• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKemometriKlima og miljø01. 01. 2005 | Katrine Meyn

TOS VI: Sekundær prøvetagning af forurenet jord i miljølaboratoriet

Analytisk kemiKemometriKlima og miljø01. 01. 2005 By Katrine Meyn

Et nyt baseline-studie over de samlede laboratorie-prøveforberedelsesfejl, især masseneddeling ift. den rene analysefejl, tillader for første gang at økonomiske og praktiske hensyn sammenlignes på et videnskabeligt grundlag. Dette er muligt pga. anvendelse af »Theory of Sampling« (TOS). 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Johnny W. Madsen1, A/S AnalyCen, Anette Ørnskov, Lotte Højbjerg, Julie L. Johnsen og Kim H. Esbensen, Aalborg Universitet Esbjerg, ACABS

På miljøområdet er flere nye initiativer p.t. sat i gang for at højne prøvetagningskvaliteten, bl.a. i form af nye certificeringsordninger under Nordtest og udarbejdelse af diverse håndbøger. Disse tiltag er primært rettet mod feltarbejdet, der omfatter primær og sekundær prøvetagning, hvor det er alment kendt, at fejlstørrelserne kan være meget større (ofte 50-100 gange eller mere) end analyseusikkerhederne. Tilstrækkelig kompetence, god sporbarhed og detaljerede metodebeskrivelser er afgørende for at kunne sikre pålideligheden af vurderingsgrundlaget for de endelige analyseresultater. Tiltagene kan ses som et resultat af den seneste tids debat om størrelsen af de usikkerheder, der påvirker analyseresultatet »fra bor til bord«. En debat, der har kastet nyt lys over de faktiske usikkerheder i vore analyseresultater, og som er meget vigtig for hele miljøbranchen. Teorien om sampling er med rette blevet introduceret i denne debat og ligger også til grund for herværende baseline-studie.
At sikre kvaliteten af feltprøvetagningen er særlig vigtig, men også prøvetagningsmetoderne i laboratorierne må være repræsentative og veldokumenterede. Laboratorierne modtager typisk primære jordprøver med en størrelse på ½-2 kg, hvorfra der skal udtages delprøver til de forskellige analyser med prøvemasser på f.eks. 2-50 g. I den forbindelse er det relevant at undersøge forskelle mellem dagens alternative prøveneddelingsmetoder med varierende overensstemmelse med principperne i TOS samt at afgøre, i hvilken grad disse principper med fordel kan implementeres i laboratoriets prøvetagningsmetodik i praksis. TOS tilbyder også værktøjer til sammenligning af prøvetagningsmetoder m.v. For yderligere information omkring TOS henvises til artikelserien TOS I–V, der tidligere er bragt i Dansk Kemi [1] og til [2].

Laboratorieprøvetagning af jord til metalanalyse
Der er undersøgt syv metaller (As, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, Zn), som hyppigt bestemmes i forbindelse med miljøundersøgelser af forurenet jord. Dagens neddelingspraksis (fra en primærprøve på f.eks. 1 kg) omfatter udtagning af én delprøve på 2 g (sampling rate 1:500), der analyseres på ICP-AES. I mange tilfælde udtages denne delprøve som en sammensat prøve bestående af inkrementer (delprøver), udtaget fra tilfældige steder i hele udgangsprøven. Forud for prøvetagningen fjernes større sten, blade og grenstumper i overensstemmelse med gældende normer. I denne undersøgelse er det valgt at tørre de indsendte udgangsprøver ved 60°C i en foliebakke forud for prøvetagningen. Derved lettes den praktiske håndtering i forbindelse med homogenisering og masseneddeling.
Der er testet fem metoder for udtagning af samme analysemængde (2 g); de beskrives nedenstående, jvf. figur 1.

Metode 1: En enkelt tilfældig 2 g prøve udtages fra en foliebakke, hvor primærprøven er overført uden specielle tiltag. Metoden kaldes populært for »grab-sampling« og opfylder så absolut ikke principperne i TOS. Ved gentagne prøveudtagninger forventes det, at denne metode resulterer i den største samplingsvarians vedr. indholdet af de kritiske komponenter (metaller) pga. stor fordelingsmæssig heterogenitet i materialet. Metoden er udbredt.
Metode 2: Der udføres alternativt en forudgående homogenisering af det tørrede prøvemateriale i en spand, som rystes og vendes i 5 min efterfulgt af 5 min omrøring. Dette svarer ifølge mange laboratorietraditioner til »rimelig homogenisering«. Prøven udtages derefter på samme måde som i metode 1, altså ved »grab-sampling« et tilfældigt sted i foliebakken. Det forventes, at homogeniseringstrinnet reducerer den fordelingsmæssige heterogenitet i prøven, samt at variansen mellem replikater også reduceres.
Metode 3: Efter homogenisering udtages minimum 10 delprøver på omkring 0,2 g forskellige steder i en foliebakke, som endeligt sammensættes til den påkrævede 2 g prøve. Metoden kaldes »sammensat prøvetagning« og svarer til den metode, laboratoriet normalt anvender. Det forventes, at variansen mellem replikater reduceres yderligere ift. metode 2, idet sammensat prøvetagning også medvirker til udjævning af den fordelingsmæssige heterogenitet.
Metode 4: Fra den homogeniserede jordprøve udtages en delprøve på ca. 32 g, sammensat af min. 16 tilfældige inkrementer fra foliebakken, hvert á ca. 2 g. Delprøven homogeniseres grundigt 30 sekunder ved omrøring med en ske, hvorefter der udtages ca. 5 inkrementer á 0,4 g, som sammensættes til den endelige 2 g analyseprøve. Ift. metode 3 udtages altså 10 x større inkrementer, som sammensættes til en prøve på ca. 32 g, hvorfra der udtages 5 mindre inkrementer. Strategien er at udtage en større masse fra den oprindelige prøve end tidligere, hvilket ifølge TOS vil gøre prøven endnu mere repræsentativ for udgangsmaterialet.
Metode 5: Den homogeniserede jordprøve fyldes i en morter og partikelgrupperinger knuses bedst muligt. Småsten og lignende fjernes ved en grundig screening. Efter homogenisering udtages ca. 32 g prøve (som i metode 4), der homogeniseres og efterfølgende neddeles i en spaltedeler med 12 spalter af fire omgange, indtil den ønskede prøvestørrelse på 2 g er opnået. Nedknusning af kornstørrelsen vil ifølge TOS reducere materialets sammensætningsmæssige heterogenitet, hvilket er en materialespecifik egenskab. Jo mindre partikler, des mindre indflydelse får partikler med højt indhold af de kritiske komponenter under prøveudtagningen. En mindre kornstørrelse øger samtidig muligheden for en bedre homogenisering, så rumlige autokorrelationer kan nedbrydes maksimalt. Anvendelse af spaltedeler sikrer, at enhver virtuel enhed i prøvematerialet har samme sandsynlighed for at blive udtaget til den endelige prøve (probabilistisk prøvetagning), som er TOS’ mest fundamentale krav for repræsentativ prøvetagning. Metode 5 bør for heterogene materialer ifølge erfaringer fra TOS være den bedste.
En optimal neddelingsmetode resulterer i en fuldstændig repræsentativ prøvetagning, dvs. indholdet af kritiske elementer er ens for alle inkrementer eller delprøver, der udtages. Formålet med alle laboratoriemæssige fremgangsmåder er at komme tættest muligt på denne situation – naturligvis underlagt praktiske og kommercielle konkurrencekrav.
Der er inddraget tre forskellige typiske jordarter i undersøgelsen: sandjord, lerjord og muldjord. Her ses kun på resultaterne for lerjorden, da stort set tilsvarende konklusioner kan udledes for de andre jordarter. For at kunne vurdere de fem prøvetagningsmetoder er der udført omfattende replikatforsøg på de forskellige jordarter. Af tabel 1 fremgår størrelsen af det udgangsmateriale, der var til rådighed for de enkelte metoder. Antallet af udtagne prøver for de fem metoder fremgår af figur 1.

Resultater og diskussion
Til vurderingen beregnes heterogenitetsbidraget hi for alle udtagne prøver. Det giver den enklest mulige sammenligning af resultater for forskellige komponenter og jordarter, idet hi er uafhængig af forskellige koncentrationsniveauer og variationer i prøvestørrelsen, ifølge TOS. Definitionen af hi er som følgende:
ai indholdet af den kritiske komponent i inkrement »i«
aL udgangsprøvens sande indhold af den kritiske komponent
Mi massen af inkrement »i«
Mgns, Fi den gennemsnitlige masse af alle inkrementer.
Det målte indhold i de enkelte prøver sættes ift. den »sande« værdi, aL, der karakteriserer hele den primære prøves koncentration af de(t) pågældende stof(fer). Denne referenceværdi er i dette studie bestemt ud fra 50 gentagne prøver, udtaget med metode 5, hvilket må anses som det absolut mest repræsentative estimat herfor.

Sammenligning af metoder
I figur 2 er heterogenitetsbidragene for arsen i lerjord ved anvendelse af metode 1–5 afbildet.
Hver vandret stolpe i figur 2 repræsenterer ét heterogenitetsbidrag (én analyse) for de individuelle 2 g analyseprøver.
Metode 1: En del prøver har et forholdsvist højt heterogenitetsbidrag og dermed et højt indhold af arsen ift. den »sande« værdi (metode 5). Det indikerer en markant heterogen fordeling af arsen i udgangsjordprøven, og at den anvendte prøvetagningsmetode let kan resultere i en delprøve med et for højt eller for lavt indhold. Er antallet af ekstreme værdier højt, bør man overveje at anvende en anden prøveforbehandling eller prøvetagningsmetode. Vurderingen af metoden skal ikke kun baseres på antallet af ekstreme værdier, idet metaller i jordprøver typisk forekommer på partikulær form. De kræver evt. en effektiv partikelnedknusning, før repræsentative prøver kan genereres. Ses bort fra ekstreme værdier, indikerer den tilbageværende variationsbredde, om metoden overordnet genererer repræsentative delprøver og vil i denne kontekst blive anvendt som sammenligningsgrundlag, idet en effektiv partikelnedknusning ikke har været mulig i dette indledende baseline-studie.
Metode 2: Der ses en vis reduktion i antallet af høje heterogenitetsbidrag og i den generelle variationsbredde. Det indikerer, at det anvendte homogeniseringstrin virkelig bidrager til at reducere materialeheterogeniteten. En ekstremværdi på 7,75 tyder igen på, at arsen kan være partikulært fordelt i materialet, og at nedknusning kan være nødvendig.
Metode 3: Resultaterne udviser generelt en endnu mindre variationsbredde, men der ses flere ekstreme værdier end for metode 2. Det høje antal af ekstreme værdier antages at skyldes tilfældigheder som følge af den faktuelle partikulære rumlige fordeling af arsen i jordarten. Der vil altså altid kunne være sådanne ekstreme analyseresultater, hvis der ikke anvendes partikelnedknusning.
Metode 4 og 5: Resulterer i meget ens heterogenitetsbidrag og variationsbredden er ikke ændret signifikant sammenlignet med metode 3. Derimod ses en reduktion i antallet af ekstreme værdier. Det tyder på, at disse metoder virkelig kan medføre mere repræsentativ laboratorieprøvetagning.
Heterogenitetsbidragene for de andre undersøgte metaller viser omtrent samme tendens i reduktion af variationsbredden med stigende overensstemmelse med principperne i TOS. For visse andre metaller end arsen observeres der undertiden en yderligere tendentiel reduktion af variansen for metode 5. Antallet af ekstreme værdier er markant usystematisk fordelt over jordartstyper og neddelingsalternativer – og det er vanskeligt at drage endelige konklusioner på dette grundlag. Hvis metallerne findes på partikelform i prøvematerialet, har det naturligvis afgørende betydning, i hvilket omfang (tilfældigt) de enkelte metalpartikler bliver en del af den endelige prøve eller ikke. Det er kun muligt at reducere denne effekt ved effektivt at reducere partikelstørrelsen, f.eks. i en kuglemølle el.lign. Dette er dog endnu ikke afprøvet i praksis, men svarer til TOS’ praktiske erfaringsbase.

Usikkerhed på prøvetagningen og analysen
For at kunne vurdere variansen af heterogenitetsbidragene ift. selve analysemetodens egen varians, er der parallelt analyseret 10 certificerede referenceprøver i replikat over flere forskellige dage. Analysevariansen er omregnet til varians af heterogenitetsbidraget og kan derfor direkte sammenlignes med forsøgsresultaterne. Forholdet mellem de to varianser (sampling/analyse) er beregnet med og uden heterogenitetsbidrag over 2,5 (som skyldes de omtalte ekstremanalyser); middelværdien for alle metaller er beregnet for hver metode. Resultaterne for arsen (uden de ekstreme værdier) viser et stort fald i prøvetagningsvarians mellem metode 1 og de øvrige metoder, hvilket også er den generelle tendens for næsten alle de andre metaller. Konklusionen er klar: grab-sampling kan under ingen omstændigheder retfærdiggøres.
Inddrages de ekstreme værdier i beregningerne, ses en markant forøgelse af prøvetagningsusikkerheden, der skyldes partikulær metalfordeling i alle jordartstyperne. Det betyder, at der for alle fem metoder er risiko for at udtage prøver, hvor analyseresultatet ender med at indikere et »for højt« metalindhold, hvis der ikke er foretaget specifik nedknusning. Effektiv nedknusning er en central del af enhedsoperationerne i TOS, men har ikke været mulig at udføre i denne sammenhæng. Sammenholdes resultaterne for lerjord med resultaterne fra de øvrige jordarter ses dog en klar generel tendens til at frekvensen af ekstreme prøver reduceres fra metode 1 til metode 5. Disse til dels modstridende konklusioner er et resultat af den »fundamentale samplingsfejl« for heterogene materialer, der altid vil være til stede i et vist omfang i et heterogent materiale som f.eks. jord [1].
Ud fra rent økonomiske og praktiske synsvinkler er det vanskeligt at argumentere for at anvende metode 4 og 5 grundet betydelige forøgelser af den nødvendige arbejdsindsats pr. prøve. Herværende resultater er ikke entydige, men en generel accept af metode 3 synes rimelig for metalanalyser i jord – til rutineformål. Metode 3 kan også bruges på våde/klæbrige prøvematerialer, hvilket i praksis ikke er tilfældet for metode 5 i den udformning, der er anvendt her. Der findes imidlertid andre varianter af spaltedelingsprincippet, som også kan behandle våde jordartsprøver.
Metode 3 kan altså accepteres til rutineanalyser for typiske jordartstyper i Danmark, men skal kvaliteten af analyserne være i topklasse, skal nedknusning og metode 4, eller helst metode 5 alligevel bruges. Der foreligger et grundigt, systematisk studie, som giver ethvert analyselaboratorium anledning til at foretage sine egne faglige og økonomiske vurderinger [3].

Fodnote
1) JWM er erhvervsstipendiat ved ACABS med ansættelse hos A/S AnalyCen.

Referencer
1. Artikelserie bragt i Dansk Kemi, TOS I (Dansk Kemi, 83, nr. 9 , 2002), TOS II (Dansk Kemi, 83, nr. 10 , 2002), TOS III (Dansk Kemi, 83, nr. 11 , 2002), TOS IV (Dansk Kemi, 83, nr. 12 , 2002), TOS V (Dansk Kemi, 84, nr. 4 , 2003), Kim H. Esbensen, Lars Petersen, Kaj Heydorn et.al.
2. Esbensen, K.H. & Minkkinen, P. (Red.). 50 years of Pierre Gy’s Theory of Sampling. Proceedings: First World Conference on Sampling and Blending (WCSB1. Tutorials on Sampling: Theory and Practise. Special Issue: Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, vol. 74, Issue 1. Nov. 2004.
3. Korrekt laboratorieprøvetagning af bjergarter og forurenet jord samt evaluering af industriel pulverprøvetagning, Anette Ørnskov, Lotte Højbjerg, Julie Johnsen. Afgangsprojekt (speciale), ACABS forskningsgruppe, Aalborg Universitet Esbjerg, 2003.

Figur 1. Beskrivelse af de alternative prøveforberedelsesmetoder, der er sammenlignet i denne undersøgelse.

Tabel 1. Oversigt for masse af udgangsmateriale for de tre jordtyper.

Figur 2. Heterogenitetsbidrag for arsen i lerjord. Metoderne er angivet i rækkefølge med metode 1 øverst og metode 5 nederst. De røde linjer er indsat for overskuelighedens skyld. -0,2 og 0,2 er valgt (modsvarende +/- 20% relativ afvigelse), da de fleste heterogenitetsbidrag ligger inden for dette interval. Denne grafiske sammenstilling er valgt, fordi den giver et umiddelbart visuelt indtryk af replikatvariansen for disse fem metoder.
Tabel 2. Forholdet mellem variansen af heterogenitetsbidragene for prøverne og analyseusikkerheden omregnet til varians af heterogenitetsbidrag. Dette forhold angiver direkte, hvor mange gange større laboratoriesampling og neddelingsfejlen er ift. analysefejlen.

Skrevet i: Analytisk kemi, Kemometri, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik