
Energistyrelsen har ikke overholdt VVM-reglerne (Vurdering af Virkningerne på Miljøet) i en række sager, der strækker sig flere årtier tilbage. Det er Kammeradvokaten kommet frem til.
Kammeradvokaten konkluderer, at der er givet godkendelser til anlæg, rørledninger og brønde på de fire feltkomplekser Gorm, Dan, Harald og Halfdan (inkl. satellitfelter) uden overholdelse af VVM-reglerne. Det gælder perioden fra 1988 og frem.
Tyrafeltets genopbygning er ikke ramt af samme fejl.
Det var Energistyrelsen selv, der i august sidste år fik Kammeradvokaten til at se på den sagsbehandling, som altså nu viser sig ikke at overholde reglerne omkring VVM.
– Det er godt, at der nu er en færdig rapport, så vi kan handle på et oplyst grundlag og få rettet op på de fejl, der er begået for feltkomplekser under Eneretsbevillingen. Vi er allerede i gang og vil i den kommende tid gennemgå vores godkendelser uden for Eneretsbevillingen for at se, om der er behov for at rette op på fejl i tilsvarende sager, siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw.
Baggrunden for den manglende overholdelse af reglerne skyldes en række fejl gennem årene.
Første fejl ved implementeringen af VVM-direktivet. Det blev først implementeret i undergrundsloven i 1995, hvilket er syv år efter fristen. Dybdeboringer blev først omfattet af den danske implementering af VVM-reglerne fra 2012. Det er også en fejl
Dernæst er det fejl i de konkrete sagsbehandlinger. Ved sagsbehandlingerne af felterne Gorm, Dan, Halfdan og Harald er der ikke konkrete beskrivelser og vurderinger af de ansøgte projekter, men i stedet mere overordnede projektbeskrivelser. Det opfylder derfor ikke VVM-direktivets krav.
Ydermere der ikke er foretaget de nødvendige vurderinger af projekters påvirkning på et Natura 2000-område og på de særligt beskyttede havpattedyr omkring olie- og gasfelterne. Dette er ikke i overensstemmelse med habitatdirektivet eller VVM-direktivet.
Styrelsen har heller ikke foretaget konkrete miljøvurderinger i forbindelse med godkendelse af brøndarbejder, men givet godkendelser på baggrund af miljøkonsekvensvurderinger, der både er mere end tre og fem år gamle uden at vurdere, om de var opdaterede og retvisende.
Kilde: Energistyrelsen