• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemi01. 01. 2004 | Katrine Meyn

Ramanspektroskopiske undersøgelser af meteoritter

Analytisk kemi01. 01. 2004 By Katrine Meyn

Ramanspektroskopi kan give detaljerede karakteriseringer af sten, jord og planetoverflader. Følgende resultater blev opnået ved undersøgelse af fire meteoritter.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Kiki Lyster Larsen og Ole Faurskov Nielsen, Kemisk Institut, Københavns Universitet

Meteoritter har altid været genstand for stor opmærksomhed, fascination og frygt. I oldtiden troede man, at når man så en brændende stribe på himlen, så var det et ulykkesvarsel, og man søgte tilflugt for dets onde kræfter. Indtil renæssancen var der ingen, der betvivlede, at disse sten faldt ned fra himlen, men forunderligt nok begyndte man i 1700-tallet at afvise meteorfaldberetninger som fri fantasi. Årsagen kan være, at der i denne periode med Keplers og Newtons nye verdensbillede »kun« var plads til planeter. Lavoisier, Bonderoy og Gassicourt analyserede en meteorit i 1768 og konkluderede, at det bare var en pyritholdig sandsten, der var blevet ramt af lynet. Genopdagelsen af meteoritter blev hjulpet godt på vej i 1794, da E.F.F. Chladni publicerede en lille bog, hvori han ud fra tidligere nedskrevne beretninger konkluderer, at meteoritter virkelig er brændende objekter, der falder ned fra himlen [1,2].
I dag ved vi betydeligt mere, men indholdet i meteoritter er stadig emne for debat. Meteoritter inddeles i tre hovedgrupper: Jernmeteoritter, stenmeteoritter og jern-stenmeteoritter. De undersøgte meteoritter er alle stenmeteoritter.

Stenmeteoritterne underinddeles i to grupper:
(i) chondritter, der er kendetegnet ved at indeholde chondruler (kuglerunde silikatsmeltedråber)
(ii) achondritter, der ikke indeholder chondruler
Chondritter opdeles i tre klasser:
a) carbonholdige
b) almindelige
c) enstatit
Hver klasse inddeles nu i tæt relaterede undergrupper, der varierer i volumen og oxygenisotopsammensætning, som f.eks. CV3 og CM2, hvor C står for »carbonaceous« (carbonholdig), og bogstavet efter C´et for typen af meteoritter. V står for Vigarano og M for Mighei efter de først undersøgte meteoritter, og andre meteoritter med samme indhold som disse får derfor samme bogstav. Tallet i undergrupperne siger noget om meteorittens petrografiske sammensætning. 3 er det originale materiale, hvorimod 2 er det originale materiale med en ændring under vandpåvirkning[3].

De undersøgte meteoritter er:
Axtell: Faldt ned i McLennan County, Texas, USA i 1943 og er af typen CV3.
Allende: Faldt ned den 8. februar 1969 i Allende, Mexico og er af typen CV3.
Murchison: Faldt ned den 28. september 1969 i nærheden af den lille by Murchison, Victoria, Australien og er af typen CM2.
Murray: Faldt ned i Calloway County, Kentucky, USA i 1950 og er af typen CM2.
Meteoritterne Axtell, Murchison og Murray er venligst udlånt af lektor Jens Martin Knudsen, Ørsted Laboratoriet, Københavns Universitet, og meteoritten Allende er venligst udlånt af lektor/kurator Henning Haack, Geologisk Museum, Københavns Universitet.

Hvad er Ramanspektroskopi?
Ramanspektroskopi er en analysemetode, hvor man sender lys fra en laser ind på en stofprøve, og hvor frekvensfordelingen af det spredte lys, Ramanspektret, giver detaljerede oplysninger om molekylernes vibrationer. Disse afhænger af de kovalente bindinger, dvs. længde og vinkler. For forskellige vibrationer er der forskellige frekvenser eller bølgetal (cm-1), hvilket medfører at man vha. Ramanspektroskopi kan identificere svingninger og dermed molekylernes struktur. Ramanspektroskopi kan bl.a. bruges til diagnose af hudsygdomme [4]. Ramanspektroskopi er desuden beskrevet nærmere i en tidligere udgave af Dansk Kemi [5] og vil derfor ikke blive uddybet yderligere.

Hvorfor Ramanspektroskopi?
Da laseren fungerer som lyskilde i Ramanspektroskopi, er det muligt at opnå en meget høj rumlig opløsning. I kombination med et mikroskop kan man få laseren til at ramme en plet på helt ned til 1 mm. Det betyder, at man kan benytte Ramanspektroskopi til at undersøge meget små prøver eller til at karakterisere forskellige områder i en større inhomogen prøve. I figur 2 ses et billede taget gennem et mikroskop af Axtells overflade.
Ramanspektroskopi er en ikke-destruktiv analysemetode. Den kræver ingen prøveforberedelse, og meteoritten kan sættes ind direkte under mikroskopet. Endelig er det en tidsmæssig hurtig analysemetode. Det tager cirka 15 minutter at optage et spektrum.

Eksperimentelt
Ramanspektre er uafhængige af laserens bølgelængde, men af forskellige grunde er der blevet anvendt tre forskellige lasere med bølgelængder på hhv. 1064 nm, 785 nm og 514,5 nm.
Meteoritternes indhold

Olivin
Olivin har fået navn efter mineralets olivengrønne farve. Det har formlen (Mg,Fe)2SiO4 og er et meget almindeligt mineral, både her på jorden og i meteoritter. Olivin afgrænses af to mineraler – forsterit Mg2SiO4 og fayalit Fe2SiO4. I Ramanspektret af olivin observeres den symmetriske SiO2-strækningssvingning ved ca. 820 cm-1 og den antisymmetriske SiO2-strækningssvingning ved ca. 850 cm-1 (figur 3).
Ramanskiftet er ikke upåvirket af forholdet mellem Mg2+ og Fe2+, da bindingslængden mellem Si og O afhænger af de ydre kationer. Man kan derfor ved at se på bølgetallet for disse bånd få information om sammensætningen [6]. Hvis spektret var af ren fayalit (Fe2SiO4), ville båndene ligge ved 839 cm-1 og 814 cm-1, hvorimod båndene for ren forsterit ligger ved 855 cm-1 og 822 cm-1 [7]. Imellem disse grænser findes de to bånd fra olivin afhængig af den relative mængde af Mg2+ og Fe2+. På figur 4 ses et spektrum af olivinbåndene i Axtell, Allende, Murchinson og Murray.
På figur 4 ses, at båndene har forskellige bølgetal samt forskellige intensiteter. Det betyder, at der er forskel i meteoritternes indhold af magnesium og jern.
I tabel 1 ses en liste over olivinbåndenes bølgetal. Det ses, at Allende og Murchison har et stort indhold af magnesium ift. jern, hvorimod det omvendte gælder for Axtell og Murray. Det gælder for lige præcis de fire steder, der er undersøgt. Forholdet mellem magnesium og jern er ikke ens for alle olivininklusioner i samme meteorit. Det ses i figur 5 på spektret fra to forskellige steder på Allende-meteoritten.
Fordelen ved at klarlægge forholdet Mg2+/Fe2+ er, at man, f.eks. sammen med metoder som oxygenisotopbestemmelse, kan sige noget om miljøet, hvor dannelsesprocessen har fundet sted [8].

Pyroxener
Pyroxener i meteoritter er interessante, idet bestemmelse af deres sammensætning og struktur er nødvendig for at forstå deres petrogenese. Den generelle kemiske formel for pyroxener er ABZ2O6. De består af kæder af SiO4-tetraedre samt forskellige kationer såsom: Ca2+, Na+, Mg2+, Fe2+, Mn2+, Li+, Fe3+, Al3+, Cr3+ eller Ti4+. Man skelner mellem orthorhombiske, monokline og trikline former, kaldet ortho- og klinopyroxener. De her beskrevne pyroxener er quadrilære silikatpyroxener, dvs. [(Mg,Fe,Ca)2Si2O6]. De afgrænses af diopsid (CaMgSi2O6), hedenbergit (CaFeSi2O6), orthoferrosilit (Fe2Si2O6) og enstatit (Mg2Si2O6) (figur 6).
Ved at se på et konstant calciumindhold, men forskelligt magnesium- og jernindhold, bevæger man sig langs bunden af den dannede trapez, der udgør de quadrilære pyroxener.
Figur 7 er et Ramanspektrum af Axtell, hvor der ses to ret svage bånd: Et ved 1023 cm-1 og et ved 667 cm-1.
Toppen ved 1023 cm-1 er tilordnet som den symmetriske strækningsvibration fra Si-Oib i [SiO4] tetraederet (ib står for et ikke bro O atom), og toppen ved 667 cm-1 tilordnes som strækningsvibrationen fra Si-Ob i [SiO6] kæden [9]. Den forskellige fordeling af Mg, Fe og Ca samt forskellen på de rumgrupper pyroxenerne krystalliserer i, gør det muligt at benytte Ramanspektroskopi til at skelne imellem de forskellige pyroxener. Hvis der er en dublet i toppen i området mellem 600 og 750 cm-1, er pyroxenen orthorhombisk, hvorimod en singlet indikerer klinopyroxener [9].
På spektret af Murray (figur 8) optaget ved 514,5 nm ses, at pyroxentoppen ved 671 cm-1 er en singlet og derfor tilhører klinopyroxenerne. Der forekommer yderligere toppe fra pyroxengruppen i området mellem 200–600 cm-1, og de medvirker også til, at man kan bestemme indholdet af Mg, Fe og Ca. Det ses, at toppene mellem 300 og 400 cm-1 splitter op i tre, og det indikerer, at pyroxenen i dette tilfælde er augite, [(Ca,Na)(Mg,Fe,Al)Si2O6] . På den måde kan Ramanspektroskopi bruges til at bestemme pyroxenernes rumgrupper og sammensætning, der igen kan bruges til at give et indblik i dannelsesprocessen.

Grafit
Fælles for alle meteoritterne er, at de indeholder carbon. To bånd i Ramanspektret stammer fra grafit. Et eksempel på grafitsignalerne ses i spektret af Axtell i figur 9.
Båndet ved 1603 cm-1 kaldes ordensbåndet (G-båndet), og toppen ved 1315 cm-1 kaldes uordensbåndet (D-båndet). Sidstnævnte er et bånd, der forekommer, når der opstår uorden i grafits struktur. Forholdet imellem arealet af disse to toppe, AG/AO beskriver den totale orden i grafit [10]. Sammenligning af dette forhold for de forskellige meteorittyper (CV3 og CM2) – med hinanden og med grafit dannet her på jorden – kan give en ide om, hvor amorf grafitten er, og om dannelsen af grafitten er sket ved samme proces.

Perspektiv
For at opnå en fundamental forståelse for dannelse og udvikling af planeter er al information vigtig. Udvikling af et lille let Ramanapparat [11-13] støtter ideen om at gøre brug af Ramanspektroskopi til in situ-undersøgelser af planetoverflader.

Referencer:
1. B. Zanda og M. Rotaru, Meteorites, Cambridge University Press (2001)
2. J. Erickson, Asteroids, Comets and Meteorites, Checkmark Books (2003)
3. E. Murad og I.P. Williams, Meteors in the Earth´s Atmosphere, Press Syndicate of the University of Cambridge (2002)
4. C.K. Johansson , D.H. Christensen og O. Faurskov Nielsen, Nær-infrarød Fourier-transform Raman-undersøgelser af menneskehud, Dansk Kemi 80 (1999) 12-13
5. R.W. Berg, N. Kjerulf-Jensen, P. Waage Jensen og M. Nissum, Konfokal laser Raman mikro-spektroskopi, Dansk Kemi 76 (1995) 20-25
6. F. Guyot, H. Boyer, M. Madon, B. Velde og J.P. Poirier, Comparison of the Raman microprobe spectra of (Mg,Fe)2SiO4 and Mg2GeO4 with olivine and spinel structures, Phys Chem Minerals 13 (1986) 91-95
7. J. Popp, N. Tarcea, W. Kiefer, M. Hilchenbach, N. Thomas, T. Stuffler, S. Hofer, D. Stöffler og A. Greshake, The effect of surface texture on the mineralogical analysis of chondritic meteorites using Raman spectroscopy, Planetary and Space Science 50 (2002) 865-870
8. H. Imai og H. Yurimoto, Oxygen isotopic distribution in an amoeboid olivine aggregate from Allende CV chondrite: Primary and secondary processes, Geochimca et Cosmochimica Acta 67, (2000) 765-772
9. A Wang, B.L. Jolliff, L.A. Haskin, K.E. Kuebler og K.M. Viskupic, Characterization and comparison of structural and compositional features of planetary quadrilateral pyroxenes by Raman spectroscopy, American Mineralogist 86, (2001) 790-806
10. M.S. Dresselhaus, M.A. Pimenta, P.C. Eklund og G. Dresselhaus, Raman Scattering in Fullerenes and Related Carbon-Based materials, Springer series in materials science 42, Raman Scattering in Materials Science, (2000) 314-364,
11. J. Popp, N. Tarcea, W. Kiefer, M. Hilchenbach, N. Thomas, T. Stuffler og S. Hofer, Investigations on Mars model minerals by in situ laser Raman spectroscopy, Proc. First European Workshop on Exo- / Astro-biology, Frascati, ESA SP – 496 (21-23 May, 2001) 193-196
12. A. Wang, L.A. Haskin, A.L. Lane, T.J. Wdowiak, S.W. Squyres, R.J. Wilson, L.E. Hovland, K.S. Manatt, N. Raouf og C.D. Smith, Development of the Mars microbeam Raman spectrometer (MMRS), Journal of Geophysical Research, Vol 108 No. E1, (2003) 5005
13. S.K. Sharma, M. Angel, M. Ghosh, H.W. Hubble og G. Lucey, Remote Pulsed Laser Raman Spectroscopy System for Mineral Analysis on Planetary Surfaces to 66 Meters, Applied Spectroscopy 56, (2002) 699-705

Figur 1. Stamtræ af meteoritter.
Figur 2. Billede af Axtells overflade set gennem mikroskop med objektiv *10.
Figur 3. Svingningsbillede af SiO4´s symmetriske og antisymmetriske strækningsvibrationer.
Figur 4. Ramanspektrum af meteoritternes olivinbånd.
Figur 5. Ramanspektrum af Allende-spots med to forskellige olivinindhold.
Figur 6. Quadrilære silikatpyroxener.
Figur 7. Ramanspektrum af Axtell.
Figur 8. Ramanspektrum af Murrays pyroxentoppe.
Figur 9. Ramanspektrum af grafit.
Tabel 1. Liste over olivintoppenes bølgetal.

Skrevet i: Analytisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik