• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKlima og miljø01. 03. 2003 | Katrine Meyn

Vandanalyser, en udfordring for det moderne miljølaboratorium

Analytisk kemiKlima og miljø01. 03. 2003 By Katrine Meyn

De sidste ti år har der været en betydelig udvikling af analyseprogrammerne til forureningsundersøgelser. Kvalitetskravene er samtidig betydeligt skærpet, og ud over krav om akkrediteret prøvetagning kræves der speciel godkendelse fra Miljøstyrelsen til en række analyser.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Theisen Pedersen, teknisk direktør, Miljø-Kemi, Dansk Miljø Center A/S

Vand er en nødvendig og livsvigtig ressource. Vand er samtidig en god bærer/indikator af de kemiske belastninger, det moderne industrisamfund udsætter miljøet for. Da vand også er et nødvendigt »levnedsmiddel«, er det ikke overraskende, at der bruges meget store ressourcer på at indsamle og analysere vand: drikkevand og brugsvand, spildevand, grundvand, bassinvand, badevand, recipientvand (vandløb, søer og havvand) m.m.
Der foretages ofte prøvetagning og analyser i forbindelse med forureningsundersøgelser, men de fleste udføres i forbindelse med en løbende overvågning/kontrol og monitering. En række myndighedskrav, ofte udmøntet i en række bekendtgørelser, opstiller dels prøvetagningsfrekvensen dels analyseprogrammerne.

Krav om mange analysemetoder
Tabellen viser, hvor mange analysemetoder Miljø-Kemi må anvende for at kunne dække behovet inden for de forskellige vandmatricer. Analyserne fordeler sig på ni områder, der kemisk og delvist analytisk er »naturlige« grupperinger.
Spektret af analysemetoder er ganske betydeligt. Hertil kommer, at de enkelte metoder (specielt de chromatografiske og metoderne til grundstofanalyser) kan medtage mange parametre/komponenter. Alene pesticidanalyserne dækker over mere end 120 forskellige pesticider.
Pesticiderne er et godt eksempel på, hvorfor analyseomkostningerne kan blive ganske betragtelige. I forbindelse med valget af pesticider til monitering, er der ikke taget særlig hensyn til, hvilke pesticider der kan analyseres for i en analysegang. Det kan betyde, at der til monitering i recipientvand eller grundvand skal bruges 5-6 forskellige metoder. Alle analyserne skal efter krav fra Miljøstyrelsen udføres med massespektrometrisk detektion. Massespektrometret er kombineret med en væske- eller gaschromatograf til adskillelse (LCMS eller GCMS).
Kravet om massespektrometrisk detektion er stillet for at eliminere de falske positive resultater (jvf. det aktuelle problem med BSE-test), som meget ofte ses ved andre detektionsprincipper. Samtidig er massespektrometri en følsom teknik, der gør det muligt at nå detektionsgrænser, der mindst er ti gange lavere end grænseværdierne. Massespektrometri er i dag den væsentligste teknik ved analyse for organiske enkeltstoffer i vandprøver.
Falske positive (og falske negative) var et stort problem for ti år siden, da metoderne blev udviklet til de første moniteringsprogrammer. Det betød, at der blev indberettet og reageret på forureninger, som ikke var ægte – men måske ligeså galt, at forureninger blev overset.

Kvalitet, akkreditering og MST-godkendelser
Ved introduktionen af grundvandsmoniteringsprogrammet (GRUMO) i begyndelsen af 90’erne viste de indledende afprøvninger af laboratorierne, at der var meget betydelige kvalitetsproblemer. Ingen laboratorier var på det tidspunkt kvalificeret til at analysere for alle parametre i det dengang relativt beskedne moniteringsprogram. En væsentlig årsag var, at kravet til detektionsniveauet blev sænket med en faktor 10-100 eller mere, samt at der skulle analyseres for mange nye parametre.
Men det var et marked med et meget betydeligt volumen, der åbnede sig for laboratorierne. Derfor blev der iværksat et meget stort udviklingsarbejde, og da afprøvningerne af laboratorierne blev gentaget efter nogle år, var der hos en del sket et betydeligt løft i kvaliteten. I farten blev det dog overset, at selv om laboratorierne i en enkelt interkalibrering kunne levere et flot resultat, var det ikke sikkert, at de havde styr på blindværdier og interferenser, når de store prøveserier kom. Det betød, at data fra den første del af moniteringen var fejlbehæftede med mange falske positive og negative. En del falske positive skyldtes også håndteringen i prøvetagningen samt for dårligt valg af emballage.
En anden væsentlig årsag til den undertiden dårlige kvalitet var, at Danak og Miljøstyrelsen ikke arbejdede tilstrækkeligt godt sammen. Der opstod faktisk et dobbeltsystem med to »myndigheder«, der godkendte laboratorier. I dag er der et betydeligt bedre samarbejde – bl.a. via Danak’s sektorudvalg – hvor alle parter, herunder laboratorier, amter, kommuner og referencelaboratorier er repræsenteret, og ideelt er laboratorierne i dag både akkrediteret af Danak og godkendt af Miljøstyrelsen til at udføre analyserne. Der er dog stadig eksempler på, at nye stoffer kommer så hurtigt med i programmerne, at laboratorierne ikke kan nå at blive akkrediterede, inden moniteringen er i gang.
Set fra laboratoriernes synspunkt bør der kun være et godkendelsessystem, og gerne et der er gældende internationalt.
Et meget væsentligt instrument til at forbedre analysekvaliteten har været det meget store antal metodeafprøvninger og interkalibreringer, som Miljøstyrelsens referencelaboratorier (DMU og DHI) har gennemført. Deltagelsen i disse har været tvunget, hvis man ønskede at opretholde eller søge akkreditering. De ganske betydelige omkostninger til interkalibreringerne er både direkte og indirekte betalt af laboratorierne.
For løbende at sikre, at laboratoriernes kvalitet er i orden, er antallet af interkalibreringer øget i frekvens, mens antallet af prøver og parametre er reduceret. Herved bliver de fleste metoder kontrolleret ca. hvert år.
Da antallet af miljølaboratorier er blevet reduceret (med mere end ti enheder), er det dels af økonomiske årsager, (prisen bliver meget høj pr. deltager), dels af faglige, statistiske grunde blevet vanskeligere at gennemføre rene danske interkalibreringer. Det betyder, at der må satses på at få udenlandske laboratorier med på danske interkalibreringer, eller at danske laboratorier må deltage i udenlandske. På en række områder er dette imidlertid vanskeligt, fordi de danske programmer har skrappere krav til detektionsgrænser og kræver analyse for flere parametre, end tilfældet er i udlandet.

Udfordringer og udviklingstendenser
Som for vandområdet er kravene skærpet på de øvrige miljøområder som jordanalyser og emissionsmålinger. Udfordringen for laboratorierne har været at følge med. Branchen har været igennem et meget skarpt kapløb på teknologi og metoder. Et kapløb, der fremover vil involvere anvendelsen af bioteknologiske/immunologiske metoder og sensorteknik. I takt med at de faglige krav er blevet skærpet, er markedet presset af en utrolig priskonkurrence.
Udfordringen for laboratorierne bliver at kunne levere en høj kvalitet til en konkurrencedygtig pris i tæt dialog med kunderne. Parallelt med kravet om faglig dygtighed og brug af avanceret teknologi skal der arbejdes med produktions- og logistikeffektiviseringer, samtidig med at IT-teknologien og Internettet skal bruges i hele arbejdsområdet fra rekvisition af opgaver, over rapportering til rådgivning.
Udkastet til ny drikkevandsbekendtgørelse [1] viser tydeligt, at udviklingen fortsætter. I denne øges prøvetagningsfrekvensen, og der medtages flere organiske sporstoffer, bl.a. MTBE, i rutinekontrollen. Der foreskrives en betydelig større åbenhed om analyseresultaterne, så den enkelte forbruger skal have mulighed for at vurdere kvaliteten af vandet fra det lokale vandværk. Dette krav til vandværkerne vil også influere på rapporteringsformen fra laboratorierne.

Reference
1. Udkast til bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg (Miljøstyrelsen 2001)
Alle vandanalyser skal efter krav fra Miljøstyrelsen udføres med massespektrometrisk detektion. Massespektrometret er her kombineret med gaschromatograf til adskillelse.

Skrevet i: Analytisk kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik