Den første modtager af Nils Foss Excellence Pris er professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, Rasmus Bro, der arbejder med avanceret dataanalyse. Bland andet gennem ODIN-konsortiet har han bragt disse metoder i anvendelse til at optimere processer og produkter i fødevare-, foder- og medicinalindustri.
Ramus Bro glæder sig over prisen.
– Det er overvældende, da det er sjældent, at dataanalyse på denne måde bliver værdsat og anerkendt. Og det betyder noget ganske særligt i en tid, hvor det vælter med data, men ikke med ressourcer til at trække værdifulde og samfundsgavnlige informationer ud. Jeg ser det også som en cadeau til Institut for Fødevarevidenskab og som en understregning af, at vi laver god forskning, hvilket jo er dejligt at blive anerkendt for, siger professor Rasmus Bro.
Han har bl.a. været primus motor i introduktionen af PAT (Proces Analytisk Teknologi) i Danmark, og har sammen med fødevareindustrien samt USA’s Food and Drug Administration (FDA), lavet den første uddannelse i PAT for få år siden. PAT er i dag en af specialiseringerne på kandidatuddannelsen i fødevarevidenskab.
– Proces Analytisk Teknologi går ud på at optimere produktionen, så man kan producere bedre og billigere produkter og udnytte råvarerne bedre. Det gør man ved at måle de rigtige ting på de rigtige tidspunkter. Man får tusindvis af målinger fra f.eks. råmælken eller øllet og bruger så matematik til at afkode målingerne til noget brugbart input til styring af produktionen, forklarer Rasmus Bro.
Metoderne er implementeret i mange produktionsvirksomheder, der ved hjælp af metoderne også kan producere en mere ensartet kvalitet.
– Vi har især arbejdet med en meget kompleks matematisk metode, der betyder, at man kan lyse på prøver og fortælle, hvilke kemiske stoffer, der er i dem, uden overhovedet at røre ved prøvematerialet. Den er opfundet af en amerikansk psykolog i 1970, og det har altså vist sig årtier senere, at den virker som en drøm på kemiske data. Så hvor psykologerne analyserede børns svar på spørgeskemaundersøgelser, bruger vi metoden på biologisk materiale. Men vi ender op med den samme dataform, der har vist sig at være et fantastisk værktøj i bl.a. fødevareindustrien, siger Rasmus Bro.
I december 2007 stod han sammen med Lars Nørgaard og Søren Balling Engelsen bag Det Kemometriske Rum, der blev bragt som en fast klumme i Dansk Kemi gennem 5½ år. Det førte til 53 klummer om forskellige kemometriske metoder, anvendelser og afarter herfra. Du kan finde artiklerne her.