
Selvom mange vil huske tilbage på 2021 som et udpræget corona-år, viser årsberetningen fra EUDP, at det også var året, der blev startskuddet for en lang række nye energiprojekter, der fik penge fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)
Programmet, der støtter udvikling og demonstration af nye grønne energiteknologier, modtog nemlig hele 236 ansøgninger – det højeste antal i programmets historie. Den samlede værdi af ansøgningerne var ligeledes historisk høj i 2021, hvor der sammenlagt blev søgt om 2,1 mia. kroner. i støtte. Når egenfinansiering fra projektansøgerne medregnes var der i alt projektansøgninger for knap 4 mia. kroner.
I kraft af flere særpuljer kunne EUDP’s bestyrelse give tilsagn om støtte til 86 af disse projekter med i alt 753 mio. kroner. EUDP-puljen på 520 mio. kroner har i 2021 nemlig haft følgeskab af hele fire særpuljer til udvikling og demonstration af Power-to-X, maritim transport, CO2-lagring i Nordsøen samt grøn procesenergi.
Projekternes fokusområder spænder vidt – men særligt ét fokus fylder meget i 2021. Året har nemlig i høj grad været præget af den store politiske bevågenhed på reduktion af CO2-udledning til atmosfæren.
Det forventes, at CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring bliver nøgleteknologier i nedbringelse af CO2-emissionerne, og området har i 2021 modtaget ekstraordinær stor støtte af EUDP. I alt blev godt 256 mio. kroner tildelt projekter med fokus på fangst, udnyttelse og lagring af CO2– svarende til ca. en tredjedel af den bevilligede støtte.
Man kan egentlig godt betragte disse teknologier som en form for nødbremser, men så sandelig også nødbremser, vi har behov for, hvis vi skal nå det ambitiøse 2030 mål og målet om klimaneutralitet i 2050. For os i EUDP er det derfor vigtigt, at vi også støtter den videre udvikling af disse typer af teknologier, siger EUDP’s bestyrelsesformand, Anne Grete Holmsgaard.
Man kan i årsberetningen blandt andet læse om CO2-lagringsprojektet Project Greensand, der beløbsmæssigt bliver det største projekt støttet af EUDP historisk set, samt om projektet SkyClean, der både kan reducere landbrugets klimaaftryk og producere klimaneutralt flybrændstof.
Ud over projekter med fokus på CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring er det især projekter med fokus på grøn el og på Power-to-X, der har modtaget en stor del af årets støtte. Men også mange andre forskelligartede projekter bliver hjulpet på vej af EUDP.
Det er især større virksomheder, der modtager en stor del støtten, mens universiteter får den største andel støttetilsagn. Desuden viser det sig, at tilsagnene i høj grad er centreret omkring de større byer, men at der er projektdeltagere i mange dele af landet.
Kilde: Energistyrelsen