
Ved at bruge mikrodesignede jordmodeller har forskere ved Lunds Universitet undersøgt, hvordan små partikler af polystyren påvirker bakterier og svampe. Selvom denne nanoplast reducerede både bakterie- og svampevækst, lykkedes det faktisk for svampen at “rydde op” i sine omgivelser og afbøde plastikkens påvirkning.
– Plastikaffald er et kæmpe problem i dag. Uanset om det smides tilfældigt ud i naturen, lækker fra lossepladser eller kommer fra materialer som bildæk og syntetisk tøj, ender store mængder mikro- og nanoplast i vores jord, siger Micaela Mafla Endara, biologiforsker ved Lunds Universitet.
Nanoplast har vist sig at være giftigt for organismer, men vi ved ikke meget om, hvordan de påvirker Jordens økosystemer. For at studere disse polystyren-nanopartikler brugte forskerne mikrofluidiske chips, et vækstsystem, der gjorde det muligt at observere interaktioner mellem individuelle celler og plastikken under et mikroskop.
– Ved den højeste koncentration af nanoplast opfangede svampene det meste af de små plastik, der var i deres nærhed, i en proces, vi kalder “støvsugereffekten”. Samlet set fandt vi ud af, at nanoplast kan have en direkte negativ effekt på jordmikrober. Det understreger behovet for yderligere undersøgelser, der kan forklare, hvordan mikrobernes stressreaktion kan påvirke jordens funktioner, siger Micaela Mafla Endara.
Partiklerne af nanoplast klæbede sig til svampens grene, så omgivelserne var næsten fri for nanoplast. Svampen rensede sine omgivelser op under høje koncentrationer og var derefter i stand til at genvinde sin vækstkraft. Selvom undersøgelsens resultater kunne bekræftes under mange forhold, påpeger forskerne, at det kan være artsafhængigt.
Svampens “støvsugereffekt” er ikke en simpel løsning på problemet, men den kan give lidt håb for fremtiden, siger Edith Hammer, biologiforsker ved Lunds Universitet.
– Dette tjener som en påmindelse om at reducere vores plastikaffald og forurening af jord. At finde svampe, der specifikt kan opsamle nanoplast fra jordopløsningen, kan hjælpe andre organismer til bedre at tolerere forureningen og måske tiltrække bakterier, der kan nedbryde plastik. Svampens “støvsugereffekt” er ikke en simpel løsning på problemet, men den kan give lidt håb for fremtiden, siger Edith Hammer, biologiforsker ved Lunds Universitet.
Kilde: lu.se