• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi01. 04. 2020 | Heidi Thode

Sikker svampejagt

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemi01. 04. 2020 By Heidi Thode

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2020 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Jens Folke, lean6sigma.eu

Jeg har spist vilde svampe i mange år og møder stadig det (be)undrende blik blandt folk: ”Tør du det?”, ”Er det ikke farligt?” osv.…
Jo, der er nogle livsfarlige svampe derude i den danske natur, men de er faktisk få og nogle er tillige meget sjældne. De fleste er med lidt øvelse lette at kende. Dem, man virkelig skal tage sig i agt for, er cirka 15 af de i alt 52 arter, der er gengivet i tabel 1 over giftige svampe [1] (flere af de 52 arter er dog spiselige efter tilberedning, se tabellens noter). Hvis man vil være en sikker bestemmer af spisesvampe, bør man, som jeg har gjort, tage Diplomprøven i Foreningen til Svampekundskabens Fremme [2]. Normalt træner man over to sæsoner under kyndig vejledning og kan så gå til eksamen i Aarhus eller København.
Svampe kan være giftige på flere forskellige måder [Wiki]:

1. Cellegifte
• Amatoxiner
• Orellanin
• Gyrometrin

2. Nervegifte
• Ibotensyre
• Muscimol
• Muscarin
• Psilocybin

3. Akut toksiske stoffer
• Cyanidholdige forbindelser, afdampes som blåsyre (HCN)

4. Kræftfremkaldende stoffer
• Gyrometrin
• Nedbrydning til hydrazin-forbindelser
– Methylhydrazin (f.eks. fra Gyrometrin)
– Phenylhydrazin (f.eks. fra Agaritin, som er thermo-labilt)

5 Allergiske reaktioner
• Nogle svampe tåles ikke af alle mennesker
– Ofte ukendte stoffer
• Antistof-antigen reaktion
– Netbladhatte kan forårsage hæmolyse og død

6. Opsamling af tungmetaller fra jorden, for eksempel As eller Cd
• Kendt fra ametysthatte, Ager-Champignon og andre gulnende arter af champignoner, m.fl.

7. Mave-tarm reaktioner: kvalme, opkast, diarré
• Fasciculoler (knippesvovlhat)
• Nogle mennesker har øget følsomhed overfor visse stoffer i visse svampe1, for eksempel
– Tågetragthat
– Honningsvampe

Cellegifte
Amatoxiner er en gruppe på cirka 10 dødeligt giftige okta-peptider, som findes i to fluesvampe (Snehvid Fluesvamp og Grøn Fluesvamp), i Randbæltet Hjælmhat og i nogle små parasolhatte og keglehatte. Snehvid Fluesvamp og Grøn Fluesvamp indeholder α-Amanitin, der er skyld i langt de fleste svamperelaterede dødsfald i Danmark gennem tiden. Ukyndige samlere har ofte forvekslet dem med champignon-gruppen eller en asiatisk posesvamp. Amatoxin-peptiderne optages gennem tarmen, er persistente i kroppen og giver først symptomer mange timer efter indtagelse, men da er det allerede for sent – der er sket skader på lever og nyrer. Behandlingen består i at udskifte blodet på den forgiftede patient så hurtigt som muligt og så håbe på en lever-/nyretransplantation. Dødeligheden er stor blandt de forgiftede; men efter mindre mængder af amatoxiner kan leveren dog selv regenerere.
Orellanin er et stof med de to ladede pyridin-ringe, og er i familie med de gamle herbicider Paraquat og Diquat2. Hos mennesker forårsager stoffet en forsinket destruktion af nyrerne. Orellanin findes vist kun blandt slørhatte, som groft kan inddeles i fem form-grupper [2]: Slim-Slørhatte, Knold-Slørhatte, Kanel-Slørhatte, Pukkel-Slørhatte og Hunde-Slørhatte – og så undtagelsen, den spiselige Klidhat3, som har en hudagtig ring og som regnes for en god spisesvamp.
Bestemmelsen af slørhatte på artsniveau kræver ekspertviden. Selv de mikroskopiske kendetegn er svære at tyde, så man er ofte nødt til at have slørhattene på forskellige aldersniveauer og kendskab til biotopen/mykorrhiza-partneren for at kunne bestemme arten præcist.
Der er tre dødeligt giftige slørhatte; Sirene-Slørhat (Knold-Slørhat), Puklet Gift-Slørhat (Pukkel-Slørhat), Hvælvet Gift-Slørhat (Pukkel-Slørhat); men der er fundet Orellanin i mindst 34 andre arter af slørhatte i verden, også i de andre form-grupper [Wiki].
Det er uvist, om Orellanin også findes i spormængder i andre af de cirka 2.100 arter af slørhatte (≈250 arter af slørhatte er fundet i Danmark), hvorfor vi generelt ikke spiser arter fra denne slægt. De er simpelthen for dårligt udredte. Der er så vidt vides ikke dødsfald i Danmark, der kan føres tilbage til indtagelse af slørhatte.
Gyrometrin kendes fra Ægte Stenmorkel. Stoffet nedbrydes til det kræftfremkaldende jetbrændstof methyl-hydrazin (CH3(NH)NH2), der tillige afkobler B6-vitamin-funktionen og påvirker nervesystemet. Symptomer på forgiftning er kvalme, mavekramper og diarré. Stoffet er vandopløseligt, så i gamle dage udvaskede man stoffet fra svampen til et niveau, hvor det ikke var akut toksisk, men den procedure anbefaler vi ikke længere. Ægte Stenmorkel bør ikke spises!

Nervegifte
Ibotensyre og Muscimol findes i Rød Fluesvamp og i Panter-Fluesvamp. Det er to sider af samme sag, idet Ibotensyre kan omdannes til Muscimol ved fraspaltning af CO2 i surt miljø4.
Muscarin findes i hallocinogene mængder i flere tragt- og trævl-hatte, Giftig Rødblad, og i nogle huesvampe. Desuden kan stoffet findes i uskadelige spormængder i visse rørhatte (for eksempel arter af indigorørhatte og Brunstokket Rørhat), vokshatte, mælkehatte og skørhatte. Muscarin er et effektfuldt neurotoxin, der blandt andet giver synsforstyrrelser, svedeture, hovedpine og opkast. Det er ret varmestabilt og forsvinder ikke ved tilberedning af svampene.
Psilocybin er det psykedeliske stof, der er eftertragtet i visse kredse, men også forbudt herhjemme. Stoffet er fundet i omkring 200 arter af Basidiesvampe og findes i specielt i Gødningsnøgenhat (Psilocybe), men også lidt i Høslætsvamp (Glanshat-familien (Panaeolus)), og i flere arter af flammehatte, dansehatte og skærmhatte [Wiki].

Akut toksiske stoffer
En række andre svampe indeholder stoffer, der forårsager kvalme, opkast og/eller diarré. Det gælder for eksempel tårebladene, selvom de aktive stoffer ikke er identificeret. I andre tilfælde kender man stofferne, for eksempel Fasciculoler i Knippesvovlhat, hvor man 5-10 timer efter indtag får stærke symptomer i mave-tarm systemet med kvalme, opkast og endda lammelser og synsforstyrrelser; symptomer, der kan vare i flere dage.
Flere andre svampe indeholder stoffer, der kan nedbrydes til cyanider, og skal dampes bort som blåsyrer ved stegning med lidt citronsaft. Det gælder for eksempel arter som Elledans-Bruskhat og Gyldenhat.

Kræftfremkaldende stoffer
Bortset fra nævnte Ægte Stenmorkel er kendskabet til indholdet af kræftfremkaldende hydrazin-forbindelser i forskellige svampe ret begrænset. Rå Have-Champignon (som er den, der dyrkes i gartnerier) indeholder dog spormængder af Agaritin, der kan nedbrydes til phenylhydrazin, og derfor er Agaritin et potentielt kræftfremkaldende stof. Stoffet oxideres let og mængden reduceres derfor væsentligt ved tilberedning eller frysning.
I nogle svampe findes andre kræftfremkaldende stoffer, for eksempel i Manddraber-Mælkehat, som indeholder Necatorin og i Knippe-Tragthat, hvor jeg dog ikke har fundet frem til det specifikke stof i litteraturen.

Allergiske reaktioner
Alm. Netbladhat er lumsk. Tyske studier har vist, at cirka halvdelen af netbladhattene fra et område indeholdt et ukendt antigen, der forårsager “immunhæmolytisk anæmi” med opkast, mavesmerter, kredsløbsforstyrrelse, hæmolyse og lungesvigt [3]. De netbladhatte, der indeholder antigenet, kan ikke identificeres i felten, hvorfor netbladhatte ikke skal spises. Ægte Ridderhat har en uafklaret toksicitet og anbefalingen er, at den ikke bør ikke spises i større mængder flere dage i træk. Der er for nogle år siden rapporteret om dødsfald i Frankrig, som skulle være relateret til Ægte Ridderhat. Men konklusionen af et nyligt review [4] er, at svampen ikke er anderledes end andre svampe, som vi spiser, og der rejses altså tvivl om korrelationen til Ægte Ridderhat af de indrapporterede dødsfald.

Tungmetaller
Tungmetaller er jo grundstoffer, som kan være kommet i jorden gennem forurening, for eksempel cadmium gennem brug af uren phosphor-gødning, bly fra benzin i gamle dage, kviksølv fra bejsning, arsen fra træimprægnering osv. Nogle svampe er bedre end andre til at optage disse tungmetaller fra jorden. Kendt er det, at Ager-Champignon og andre gulnende arter af champignon skal nydes begrænset, da de kan indeholde cadmium og andre tungmetaller fra tidligere tiders forurening. Ametysthatte siges at kunne have et højt indhold af organisk arsen. Det er nok de mest kendte danske svampe i denne henseende, men fra udlandet er det kendt, at kantareller kan indeholde bly og Neodymium [5].
Man skal generelt ikke samle svampe på tungmetalforurenede grunde – for eksempel er radioaktivt Cæsium fundet i Klidhat i Nordsverige efter Tjernobyl-ulykken.
Men det er også kendt, at ikke alle tungmetallerne fra svampe i retten optages i den menneskelige organisme, da nogle metaller er så hårdt bundet i svampen, at de kommer ud med fæces.

Mave-tarm reaktioner
Hvis der ikke er tale om specifikke giftstoffer i svampen, er mave-tarm reaktioner oftest forbigående, for eksempel kvalme, maverumlen og opkast. Det kan opleves af mange efter indtagelse af større mængder svampe på én gang, specielt hvis tarmbiomet ikke er indrettet på en sådan kost. Det kan også være efter indtag af Tågetragthat, Honningsvampe, Rødmende Fluesvamp m.fl., da mange ikke tåler specielt Tågetragthat og arter af honningsvampe. Måske skyldes mave-tarm reaktionerne svampenes indhold af tungtfordøjelige, komplekse kulhydrater, glykosider m.m., snarere end et indhold af specifikt toksiske stoffer. Men dette er ikke afklaret.
Generelt hjælper det ofte at gennemstege vilde svampe grundigt, inden de spises, og så sørge for en balance på tallerkenen med andre ingredienser. Er du mavefølsom, så prøv at give de vilde svampe et opkog og smid kogevandet bort før den videre tilberedning. Da enkelte mennesker har individuelle reaktioner på at spise svampe, er det altid en god idé at starte med at spise små mængder, hvis man spiser en svamp, man ikke har spist før.
Til slut en liste over 32 gode spisesvampe, tabel 2. Der findes anslået 6-9.000 sæk-og basidie-svampe i Nordeuropa, der danner frugtlegemer [3], så det er ikke mange, der er medtaget5.
Tak til lektor emeritus Preben Graae Sørensen, Kemisk Institut, Københavns Universitet for gennemlæsning og kommentering af manuskriptet.

Facebook: Køkkenkemisten

Referencer
1. H. Knudsen & J.H. Petersen: Politikens Svampebog, 6. udgave (2019).
2. http://www.svampe.dk/information-om-foreningen/diplomproeve/.
3. T. Læssøe & J. Petersen: Norderuropas svampe. Gyldendal (2019).
4. P. Rzymski & P. Klimaszyk: Is the Yellow Knight Mushroom Edible or Not? A Systematic Review and Critical Viewpoints on the Toxicity of Tricholoma equestre: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 17(5), 2018.
5. W. Pohle. Paxillus involutus – a dangerous mushroom? Czech Mycol. 48(1), 1995.
6. https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/kantareller-er-fulde-af-bly.

1 Spis små portioner af nye svampearter for at se, om du kan tåle dem
2 Mon svampe med Orellanin-indhold bruger det til kemisk krigsførelse overfor uønskede planter på biotopen?
3 Klidhat blev tidligere regnet til sin egen familie, da den har en klart defineret ring, men det er en slørhat (spiselig) (Champignonagtig Slørhat har også kraftige fællessvøbagtige rester (spises ej))
4 Man kan spekulere i, at den gamle skrøne om de sibiriske nomadestammer, der gav rød fluesvamp til slavepiger og dernæst opsamlede og konsumerede deres urin for at få et trip, har at gøre med denne omdannelse. Altså at Ibutensyre giver både kvalme og trip, mens Muscimol mest giver et trip?
5 Besøg gerne den kontinuerligt opdaterede hjemmeside https://svampe.databasen.org, der indeholder nyttig information om gældende danske og latinske artsnavne, beskrivelser og kort over fund, samt mange billeder, der illustrerer, hvordan udseendet kan variere. Den kan bruges af alle, selv om man ikke er logget ind som rapportør; klik for eksempel på ”Om svampeatlas/Vejledninger”.
6 I flere de østeuropæiske lande og i Finland nydes skarpe mælkehatte ofte efter saltlagring [6]

Appendix
Sammenfattende omkring sikker jagt på vilde spisesvampe, der går videre end jagt på kantareller og Karl-Johan svampe, gælder følgende [2]:

Gennemtilberedning ved stegning/kogning af vilde svampe er generelt en god idé – også efter saltning/syltning/tørring.

Amatoxiner er livsfarlige og de findes i Snehvid Fluesvamp, Grøn Fluesvamp, Randbæltet Hjælmhat og flere små arter af parasolhatte.

– Snehvid Fluesvamp og Grøn Fluesvamp er de to svampe, mennesker i Danmark hyppigst er døde af efter indtagelse (α-Amanitin)

– Blandt fluesvampene spiser vi kamfluesvampe og Rødmende Fluesvamp, men lad de andre fluesvampe være. Høj Fluesvamp (grå fluesvamp) skal undgås på grund af ligheden med Grøn Fluesvamp og Panter Fluesvamp. Kugleknoldet Fluesvamp lugter af rå kartoffel, men den ligner Snehvid Fluesvamp for meget, så kom den ikke i gryden

– Foranderlig Skælhat ligner Randbæltet Hjelmhat-gruppen, og må kun indsamles til gryden, hvis du er helt sikker på bestemmelsen.

Slørhatte undgår vi generelt at spise på grund af muligt Orellanin-indhold. Tre arter er lige så giftige som Snehvid Fluesvamp og Grøn Fluesvamp. 34 arter indeholder spormængder af Orellanin. Man kender ikke slørhattes kulinariske egenskaber særlig godt, og specielt ikke deres toksiske egenskaber. Violet Hekseringshat kan ligne violette slørhatte. Generelt er hekseringshattene giftige i rå tilstand.

Ægte Stenmorkel skal ikke spises (Gyrometrin). Selv om ældre litteratur angiver den som spiselig efter tilberedning.

Giftig Rødblad, Trævlhat– og Skær Huesvamp-grupperne er giftige (Muscarin). Giftig Trævlhat optræder i forsommeren sammen med Vårmusseron. Ametysthatte kan ligne Lilla Trævlhat og Skær Huesvamp. Ametysthatte kan tillige have et højt indhold af organiske arsen-forbindelser. Giftig Rødblad kan ligne Vårmusseron, Tåge-Tragthat og hvide ridderhatte.

Almindelig Netbladhat skal ikke spises, da den kan indeholde et stof, som vi over tid opbygger antistoffer overfor, og som kan ødelægge de røde blodlegemer. I nogle ældre svampebøger angives den som spiselig efter tilberedning.

Ægte Ridderhat har ført til dødsfald i Frankrig. Bør ikke indtages i større mængder.

Elledans-Bruskhat, Gyldenhat og Kæmpe Tragtridderhat indeholder i utilberedt form forbindelser, der frigiver cyanider – skal gennemsteges.

Champignoner er generelt gode spisesvampe, men Ager-Champignon og andre gulnende arter skal nydes begrænset på grund af deres mulige indhold af Cadmium og andre tungmetaller. Karbol-Champignon kan give uønskede mave-tarm reaktioner. Skal undgås eller i hvert fald steges længe.

Rørhatte er generelt spiselige, men Satans Rørhat er meget giftig, selv i tilberedt stand. Skønfodet Rørhat, Rod-Rørhat og Galderørhat er bitre. Birkerørhattene og indigorørhattene er giftige i rå tilstand.

Skørhatte og mælkehatte er lette at kende og alle mildtsmagende skørhatte er spiselige. Mælkehatte med orangemælk er de bedste. Manddraber-Mælkehat indeholder kræftfremkaldende Necatorin. Mose-Mælkehat er giftig i større mængder. Skarpsmagende mælkehatte er uspiselige uden særlig behandling. De øvrige skarpe mælkehatte kan dog anvendes efter salt-lagring.

Store tragthatte er generelt spiselige. Stor Tragthat og fætteren Kæmpe Tragtridderhat er gode spisesvampe. Tåge-Tragthat er således spiselig, men den tåles ikke af alle.

Andre arter af små tragthatte, for eksempel omkring Eng-Tragthat er meget giftige (Muscarin). Knippe-Tragthat indeholder et kræftfremkaldende stof.

Almindelig Blækhat er giftig i forbindelse med indtagelse af alkohol.

Honningsvampe findes som flere arter og ikke alle mennesker tåler dem. De skal i hvert fald steges godt igennem, eller endnu bedre, kog dem kort og smid kogevandet bort.

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

Artikler fra Dansk KemiTop03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiokemiBioteknologiMedicinalkemi20. 08. 2025

Riboflavin er et essentielt vitamin, der spiller en nøglerolle for vores sundhed samt for at opretholde et sundt tarmmikrobiom. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emmelie Joe

Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

AktueltArtikler fra Dansk KemiBiologi12. 08. 2025

Spredning af antibiotikaresistens kan ske via mineraloverflader. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Karina Krarup Svenninggaard Sand, associate professor, Globe Institute,

Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi04. 08. 2025

Et afsluttet ph.d.-projekt fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Julie Frost Dahl*, Sandra Beyer Gregersen og Milena Corredig,

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Drifton

    Mød Drifton og DACOS på LabDays 2025 i Aarhus

  • DENIOS ApS

    Hvordan håndterer du noget, du ikke kan se?

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Vægtbytte er blevet opdateret: Nu får du flere muligheder

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    LABORANTER CAND.ALT.

  • Kem-En-Tec Nordic

    Lad os fortsætte traditionen – vi ses på LabDays!

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • Holm & Halby

    Automatiseret prøveforberedelse sparer tid og øger sikkerheden

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    nerbe plus: EcoRacks, X-Frame plates, and more you’ll love

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • MD Scientific

    Kom og mød MD Scientific på LabDays i Aarhus

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik