
Underafkølet vand (under 40 grader minus) danner meget kortvarigt en pyramidelignende struktur, der består af fem vandmolekyler, før det går over til den kendte isstruktur – i hvert fald hvis man skal tro tidligere, teoretiske computerberegninger.
Nu har forskere fra Sverige, Korea og USA med Anders Nilsson, professor i kemisk fysik ved Stockholms Universitet, i spidsen, imidlertid set spor efter dette mellemstadie fra vand til is.
De har underafkølet vand i vakuum til minus 44 grader (229 K), og ved hjælp af ekstremt korte pulser med røntgenlaser, har de set sporene – men ikke selve den specielle vandstruktur, der har været omtalt som en mulighed i flere år.
Baggrunden for at man overhovedet mente, at der var to typer af vand, skyldes, at underafkølet vand ikke opførte sig som forventet. Ved minus 44 grader kan vandet tilsyneladende ikke bestemme sig til hvilken form, det skal vælge, men skifter mellem den vanlige vandige form og den pyramidelignende struktur.
– Vi har fundet præcis det punkt, hvor vandet skifter form. Vi har altså en forklaringsmodel, som vi kan arbejde videre med, siger han til svt.se. Holdets opdagelse har været offentliggjort i magasinet Science.