
Svineblod fra de danske slagterier anvendes i dag til dyrefoder, men for fremtiden kan blodet danne grundlag for en vigtig proteinkilde. Og det er masser af blod. Omkring 60.000 tons årligt.
Det er forskere fra Københavns Universitet, der har fundet en metode, hvor de ved hjælp af et enzym fra fra papayafrugten kan udskille proteinet til et fint, hvidt og smagsneutralt pulver, som indeholder 90 procent protein, der med fordel kan anvendes som kosttilskud.
Proteinet fra svineblod har ydermere den fordel, at det har en højere næringsværdi end protein fra plante -og mejeri-industrien, som dagens protein er baseret på
Vi øger bæredygtigheden i produktionen ved at udnytte svineblod som proteinkilde til mennesker. I fremtiden vil flere formentlig få dækket deres proteinbehov gennem alternative fødevarekilder af hensyn til CO2-udledningen og fødevareknaphed, siger lektor Rene Lametsch, som står bag forskningsprojektet.
De 60.000 tons svineblod kan via den nye metode blive til cirka 5.000 tons rent proteinpulver. Pulveret er allerede blevet testet på den gruppe, som i dag har sværest ved at indtage tilstrækkelig protein, nemlig de ældre.
Vi har testet pulveret i en chokoladebar og i kødboller, som vi har serveret til ældre over 65 år, med et positivt resultat. Ældre har generelt en udfordring i at få nok protein, da de bliver mere småt spisende samtidig med, at de har et øget behov for ekstra protein med alderen, siger Rene Lametsch.
Man skulle tro, at med både forskningen, en færdig proces og massevis af råvarer, burde det strømme ud med hvidt svineblodsprotein i nær fremtid. Men sådan komme det ikke nødvendigvis til at gå. Det handler om penge.
Muligheden for at udnytte svineblodet som en proteinressource, der potentielt kan mindske kødproduktionen og gavne klimaet, venter nemlig på en investeringsvillig industripartner, som tør lancere et produkt med svineblods-proteinet i.
Vi har sådan set afsluttet vores forskning. Den udvikling, der skal til nu, skal ligge i industrien. Vi skal have en partner med, som kan få det videre ud på markedet, siger Rene Lametsch.
Kilde: ku.dk