• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiBranchenytTop02. 01. 2024 | Heidi Thode

Slangegift og skjoldlus skal vække unges interesse for naturvidenskab

Artikler fra Dansk KemiBranchenytTop02. 01. 2024 By Heidi Thode

LIFE Fonden vil styrke gymnasieelevers interesse for naturvidenskab og teknologi med undersøgelsesbaserede og virkelighedsnære undervisningsforløb.

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2023 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Mette Stenby Andresen, Mårten Flø Jørgensen og Kenneth Monrad Rønholt, hhv. udviklingskonsulenter og presse- og kommunikationskonsulent, LIFE Fonden

Mere end 1 milliard mennesker på verdensplan er påvirket af en række forsømte tropesygdomme – kendt som neglected tropical diseases – og en af disse sygdomme er slangebidsforgiftning. Hvert år bliver hele 2,7 millioner mennesker forgiftet af slanger, og 100.000 af dem dør af det. Det sker særligt for mennesker i fattige landdistrikter, hvor sundhedssystemerne er svage og de medicinske ressourcer sparsomme.
Selvom slangebidsforgiftning er en global samfundsudfordring, der primært finder sted langt væk fra Danmark, bliver den nu meget virkelighedsnær for danske gymnasieelever. For i LIFE Fondens nye undervisningsforløb Fight the Bite kommer elever fra hele landet til at undersøge og vurdere metoder til at diagnosticere og behandle slangebidsforgiftning. Allerede nu er der stor interesse for det gratis LIFE Forløb, der udgives senere i år sammen med forløbet Extractors om optimering af kemisk produktion.

Som forsker kan man gøre en forskel   
LIFE Fonden er en erhvervsdrivende fond med almennyttig sigte, der har som mission at styrke børn og unges naturvidenskabelige og teknologiske almendannelse samt interesse og ambitioner for at uddanne og fordybe sig inden for naturvidenskab og teknologi uanset deres baggrund. LIFE Fonden tilbyder undervisningsforløb til grundskoler og ungdomsuddannelser, hvor eleverne arbejder praktisk og eksperimenterende med at udvikle løsninger på nogle af de store problemstillinger, verden står overfor. Eleverne kommer endda til at arbejde med metoder inspireret af dem, forskere i virksomheder anvender.
I Fight the Bite skal eleverne for eksempel undersøge forskellige (kemisk simulerede) slangegiftes effekt på blod og udføre en bioteknologisk test (kaldet ”ELISA”) for at finde frem til, om og hvordan antistoffer kan anvendes til at identificere slanger, der ellers kan være svære at skelne fra hinanden med traditionelle metoder. I Extractors skal eleverne tilrettelægge deres eget eksperiment ved først at opstille en hypotese og dernæst afprøve den eksperimentelt, før de afslutningsvis skal vurdere, hvordan deres viden kan bruges fremadrettet til at optimere en kemisk proces med henblik på at spare ressourcer.
På den måde ønsker LIFE Fonden at vise, hvordan naturvidenskab og teknologi kan gøre en afgørende forskel i verden – og derigennem forhåbentlig motivere flere unge til at gå den naturvidenskabelige vej.
– I de to nye forløb sætter vi fokus på væsentlige samfundsudfordringer, samtidig med at vi giver eleverne mulighed for, med egne hænder, at afprøve metoder inspireret af forskning i virksomheder og på universiteter. Vi håber, at det kan være med til at skabe interesse eller forny interessen for kemi, biologi og bioteknologi blandt flere unge på gymnasierne, fortæller Ditte Linde Thomsen, projektchef i LIFE Fonden.

Ekstraktion fra skjoldlus til jordbærslik
I Extractors skal eleverne arbejde med ekstraktion – en proces, der både er helt afgørende for fremstillingen af produkter i vores hverdag som for eksempel fødevarer og kosmetik, og samtidig meget ressourcekrævende. Eleverne kommer til at tilrettelægge deres egne eksperimenter og undersøge, hvordan ændringer i variable påvirker en ekstraktion. De får nogle rammer, men de skal selv finde ud af fremgangsmåden, hvilke kemikalier de skal bruge, hvor mange gentagelser de vil have, hvad de vil variere etc. Alt sammen viden, der er afgørende, når man optimerer en industriel ekstraktionsproces.
– Vi ved fra vores tests med gymnasieelever, at de gerne vil kunne fortælle derhjemme, hvad de har lært, og hvordan det hænger sammen med virkeligheden. Når man ekstraherer farvestof fra lus, så kan man tale om, at lige præcis det her farvestof er i det slik, man spiser, eller pektin er i marmeladen på morgenbordet. Det bringer de naturvidenskabelige fag helt tæt på elevernes hverdag, forklarer Ditte Linde Thomsen. 
I LIFE Fondens undervisningsforløb modtager klassen et LIFE Kit med fysiske materialer, som eleverne bruger i forløbet sammen med digitale opgaver. I Extractors består LIFE Kittet af tørrede cochenillelus, ren karminsyre, rødt slik, pektin og tørrede citrusskaller samt arbejdshæfter til eleverne. På den måde er forløbet udviklet, så det er nemt for læreren at gå til sammen med eleverne.
– I Extractors gør vi det muligt for kemilærerne at give de studerende indblik i, hvordan man kan arbejde professionelt med kemi, og hvilken samfundsbetydning arbejdet med kemi kan have. Alle LIFE Forløb tager udgangspunkt i globale samfundsproblemer og er samtidig tilpasset de faglige mål på uddannelserne, siger Ditte Linde Thomsen og uddyber:
– På gymnasiet er det en del af læreplanen, at eleverne skal tilrettelægge mindre eksperimenter, ligesom eleverne skal igennem fagets kernestof, som for eksempel spektrofotometri i kemifaget. Men det kan være svært i en travl lærerhverdag at koble spektrofotometri til hverdagen, ligesom det kan være vanskelige at skaffe materialer hertil. I Extractors har vi taget ekstraktion, der for kemilærerne er et kendt eksperiment, og didaktiseret det til et undervisningsforløb, der gør det muligt for eleverne at tilrettelægge deres eget eksperiment og perspektivere processen til velkendte hverdagsting som te og slik.
Undervejs kommer eleverne via en video på besøg hos virksomheden CP Kelco, der har bidraget til udviklingen af forløbet. CP Kelco arbejder med ekstraktion og er blandt andet verdens største producent af pektin. På den måde får eleverne et konkret indblik i, hvordan man kan arbejde inden for den kemiske industri.

Undervisning fyldt med fængende forskning
Fælles for de to nye undervisningsforløb Fight the Bite og Extractors – og alle andre LIFE Forløb – er det, at de er undersøgelsesbaserede. Den undersøgelsesbaserede tilgang handler kort fortalt om, at eleverne skal undersøge sig frem til svar i stedet for at få dem fra læreren eller læse sig til dem i en bog. Læreren har i stedet til opgave at understøtte elevernes refleksioner og tankevirksomhed og give feedback.
Alle LIFE Forløb starter med aktiviteter og indhold, der er særligt udvalgt for at fange elevernes opmærksomhed og pirre deres nysgerrighed. I Extractors er det at inddrage hverdagsprodukter som te og komme helt tæt på de lus, der giver rød farve til slik og andre produkter, som eleverne kender fra supermarkedet. I Fight the Bite er det for eksempel at blande blod med forskellige typer slangegift, hvoraf det i nogle tilfælde resulterer i en slimet masse. Herefter skal eleverne selv forske og finde forklaringer gennem undersøgelser, uden at læreren giver svar, men i stedet understøtter eleverne gennem feedback.
– Vi håber, at det kan motivere flere unge til at fordybe sig i naturvidenskab og teknologi, når de selv prøver at eksperimentere og får indblik i, hvordan man kan arbejde professionelt med for eksempel kemi og biologi – og derigennem gøre en forskel i verden, lyder det fra Ditte Linde Thomsen.

E-mail:
Kenneth Rønholt: klr@life.dk

Om LIFE Fonden & LIFE Forløb
LIFE Fondens mission er at styrke børn og unges naturvidenskabelige og teknologiske almendannelse samt interesse og ambitioner for at uddanne og fordybe sig inden for naturvidenskab og teknologi uanset deres baggrund. LIFE Fonden er støttet af Novo Nordisk Fonden.
LIFE Fonden tilbyder undersøgelsesbaserede undervisningsforløb til grundskoler og ungdomsuddannelser i hele Danmark. I LIFE Forløb arbejder eleverne praktisk med virkelighedsnære problemstillinger. LIFE Forløb er gratis at anvende og uddeles som bevillinger fra LIFE Fonden.
LIFE står for Læring, Idéer, Fascination og Eksperimenter.
Læs mere på http://www.LIFE.dk.

Om Extractors
• Extractors er et forløb om ekstraktion og spektrofotometri til kemi B på stx, hf og htx
• Forløbet er også relevant for kemi A og bioteknologi A
• Extractors er udviklet i samarbejde med CP Kelco.

Om Fight the Bite
• Fight the Bite er et forløb om slangebidsforgiftning og immunologi til biologi B på stx, hf og htx
• Forløbet kan også anvendes i biologi A og bioteknologi A
• Fight the Bite er udviklet sammen med VenomAid Diagnostics og DTU Bioengineering.

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Branchenyt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik