
Blindtarmsbetændelse er en relativ almindelige sygdom blandt børn og unge, og er den mest almindelige årsag til akut abdominal kirurgi i verden. Nu viser forskning fra Lunds Universitet og Skåne Universitetshospital, at stress både kan øge risikoen for at få sygdommen og få et alvorligere sygdomsforløb.
Endnu kender man ikke koblingen, men årsagen syntes at hænge sammen med stress og dermed mængden af hormonet kortisol.
Undersøgelsen omfattede 51 børn (yngre end 15 år) med blindtarmsbetændelse og en kontrolgruppe på 86 raske børn. Ved at måle hårkortisolkoncentrationer opnåede forskerne en gennemsnitlig værdi for aktiviteten i stressaksen over tid. Stressaksen er som kendt HPA-aksen – hypothalamus-hypofyse-binyrebark-akse. Et hormonsystem, der opreguleres under stress, hvilket fører til øget udskillelse af stresshormoner, inklusive kortisol.
De målte kortisolkoncentrationer i hår svarende til aktiviteten i stressaksen i løbet af 0-3 og 4-6 måneder før prøveudtagningstiden og sammenlignede både mellem grupperne og mellem målingstiderne for hver person, der var inkluderet i undersøgelsen.
Undersøgelsen viste, at der i sammenligningen mellem de raske kontroller og børn med blindtarmsbetændelse synes at være en sammenhæng mellem en stigning i hårkortisolkoncentrationer i månederne før blindtarmsbetændelse og sygdom.
Øget stress er forbundet med de fleste andre sygdomme, herunder hjerte -kar -sygdomme og træthedssyndrom, men de nøjagtige mekanismer bag koblingen mellem stress og blindtarmsbetændelse er endnu ikke kendt.
Men det hænger nok sammen med en stressrelateret ændring af immunsystemet. Det er første gang, sammenhængen mellem stress og blindtarmsbetændelse er blevet undersøgt. Vores håb er, at yderligere undersøgelser, der undersøger forbindelsen, vil kunne bidrage med mere viden om mekanismerne bag blindtarmsbetændelse, siger Johanna Gudjonsdottir læge i kirurgi ved Skåne Universitet Hospital og doktorand ved Lunds Universitet.
Kilde: lu.se