• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi04. 02. 2021 | Heidi Thode

Umami-potentiale af danske østers og blæksprutter

Fødevarekemi04. 02. 2021 By Heidi Thode

Bløddyr udgør ikke nogen stor del af danskernes kost, selvom vores vande har rige bestande af både østers, blåmuslinger og tiarmede blæksprutter. Disse marine organismer kan blive en vigtig fremtidig kilde til animalsk protein. De har det til fælles, at deres indholdsstoffer giver en kraftig synergi i umami-smagen, som kan medvirke til, at vi kan spise mere grønt.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2021 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Charlotte Vinther Schmidt, Karsten Olsen og Ole G. Mouritsen, Institut for Fødevarevidenskab, Smag for Livet, Københavns Universitet

Den grønne omstilling af vores fødevaresystemer og fødevareproduktion til en sund og næringsrig kost, der er også bæredygtig og klimavenlig, indebærer, at vi skal spise mere grønt og mindre kød fra landdyr [1]. Dette forhold er også for nyligt blevet implementeret i de officielle danske kostråd.
Men der er adskillige udfordringer med at spise mere grønt. For det første er planters proteiner forskellige fra animalske proteiner og har en anderledes biotilgængelighed. For det andet mangler planter en række essentielle næringsstoffer, for eksempel superumættede omega-3 fedtsyrer og B12-vitamin, som vi kun kan få fra animalske kilder og alger [2]. For det tredje, og det er nok den vigtigste grund, så har planter ikke de grundsmage, vi især eftertragter: sød og umami [3]. Dertil kommer, at de ofte er bitre. Det er sandsynligvis grunden til, at de fleste har problemer med at spise mere grønt.
Det er her, marine bløddyr som blæksprutter og muslinger kommer ind i billedet. De er gode kilder til animalsk protein, de har en høj grad af bæredygtighed, og så har vores arbejde for nyligt vist [4,5], at de har store mængder af de stoffer (frie aminosyrer og frie nukleotider), som giver anledning til en stærk synergi i umami-smagen.

Den grønne udfordring
Bortset fra visse modne frugter er det grønne karakteriseret ved, at det mangler den grundsmag, som mennesker evolutionært er udviklet til at eftertragte: umami [3]. Det skyldes planternes biologi, fordi de ikke har muskler, der giver umami-smag (kødsmag). De er sjældent søde, og de har desuden udviklet bitterstoffer til at skræmme os væk. Så det er op ad bakke med at spise mere grønt af meget fundamentale grunde.
Selvom vi rationelt kan indse, at en fødevare er sund, bæredygtig og klimavenlig, så spiser vi den ikke i længden, hvis vi ikke kan lide dens smag. Smagen kommer først. Og det er den egentlige udfordring ved at spise mere grønt: det grønne smager ikke godt nok, især fordi det mangler umami.
Men det er der råd for. Rådet er viden om smag og tilberedning, så det grønne får den manglende umami. Og det er nemt og enkelt, når man først har forstået og accepteret, at der er en objektiv grund til, at det er svært at spise grønt. Løsningen er at tilføre umami, for eksempel 1) ved at bruge lidt fisk, skaldyr, kød, svampe, ost, tang eller æg i dressinger og marinader sammen med det grønne, eller 2) ved at frigøre det grønnes indbyggede potentiale til at give sødme og umami gennem fermentering.
Bløddyr som muslinger og blæksprutter er interessante kandidater til både at give animalsk protein, men også umami-smagsstoffer, som kan medvirke til at øge indtaget af grønne fødevarer ved at tilføre den manglende umami-smag. Denne tilgang er beslægtet med at bruge fiskesauce, tørret fiskerogn, skaldyrspulver og skaldyrspasta som “krydderier” i grønne retter.

Umami-synergi
Umami er en af de fem grundsmage, og den stimuleres ved binding af frie glutamationer (glutamat) på umami-receptoren, der er en nu velkendt hetero-dimer G-protein-koblet receptor i smagsløgenes cellemembraner [6]. Receptoren har samtidig et bindingssted for frie 5’-ribonukleotider (nukleotider), for eksempel natrium-adenosin 5′-monophosphat (AMP), natrium-guanosin 5′-monophosphat (GMP), natrium-inosin 5′-monophosphat (IMP) og natrium-xanthosin 5′-monophosphat (XMP). Uridin 5′-monophosphat (UMP) er ikke rapporteret til at kunne bidrage til umami-smagen. Den samtidige binding af glutamat og nukleotider giver anledning til en allosterisk forstærkning af nervesignalet fra receptoren til hjernens smagscenter.
Synergien, som er meget kraftig og ikke-lineær, er beskrevet ved udtrykket

(ligning 1)

hvor u er koncentrationen af fri glutamat, vN er koncentrationen af nukleotidet N, og summen ΣN løber over alle de forskellige slags nukleotider, der er til stede. γ(N) er et sæt af empirisk fastlagte konstanter, der karakteriserer styrken af synergien. Den effektive umami-koncentration, EUC, kan fortolkes som den ækvivalente koncentration af ren glutamat, der skal til for at give den samme umami-intensitet som den givne blanding af glutamat og nukleotider. Styrkekonstanterne er bestemt eksperimentelt til γ(AMP) = 0.22, γ(GMP)= 2.8, γ(IMP) = 1.2 og γ(XMP)= 0.74 [7]. Det ses heraf, at især GMP er effektiv til at udløse umami-synergi. Ligning (1) er normeret således, at alle koncentrationer skal indgå i enheder af mg/100 g.
Effekten af umami-synergi er velkendt i køkkenet, for eksempel i kombinationerne æg (glutamat)-bacon (IMP), ost (glutamat)-skinke (IMP) og tomatsauce (glutamat)-oksekød (IMP). Vi har desuden for nylig vist, at umami-synergi kan være en forklaring på den gode smagsparring af østers med champagne [5]. GMP’s stærke effekt i umami-synergi er velkendt fra brugen af tørrede svampe i madlavningen, for eksempel shiitake, som indeholder meget GMP [8].

Danske østers og blæksprutter
For at fastlægge umami-potentialet af danske bløddyr har vi undersøgt tiarmede blæksprutter af arten Loligo forbesii, figur 1, fanget i Nordsøen og to arter af østers, figur 2, høstet i Limfjorden. De to arter er den europæiske, flade østers eller Limfjordsøsters (Ostrea edulis) og Stillehavsøsters (Crassostrea gigas). Stillehavsøsters betragtes i Europa som en invasiv art, der i de senere årtier i Danmark har invaderet Vadehavet og nu er en trussel mod den gamle bestand af Limfjordsøsters i Limfjorden, som huser verdens største tilbageværende og sammenhængende bestand af Ostrea edulis.
Skønt der er store mængder af blæksprutter i danske vande, bringes de kun ind som bifangst af danske fiskere, og det danske marked er lille. Det meste af fangsten eksporteres sydpå. Muslinger som østers og blåmuslinger er mere kendte end blæksprutter hos de danske forbrugere, men igen bliver det meste af fangst og akvakultur eksporteret. Muslinger er særligt interessante som en bæredygtig fødevare, fordi disse filterdyr ligger langt nede i fødenetværket og ernærer sig alene ved opløste næringsstoffer og mikroalger. Blæksprutter er også interessante som relativ bæredygtig marin fødevare, fordi alle verdens populationer af blæksprutter har været i vækst de sidste 60 år [9] og giver forhåbninger om at give et voksende bidrag til vores marine fødevarer i tider, hvor mange af verdens fiskebestande er under pres [10].
Smagen af østers er kendt for at afhænge af det miljø, de vokser i, og man taler ligefrem om merroir. For bedre at kunne sammenligne de to forskellige arter af østers har vi derfor undersøgt østers høstet på den samme banke og på det samme tidspunkt i Limfjorden af fisker Svend Søe Bonde.

Umami-smagsstoffer i danske blæksprutter og østers
Vi har med analytisk-kemiske metoder bestemt indholdsprofilen af frie aminosyrer, med fokus på glutaminsyre, og indholdet af de fire nævnte frie nukleotider i prøver af danske østers [5] og tiarmede blæksprutter [4].
Efter ekstraktion af aminosyrer er de blevet identificeret og mængdebestemt ved hjælp af ultra-high performance liquid chromatography (UHPLC) og spektrofotometrisk fluorescensdetektion. Nukleotider er efter ekstraktion blevet bestemt med standard HPLC. Alle data har været underkastet statistisk dataanalyse med henblik på at afklare signifikansen af forskelle målt for de forskellige prøver inklusiv biologiske replikater.
I figur 3 er vist repræsentative data som middelværdier og standardafvigelser for biologisk variation. Der er kun vist data for fri glutamat og de frie nukleotider AMP, GMP, IMP og XMP. Figuren angiver også den beregnede værdi af den effektive umami-koncentration (EUC).

Umami-potentiale af østers og blæksprutter
Resultaterne i figur 3 viser, at både blæksprutter og østers har et betydeligt umami-potentiale i kraft af de høje indhold af fri glutamat (basal umami), og at begge typer af østers er mere potente end muskler (kappe, arme, finner) af blæksprutter. Derimod indeholder leveren (hepatopancreas) af blæksprutterne væsentligt mere af både glutamat og nukleotider end alle andre undersøgte prøver.
Det er bemærkelsesværdigt, at umami-potentialet for Limfjordsøsters med hensyn til glutamat er omkring 60 procent større end for Stillehavsøsters, og med hensyn til de frie nukleotider er det cirka dobbelt så stort. Den store forskel er i og for sig overraskende i betragtning af, at begge slags østers har fundet føde i det samme vand.
Den humane smagstærskel for glutamat er omkring 30 mg/100 g, hvilket betyder, at alle undersøgte prøver ligger over smagstærsklen alene med deres glutamatindhold. Når man medregner den synergistiske effekt af de frie nukleotider, cf. ligning (1), er alle prøver ekstremt umami-potente.
Til sammenligning med andre, velkendte glutamat-holdige fødevarer kan nævnes EUC-værdier for ægte parmesanost (1.000-2.700 mg/100 g), konbu-tang (1.300-3.200 mg/100 g), sojasauce (800-1.300 mg/100 g) og fiskesauce (500-3.500 mg/100 g) [11,12]. Andre marine fødevarer med umami-synergi har til sammenligning EUC = 5.437 mg/100 g (kammusling), 481 mg/100 g (snekrabbe) og 644 mg/100 g (japansk tæppemusling) [13].

Hvad kan det bruges til?
For at komme i mål med at indrette Jordens fødevaresystemer til at kunne give næsten 10 milliarder mennesker en sund, klimavenlig og bæredygtig kost i 2050, skal vi meget hurtigt omlægge vores fødevareproduktion, ændre vores spisevaner og mindske madspild [1]. Det betyder især, at vi skal spise mere grønt og mindre kød fra landdyr. Desuden skal vi bruge klodens marine ressourcer meget mere indsigtsfuldt.
Viden som fremlagt i denne artikel om umami-potentialet af marine fødevarer som muslinger og blæksprutter kan vise sig nyttig til at gøre det muligt for os at spise mere grønt uden at mangle det smagsindtryk, umami, som er så vigtigt for os mennesker, der har været kødspisere i mere end to millioner år. Ved “umamificering” af det grønne ved brug af små mængder af umami-rige marine fødevarer, som beskrevet i denne artikel, er vejen vist til at give velsmag til for eksempel grøntsager [14,15].

E-mail:
Ole G. Mouritsen: ole.mouritsen@food.ku.dk

Referencer
1. W. Willett et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet 393, 447-492 (2019).
2. O.G. Mouritsen and C.V. Schmidt. A role for macroalgae and cephalopods in sustainable eating. Front. Psychol. 11:1402 (2020).
3. K. Styrbæk and O.G. Mouritsen. Grønt med umami og velsmag: Håndværk, viden & opskrifter. Gyldendal (2020). 352 pp.
4. C.V. Schmidt, M.M. Poojary, O.G. Mouritsen, and K. Olsen. Umami potential of Nordic squid (Loligo forbesii) Int. J. Gast. Food Sci. 22, 100275 (2020).
5. V. Schmidt, K. Olsen, and O G. Mouritsen. Umami synergy as the scientific principle behind taste-pairing champagne and oysters. Nature Sci. Rep. 10, 20077 (2020).
6. O.G. Mouritsen and H. Khandelia. Molecular mechanism of the allosteric enhancement of the umami taste sensation. FEBS J.  279, 3112-3120 (2012).
7. J.A. Maga. Flavor potentiators. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 18, 231-312 (1983).
8. M.M. Poojary, V. Orlien, P. Passamonti, and K. Olsen. Improved extraction methods for simultaneous recovery of umami compounds from six different mushrooms. J. Food Comp. Anal. 63, 171-183 (2017).
9. O.G. Mouritsen and K. Styrbæk. Blæksprutterne kommer – spis dem! Gyldendal, København (2018). 232pp.
10. O.G. Mouritsen and K. Styrbæk. Cephalopod gastronomy – a promise for the future. Front. Comm. Sci. Environ. Comm. 3:38 (2018).
11. O.G. Mouritsen. Umami flavour as a means of regulating food intake and improving nutrition and health. Nutr. Health 21, 56-75 (2012).
12. O.G. Mouritsen, L. Duelund, G. Calleja, and M.B. Frøst. Flavour of fermented fish, insect, game, and pea sauces: garum revisited. Int. J. Gastronomy Food Sci. 9, 16-28 (2017).
13. S. Fuke and S. Konosu. Taste-active components in some foods: A review of Japanese research. Physiol. Behavior 49, 863-868 (1991).
14. O.G. Mouritsen and K. Styrbæk. Design and ‘umamification’ of vegetables for sustainable eating. Int. J. Food Design 5, 9-42 (2020).
15. L.B. Brønnum, A.G. Jensen, and C.V. Schmidt. To meat or not to meat? J. Food Design 5, 83-92 (2020).

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik