Matthias Mann har netop lanceret et nyt, stort forskningsprogram på Københavns Universitet, der skal undersøge, hvordan man ved at måle proteiner i blodet tidligt kan spore kommende livstilssygdomme og hurtigt sætte ind med forebyggende behandling.
Matthias Mann er professor ved Københavns Universitet og forskningsdirektør ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.
– Vi er lige nu de eneste i verden, der arbejder med denne teknologi. Vi måler proteiner i blodet for at se, hvor sunde de er. Ved at sammenholde vores forskning med store datamængder om ikke tidligere kendte sygdomsmønstre kan vi meget tidligt se, om en person er i risiko for at udvikle diabetes. Hvis det er tilfældet, kan vi hurtigt sætte ind med forebyggende behandling, og personen bliver måske aldrig syg. Vi ser allerede de første lovende resultater, siger Matthias Mann i en pressemeddelelse fra KU.
Det er ambitionen at udvikle teknologien, så potentielle patienter hurtigt kan identificeres og få forebyggende behandling. Enten i form af medicin eller forebyggende livstilsændringer som sundere kost og mere motion. Forskningen har primært fokus på metaboliske sygdomme, men andre sygdomsområder vil med tiden også kunne blive genstand for analyse.
– I Danmark har vi en helt unik forskningsstruktur. Vi har for eksempel mulighed for at arbejde tæt sammen med Rigshospitalet og andre kliniske enheder, og det betyder, at vi meget hurtigt i forhold til udlandet, kan få vores positive resultater ud i virkelighedens verden. Vores forskning kan ændre hele diagnosticeringen og behandlingen af type 2 diabetes, og det er vigtigt, at der ikke går lang tid, før det kommer alle patienter til gavn, siger Matthias Mann.
Forskningsprogrammet ”Clinical Proteomics and Big Data in Medicin” er netop blevet lanceret ved et seminar på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet. Forskningsprogrammet er støttet af Novo Nordisk Fonden med 60 millioner kroner.