Rødkåls karakteristiske farve skyldes primært farvestoffet anthocyanin.
Anthocyanin er et farvestof, hvis farve afhænger af pH-værdien. Det skyldes, at tilstedeværelsen af en syre eller en base ændrer strukturen af anthocyanin. Den ændrede kemiske struktur medfører anderledes absorption af lyset og dermed farveforskelle. Som følge af ændringer i pH-værdi vil ekstrakten fra rødkål således ændre farve.
Som det kan ses på billedet, er rødkålen i den sure opløsning (eddike) rød, hvorimod den i en let basisk opløsning (bikarbonat/natron) har en blålig farve.
Postevand og sæbevand har begge en pH-værdi omkring neutralt pH, hvilket viser sig ved en lilla/violet farve. Danskvand har lavere pH end almindeligt postevand, idet det indeholder kulsyre, hvilket bevirker, at rødkålsekstraktet får en rød-lilla farve, når det blandes med danskvand.
Læs flere sjove kemi-fakta på vores facebook-side UNGKEMI