydrogenatom anvendes som mål for antioxidativ aktivitet, ses det, at askorbinsyre og urinsyre kan donere et hydrogenatom til peroxylradikaler (figur 1). Det fremgår tydeligt af samme figur, at proteinerne har en langt højere antioxidativ aktivitet: Kaseinerne er kvantitativt de dominerende antioxidanter i mælk. Men hvor disse opfører sig som en blanding af de aminosyrer, som de er opbygget af, udviser valleproteinerne, b-lactoglobulin og a-lactalbumin, langt lavere antioxidativ aktivitet. Dette kan formodentlig relateres til forskellen i proteinernes struktur. Kaseinerne har en mindre veldefineret tertiærstruktur og er derfor mere fleksible. Dermed bliver aminosyrerne, som kan donere et hydrogenatom til peroxylradikaler, mere eksponerede. I valleproteinerne, som har en globular struktur, er de antioxidative aminosyrer delvist gemt i proteinets indre, og dette hindrer dem i at virke som antioxidanter. Når ORAC-assayet udføres under denaturerende betingelser, ser vi derfor en 4-fold stigning i aktivitet for valleproteinerne, mens kaseinerne ikke påvirkes (figur 2).
Når proteiner virker som antioxidanter, bliver de ofte selv oxiderede, hvilket resulterer i ændringer i primærstrukturen (boks 2). Ved riboflavinmedieret fotooxidation af mælkeproteiner dannes forskellige karbonylforbindelser og dityrosin (figur 3). Oxidative ændringer af de to mest hydrofobe aminosyrer (tyrosin og tryptofan) var afhængig af proteinstrukturen, hvor dannelse af dityrosin fra tyrosin og kynurenine samt N-formylkynurenine fra tryptofan var højere i kaseinerne end i de globulære valleproteiner. Der blev ikke konstateret signifikante forskelle i oxidation af de mere hydrofile aminosyrer histidin og methionin.
Forskellen i oxidation af hydrofobe og hydrofile aminosyrer indikerer, at de globulære valleproteiners antioxidative aktivitet primært skyldes de hydrofile aminosyrerester, mens den antioxidative aktivitet af kaseiner afhænger af både hydrofobe og hydrofile aminosyrer. Konklusionen er, at proteinstrukturen har afgørende betydning for proteinoxidation og for, hvorledes proteiner virker som antioxidanter.

Referencer
1. Clausen, MR.; Skibsted, LH.; Stagsted, J. Characterization of major radical scavenger species in bovine milk through size exclusion chromatography and functional assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry. In Press
2. Dalsgaard, TK. and Larsen, LB. Effect of photo-oxidation of major milk proteins for protein structure and hydrolysis by chymosin. International Dairy Journal. In press.

Boks 1. ORAC-assay
Azoforbindelser (R-N=N-R), der bruges som radikaldannere, henfalder spontant under dannelse af frie radikaler (R.) og frit nitrogen. Radikalerne reagerer med oxygen ved en diffusionskontrolleret reaktion (k = 109 M-1 s-1) under dannelse af peroxylradikaler (ROO.). De bleger fluorescein og giver anledning til et fald i fluorescensintensitet. Ved tilstedeværelse af en antioxidant (AH) bremses fluoresceinhenfaldet, og dette bruges som et indirekte mål for den antioxidative aktivitet.

Boks 2. Protein oxidationsprodukter
Ved fotooxidation af mælkeproteiner oxideres aminosyrerne tyrosin, tryptofan, histidin, methionin og cystein. Nogle oxidationsprodukter fra tyrosin og tryptofan er blevet identificeret ved oxidation af mælkeproteiner og har følgende strukturer.

Figur 1. Antioxidativ aktivitet af mælkekomponenter. Størrelseskromatografi (grå profil) kombineret med bestemmelse af den antioxidative aktivitet (●) i ORAC-assayet. Den indsatte graf repræsenterer en forstørrelse af de lavmolekylære komponenters antioxidative aktivitet [1].

Figur 2. Sammenhæng mellem antioxidativ aktivitet af mælkeproteiner under denaturerende og ikke denaturerende omstændigheder. Valleproteinerne udfoldes under denaturerende omstændigheder og giver en øget antioxidativ aktivitet (hældning > 1). Kaseinernes fleksible tertiærstruktur gør aminosyrerne med antioxidativ aktivitet tilgængelige, selv i de native proteiner, og der er derfor ingen effekt af at denaturering. Dette resulterer i en hældning » 1 [1].

Figur 3. Ændringer i primærstruktur af mælkeproteiner ved fotooxidation (44 timer) under tilstedeværelse af riboflavin (1,75µg/mL). Dityrosin blev kvantificeret ved omvendt fase HPLC og fluorescensdetektion. N-formylkynurenin blev målt med fluorescensspektroskopi, mens kynurenin, og karbonylgrupperne i histidin og methionin blev målt med LC-MS/UV-detektion efter derivatisering med 2,4-dinitrofenylhydrazin. Ændringerne i intensiteterne for de individuelle komponenter blev beregnet relativt til det molære indhold af den enkelte aminosyrerest i hvert protein. Forkortelser b-CN: b-casein, a-CN: a-casein, k-CN: k-casein, a-Lac: a-laktalbumin, b-laktoglobulin, Lf: lactoferrin [2].

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik