
Hos Aalborg Universitet kan man med rette rænke ryggen lidt ekstra i disse dage. Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer i år AAU på en 9. plads ud af mere end 1500 universiteter fra hele verden.
Rankinglisten vurderer årligt universiteternes bidrag til en bæredygtig udvikling og sociale fremskridt i bred forstand. I år lander AAU en andenplads på de tre verdensmål for kvalitetsuddannelse, mindre ulighed og partnerskaber for handling.
Den samlede 9. plads er et stort hop for AAU, idet man sidste år havnede op en 31. plads.
– Det er et stort skulderklap til vores forskere og studerende, at Aalborg Universitet nu er i top ti over universiteter i verden, der bidrager mest til at løse de globale udfordringer, som defineret ved FN’s 17 verdensmål. Placeringen her er udtryk for, at AAU’s forskning bliver brugt, både i Danmark og i resten af verden, siger rektor Per Michael Johansen.
Listen sammenligner ud fra FNs 17 verdensmål knapt 1600 universiteters arbejde med alt fra forskning i bæredygtige teknologier til ligestilling og uddannelse til CO2-besparelse på campus og madspild i kantinen.
AAU er gået frem på 12 ud af 17 verdensmål siden sidste år. AAUs bedste placeringer er i arbejdet med Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse, Verdensmål 10 om mindre ulighed og Verdensmål 17 om partnerskaber for handling, hvor Aalborg Universitet indtager en andenplads på alle tre verdensmål.
AAU er kendt for et stærkt samarbejde med virksomheder og organisationer. Derfor er rektor særlig stolt over en andenplads på verdensmål 17 om partnerskaber for handling mod sidste års 11. plads.
– På Aalborg Universitet er vores vision, at vi er et missionsdrevet universitet, der bidrager til en bæredygtig udvikling. Vi vil løse problemerne sammen med andre. Resultatet her viser, at det netop er gennem vores mange partnerskaber med virksomheder, organisationer og myndigheder, at vi som universitet bidrager til bæredygtige løsninger. Det er jeg glad og stolt over, siger Per Michael Johansen.
AAU bliver også fremhævet for sin problembaserede læring, og derfor er prorektor for uddannelse, Anne Marie Kanstrup, glad for den flotte andenplads på verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse.
– Placeringen understreger, at vi på verdensplan er førende inden for uddannelse, men også i forskning i uddannelse. Vi har et meget stærkt forskningsmiljø inden for problembaseret læring (PBL), som vi har styrket yderligere ved at oprette ét samlet Institute for Advanced Study in PBL (IAS PBL) i 2022. Resultatet her vidner om, at det har effekt, og vi kan give endnu mere viden til både vores egne undervisere og til alle uddannelsesinstitutioner i Danmark og resten af verden, siger Anne Marie Kanstrup.
Formålet med rankinglisten er at fremhæve og anerkende de universiteter, der arbejder aktivt for at tackle verdens mest presserende udfordringer og skabe en positiv indvirkning på samfundet og planeten.
Times Higher Education Impact Rankings fokuserer derfor ikke kun på teoretiske intentioner, men vurderer også universiteterne konkrete handlinger og resultater.
Kilde: Aalborg Universitet