• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 01. 2001 | Katrine Meyn

Tungstenens bestanddele 1781 og 2001

Historisk kemi01. 01. 2001 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole Bostrup

I Sachsen findes et mineral som af Agricola (1490-1555) omtales som lupi-spuma (= Wolf-Rahm = ulvefråde), fordi man mente, at det indeholdt tin, som man ikke kunne udvinde »Det river tinnet til sig og æder det, ganske som ulven æder fåret«.
I Sverige kendte man fra jerngruberne et meget tungt mineral (6,1 g/mL), som man logisk nok kaldte for tungsten. Længe troede man, at det var et tinmineral, men Axel Frederich Cronstedt (1722-1765) viste, at det var forkert. Det var nok et jernmineral med et indhold af en endnu ukendt jordart.
Carl Wilhelm Scheele (1742-1786) havde fra en jerngrube fået en prøve af tungsten, som han underkastede en række kemiske småforsøg, hvoraf flere vil blive bragt i det følgende.
Scheele startede med at lukke mineralet op ved en alkalismeltning. Ved en sådan blander man pulveriseret mineral grundigt med salpeter [KNO3], soda [Na2CO3] og kaustificeret soda [NaOH] og smelter blandingen i en digel. De fleste af læserne af Dansk Kemi har i studietiden udført en alkalismeltning. Det er en farlig operation, og hører bestemt ikke til i klassen af kemiske småforsøg, så den springes over ved forsøgsanvisningerne.
Scheele udvandt en hidtil ukendt syre af tungstenen, og ved sin opdagelse af denne gjorde han sig fortjent til æren af at have opdaget et nyt grundstof. Opdagelsen blev meddelt Det Kgl. Videnskabernes Selskab i Sverige i 1781, og den tids dominerende svenske kemiker Torbern Bergman eftergjorde Scheeles forsøg og kunne i et tillæg til Scheeles afhandling kvittere. Bergmans hurtige kvittering er nok en undskyldning for smøleriet med Scheeles opdagelse af ildluften [ilt].
Don Juan José Elhuyar (1754-1796) besøgte Bergman og Scheele i Sverige og lærte om den nye syre. Da han kom hjem til Spanien, fremstillede han i 1783 sammen med broderen Don Fausto Elhuyar (1755-1893) metallet af syren og foreslog navnet wolfram.

Münchhausens eventyr – og wolfram
Kemikeren Rudolf Erich Raspe (1737-1794) er kendt i almenheden for at have udgivet skrønerne »Münchhausens eventyr«. Historikere ved også, at det var ham, der påviste, at det var det samme metal, som fandtes i det svenske og det sachsiske mineral. Det var også Raspe, der opdagede, at man får meget hårdt stål [wolframstål], når man sætter det nye element til smeltet jern.

Nomenklaturstriden
I årene efter 1781 blev alle kemikere klar over eksistensen af det nye grundstof. Man blev klar over, at det svenske mineral var CaWO4, og at det sachsiske var (Fe,Mn)WO4. Men hvad skulle metallet hedde? Tungsten eller wolfram?
I dansk kemisk litteratur omtales metallet wolfram i 1790 af Oluf Christian Olufsen (1744-1827). Navnet tungsteen for metallet dukkede op i 1794 i »Begyndelses-Grunde til Naturlæren« af Adam Wilhelm Hauch (1755-1838). Forklaringen på de to danske forfatteres forskellige ord er formentlig den, at Olufsen havde været på studiebesøg i Tyskland (Göttingen), hvor man sagde wolfram, og Hauch havde studeret i Frankrig (Paris), hvor man skrev tunstene eller tungstene.
IUPAC (1990) skriver tungsten (wolfram). Kemisk Forenings Nomenklaturudvalg anbefaler, at grundstoffet kaldes wolfram og skriver, at tungsten er engelsk for wolfram.
Mineraloger anbefaler navnet scheelit for CaWO4. Det sachsiske mineral wolframit er et mellemled i en række, der går fra huebnerit MnWO4 til ferberit FeWO4.

Teori
Ved alkalismeltning af mineraler indeholdende wolfram dannes det hvide stof natriumwolframat, som vi vil beskrive ved formlen
Na2WO4
<BROD1>Dette er stof er opløseligt i vand.
Tilsætter man syre til en natriumwolframatopløsning, vil der udfældes wolframsyre, som vi vil beskrive som vandholdigt wolfram(VI)oxid
WO3×aq
eller
H2WO4×aq
Først udfældes et hvidt bundfald. Ved opvarmning ændres bundfaldets struktur, og det bliver gult.
Bundfaldet er opløseligt i baser under dannelse af noget, vi vil kalde tetraoxowolframat(2-)
WO42-
Sætter man reduktionsmidler som tin(II)chlorid eller metallisk zink til en sur væske, der indeholder wolfram(VI), dannes wolframblåt, som er et wolfram(VI)—wolfram(V)oxid med varierende sammensætning. Den stærke farve vil vi tolke som forårsaget af elektronoverførsler mellem W(VI) og W(V).

Reagenser
Ved forsøgene får vi ud over standardreagenser brug for:
Natriumwolframatopløsning: 0,04 M Na2WO4, der fremstilles ved at opløse 1,2 g natriumwolframat eller 1,3 natriumwolframat—vand (1/2) i så meget vand, at den færdige opløsning fylder 100 mL.
Tin(II)chloridopløsning: 0,5 M SnCl2, der fremstilles ved at opløse 11,3 g tin(II)chlorid—vand (1/2) i så meget 4 M HCl, at den færdige opløsning fylder 100 mL.
Vinsyreopløsning: 2 M HOOCCHOHCHOHCOOH, der fremstilles ved at opløse 30 g vinsyre i så meget vand, at den færdige opløsning fylder 100 mL.

Fremgangsmåde
1) Til 2 mL natriumwolframatopløsning sættes 1 mL 4 M HCl: Hvidt bundfald. Opvarmes til kogning: Bundfaldet bliver gult. Ved tilsætning af 2 M NaOH opløses bundfaldet.
2) Til 0,5 mL natriumwolframatopløsning sættes et par dråber vinsyreopløsning, ca. 2 mL vand og 2 mL 2 M H2SO4. Tilsæt er par små stykker zink og opvarm: Blå farve.
3) I en hvid porcelænsskål hældes 0,5 mL natriumwolframatopløsning, 1 mL koncentreret saltsyre og 1 mL tin(II)chloridopløsning. Der opvarmes i stinkskab til kogning: Blåt bundfald.

Afslutning
Mange lærere udtaler, at de gerne vil undervise i historisk kemi. Men de siger, at de mangler undervisningsmaterialer. Fremstillinger er der nok af, men hvordan finder man levnene?
Historien om Scheeles opdagelse af wolfram er anvendelig. På DNLB, Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek kan man få lov til på læsesalen at læse de to afhandlinger fra 1781, og man kan mod beskeden betaling få biblioteket til at fremstille en fotokopi – så fine og gamle værker må man ikke bare smide i en fotokopimaskine.
Herefter kan man sammenligne Scheeles forsøgsbeskrivelse med den her gengivne, og forsøgene kan udføres.
Enklere: Man kan gennemgå nærværende afhandling og vise forsøgene. Det er alt sammen et spørgsmål om den tid, man vil afsætte.

Levn
SCHEELE, C.W. 1781: Tungstens bestånds-delar. Kongliga Svenska Vetenskaps Academiens Nya Handlingar 2: 89-95.
BERGMAN, T. 1781: Tilläggning om Tungsten. Ibidem. 2: 95-98.
OLUFSEN, O.C. 1790: J.C.P. Erxleben: Begyndelsesgrunde til Naturlæren – Oversat (København: Gyldendal).
HAUCH, A.W. 1794: Begyndelses-Grunde til Naturlæren (København: Schultz).
IUPAC 1990: Nomenclature of Inorganic Chemistry (Oxford: Blackwell).
KEMISK FORENINGS NOMENKLATURUDVALG 1996: Kemisk ordbog (København: Ingeniøren|bøger).

Fremstillinger
RANCKE-MADSEN, E. 1948: Analytisk Kemi (København: Gad).
RANCKE-MADSEN, E. 1984: Grundstoffernes Opdagelseshistorie (København: Gad).
BOSTRUP, O. 1996: Dansk kemi 1770-1807. Den kemiske revolution (København: Ingeniøren|bøger).
BOSTRUP, O. 1997: Münchhausens 4. sørejse. Dansk Kemi 9: 16-20.
BOSTRUP, O. 2000: Oxygen – den store misforståelse. Dansk Kemi 11: 38-39.

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik