• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemi01. 05. 2010 | Katrine Meyn

Røde Mumier og Raman

Analytisk kemi01. 05. 2010 By Katrine Meyn

Ramanspektroskopi afslører farve og bindemiddel i klædet, der dækker en næsten 2000 år gammel ægyptisk mumie.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Nini Elisabeth Abildgaard Reeler1, Ole Faurskov Nielsen1, Mogens Jørgensen2
1) Kemisk Institut, Københavns Universitet, 2) Ny Carlsberg Glyptotek, København

Mumien i figur 1 blev udgravet for næsten 100 år siden i 1911 i Fayum i Ægypten. Mumien dateres til det 2. århundrede, 100-125 e.Kr.[1].
Som det var naturligt på den tid, er mumiens hoved dækket af et malet portræt. Det forestiller en ung mand, hvilket er bekræftet af røntgenundersøgelser af mumien [1]. Menneskekroppen er indsvøbt i et stort, rødt klæde. Et stykke på ca. 2×1 cm, skåret ud af den nederste del af det røde klæde, ses i øverste del af figur 2. Det røde farvestof er ujævnt fordelt på klædet. Gennem et mikroskop ses det, at der er områder med ”klatter” af det røde pigment (figur 2 forneden). Taverne i det materiale, klædet er fremstillet af, ses tydeligt i mikroskopoptagelsen af den ufarvede bagside (figur 2 forneden).
Ny Carlsberg Glyptotek ønskede at få fastslået, hvilket materiale klædet er fremstillet af, det røde pigments kemiske sammensætning, samt hvilket bindemiddel, der er anvendt til at påføre pigmentet.

Mumieklædet
Materialet, som klædet er fremstillet af, blev analyseret ved at undersøge klædets ufarvede bagside.
Figur 3 viser Ramanspektre af klædets bagside og Ramanspektret af et stykke moderne hørlærred. Hør består i hovedsagen af cellulose og hemicellulose, der identificeres ved de karakteristiske bånd fra COC-gruppen omkring 1100 cm-1. Selvom der i begge spektre er en kraftig bred baggrund, tyder sammenligningen på, at mumieklædet er fremstillet af hør. Det er ikke overraskende, da hør var kendt og brugt i Ægypten på det tidspunkt.

Pigment og bindemiddel
Ramanmikroskopi af mumieklædets forside vises i figur 4. Den røde kurve er optaget et sted på forsiden, hvor der er en tydelig ”klat” af det røde pigment, og den blå er optaget et sted, hvor der kun er meget lidt rødt pigment.
I området 700-50 cm-1 er der ikke sammenfaldende bånd for spektret af området uden rødt pigment og spektret af området med intens rød farve. Til gengæld ses der i begge spektre ens bånd i området fra ca. 3500 til 1000 cm-1. Altså stammer båndene i hvert af områderne, markeret med farvede rektangler i figur 4, fra to forskellige kemiske forbindelser.
Båndene i området 3500-1000 cm-1 stammer ikke fra hørmaterialet, men tydeligvis nok fra et andet organisk molekyle. Figur 5 viser ved en sammenligning med Ramanspektret af bivoks, at den ene af de to kemiske forbindelser på mumieklædets forside er bivoks. Bivoks har en kompliceret sammensætning men hovedkomponenten består af estere med lange alifatiske kæder som CH3(CH2)14COO(CH2)29CH3 [4,5]. Bivoks kendes som bindemiddel ved mumieportrætter fra Fayum-regionen [4]. Det har åbenbart været inspiration til anvendelsen som bindemiddel for den røde farve på mumieklædet.
I figur 6 sammenlignes Ramanspektret af mønje, Pb3O4 med spektret af farvestoffet. Bortset fra et enkelt meget svagt bånd ved 196 cm-1, markeret med en pil, er der fuldstændig overensstemmelse mellem de to spektre. Det er mønje, der giver klædet dets røde farve. Dette resultat er overraskende, da røde farver normalt skyldes jernholdige forbindelser i Ægypten [4].
For ganske nylig har Walton og Trentelman fra Getty Museet i Los Angeles undersøgt mumieklæder fra syv mumier (herunder også en prøve fra det mumieklæde, vi har undersøgt) [6]. Også de fastslår, at den røde farve skyldes mønje. De viser, at det svage bånd i figur 6 stammer fra en forurening med Pb2SnO4. Dette og en bestemmelse af det isotope blyindhold i pigmentet tyder på, at det røde pigment var et biprodukt ved sølvfremstillingen i Rio Tinto Minen i Spanien, hvor minedrift begyndte allerede 3000 år f.Kr. Alle mumierne er fra perioden med romersk indflydelse i Ægypten (1. og 2. århundrede e.Kr.). Det er nærliggende at antage, at romerne har bragt pigmentet til Ægypten.
Utroligt nok kan de kemiske bestanddele i et mumieklæde fortælle om logistik næsten 2000 år tilbage i tiden!

Tak til
Laborant Lykke Ryelund, Kemisk Institut for hjælp ved optagelsen af Ramanspektrene samt Senior Scientist Karen Trentelman, Getty Conservation Institute, Los Angels, USA for givtige samtaler vedrørende røde mumieklæder.

Ny Carlsberg Glyptotek
Ny Carlsberg Glyptotek blev grundlagt af Brygger Carl Jacobsen (1842-1914). Det er opkaldt efter hans bryggeri, Ny Carlsberg, med tilføjelse af Glyptotek, der betyder en samling af skulpturer. Ny Carlsberg Glyptotek rummer den største samling i Nordeuropa af antikke værker fra Ægypten, En lang række af disse skyldes den engelske ægyptolog W.M.F. Petrie, der fra 1884 til 1926 gennemførte vidtstrakte udgravninger i Ægypten og fordelte sine mange fund mellem sine sponsorer, heriblandt Carl Jacobsen.

Ramanmikroskopi
Ved Ramanspektroskopi sendes laserlys ind på det materiale, der ønskes undersøgt. Det spredte (reflekterede) lys afhænger af molekylære svingninger i materialet. Informationen i Ramanspektret er helt analogt med den, der fås fra et IR-spektrum. Ved optagelsen af et Ramanspektrum er der ingen forberedelse af prøven, derfor er denne form for spektroskopi nu i voldsom vækst i museumsverdenen ved mange forskelligartede undersøgelser af kunstværker og arkæologiske genstande [2,3]. Ramaninstrumentet kan ved hjælp af optiske fibre kobles til et mikroskop, så spektret kan optages gennem mikroskopet, Ramanmikroskopi [3].

Referencer
1. Jørgensen M, Ægypten III, Mumiekister, mumieprydelser og mumier fra Tredje Mellemperiode, Sentiden, Ptolemæertiden og Romertiden (1080 f.Kr.- 400 e.Kr), Ny Carlsberg Glyptotek, 2001
2. Vandenabeele, P.; Edwards, H.G.M. Chemical Reviews 107, 675-686 (2007)
3. Lewis I.R.; Edwards H.H.M. (Eds) Handbook of Raman Spectroscopy. From the Research Laboratory to the Process Line, Marcel Dekker, Inc., New York-Basel, 2001
4. Nicholson P.T.; Shaw I. (Eds.) Ancient Egyptian Materials and Technology, Cambridge University Press, 2000
5. Vandenabeele P.; Wehling B.; Moens L.; Edwards H.; De Reu M.; Van Hooydonk G. Analytica Chimca Acta 407, 261-274 (2000)
6. Walton M.S.; Trentelman K. Archaeometry 51, 845-860 (2009)

Figur 1. Mumie fra Hawara i Fayum, Ægypten.

Figur 2.
Foroven: Til venstre forsiden af klædet med det røde pigment; til højre bagsiden, der ikke er farvet.
Forneden: Klædet set gennem et mikroskop (x10); til venstre forsiden med rødt pigment; til højre bagsiden, der ikke er farvet.

Figur 3. Ramanspektre af mumieklædets bagside og et moderne stykke hørlærred.

Figur 4. Ramanspektre optaget gennem et mikroskop af mumieklædets forside. Den røde kurve på et sted med stor mængde rødt pigment. Den blå kurve på et sted næsten uden rød farve. To forskellige forbindelser bidrager, markeret med henholdsvis et grønt og et lilla rektangel.

Figur 5. Ramanspektret af mumieklædets forside sammenlignet med Ramanspektret af bivoks.

Figur 6. Ramanspektre af mumieklædets forside og af mønje.

Skrevet i: Analytisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik