• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKlima og miljø01. 09. 2013 | Katrine Meyn

Aerosolmassespektrometri

Analytisk kemiKlima og miljø01. 09. 2013 By Katrine Meyn

Internationalt er aerosolmassespektrometri ved at blive en mere udbredt analysemetode til størrelsesdifferentieret kemisk analyse af atmosfæriske partikler. Snart placeres der et AMS i Nordgrønland i en ny arktisk forskningsstation bevilget af Villum Fonden.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2013. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jacob Klenø Nøjgaard, Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet

Atmosfæriske partikler er flydende og/eller faste, og hyppigst mellem nogle få nanometer (nm) og omkring én mikrometer (µm) i diameter. Ud over en veldokumenteret epidemiologisk sammenhæng mellem forhøjede koncentrationer og f.eks. øget dødelighed i forbindelse med hjerte-karsygdomme og lungecancer, påvirker atmosfæriske partikler også klimaet. Enten direkte ved at absorbere eller reflektere lys, eller indirekte i form af skydannelse. Effekterne er i høj grad afhængige af deres fysiske størrelse og kemiske sammensætning, hvorfor der er behov for en kemisk speciering efter størrelse.

Online eller offline?
I traditionel offline-analyse opsamles atmosfæriske partikler ved at suge luft igennem et filter i en fastsat periode, f.eks. ét døgn, typisk med en forud valgt størrelsesafskæring, f.eks. partikler med en diameter mindre end 2.5 µm, PM2.5. Efterfølgende hjemtages filtrene og håndteres til kemisk analyse, hvilket typisk omfatter flere forskellige ekstraktionstrin, anden prøveoparbejdning og en lille skov af specialiseret apparatur. Herved kan den kemiske sammensætning af partikler opsamlet på flere forskellige lokaliteter analyseres i ét centralt laboratorium.
Men er det ikke en forjættende tanke at ønske sig en komplet kemisk speciering online, dvs. uden forudgående prøveopsamling eller tidskrævende estraktionstrin?
I 2006 var jeg til 17th International Mass Spectrometry Conference i Prag og hørte Graham Cooks’ tale om en solventfri fremtid i forbindelse med en online massespektrometrisk metode, Desorption ElectroSpray Ionisation [1].
Jeg har selv gjort, hvad jeg kunne for at undgå solventer og specialiseret mig i termisk desorption af flygtige organiske stoffer, og efterfølgende i et postdoc-forløb arbejdet med udviklingen af en anden online massespektrometrisk metode, Atmospheric Sampling Townsend Discharge Ionisation (ASTDI, [2]). Jeg kunne derfor fuldt ud tilslutte mig Cooks kongstanke og i særdeleshed en online-teknik i forbindelse med proces og kildestudier af atmosfæriske partikler.

Aerosol Mass Spectrometer (AMS)
Der findes flere online- og semi-online-apparater til bestemmelse af kemisk sammensætning i partikler, som f.eks. anioner og kationer, vandopløseligt organisk kulstof samt organisk og elementært kulstof. Disse teknikker giver imidlertid ikke nogen information om den kemiske sammensætnings variation med partikelstørrelsen, endsige den samlede kemiske sammensætning.
Det mest udbredte massespektrometer baseret på termisk desorption af partikler er Aerodynes Aerosol Mass Spectrometer (AMS, [3]), i sin mest avancerede udgave et High-Resolution Time-of-Flight Aerosol Mass Spectrometer (HR-TOF-AMS, figur 1). AMS’en er udstyret med et sample inlet med 100% transmission af partikler mellem 70-500 nm, og 50% transmission af 1 µm partikler. En mekanisk chopper lukker 1-4% af partiklerne ind i pTOF-regionen (figur 1), hvor flyvetiden af partiklerne måles mellem den mekaniske chopper og vaporizeren. Herved kan partiklernes størrelse beregnes, eftersom flyvetiden relaterer til den aerodynamiske diameter i vakuum. Når partiklerne møder en 600ºC varm wolframoverflade, vil den fordampelige del af partiklerne ioniseres ved 70 eV Electron Impact (EI), hvilket giver en reproducerbar og lineær ionisering over flere størrelsesordener. Herved kan man detektere organiske kulstofforbindelser samt uorganiske forbindelser som ammoniumnitrat og ammoniumsulfater, der findes i høj koncentration i atmosfæriske partikler. Senest har en kombination af AMS med laserteknologi muliggjort detektion af black carbon, dvs. ”sod” [4].
Kemiske forbindelser, der ikke kan fordampes i vaporizeren og dermed ikke måles med AMS, er uorganiske salte som f.eks. havsalt, NaCl, og jordstøv, som f.eks. oxider af Si, Al, Ti of Fe. TOF-massespektrometret gør, at komplette spektre kan optages for hver enkelt partikel, hvis massen er tilstrækkelig. Heraf opnås en størrelsesdifferentieret kemisk speciering.

AMS-massespektret
En fundamental forskel mellem konventionel offline-massespektrometri og AMS er, at sidstnævnte ikke har en forudgående kromatografisk adskillelse. Med andre ord indeholder AMS-massespektret fragmenter af samtlige fordampelige, ioniserbare stoffer. Anvendelsen af fragmenterne er kompliceret af, at m/z-værdierne repræsenterer en overlejring af alle de stoffer, som nedbrydes til fragmenter associeret med den pågældende m/z-værdi, vægtet efter koncentration og ioniseringseffektivitet (figur 2).
De mest almindelige uorganiske species som f.eks. SO42- og NO3- kan let identificeres ud fra deres enkle fragmenteringsmønster. Ammonium danner fragmenter ved m/z 15 (NH+), 16 (NH2+) og 17 (NH3+), men her er interferens fra CH3+ ved m/z 15, O+ fra O2 ved m/z 16, og OH+ fra H2O ved m/z 17. Bidraget fra O+ til m/z udgør imidlertid en fast, reproducerbar andel af signalet fra H2O+, således at signalet fra NH2+ kan udledes, efter de interfererende bidrag er fratrukket. Bidrag fra luftsignalerne ved m/z 18 (H2O+), m/z 28 (N2+), m/z 32 (O2+) og m/z 40 (Ar+) udgør her en konstant intern standard.
Generelt er det ikke muligt at identificere specifikke organiske stoffer med AMS, undtagen polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH). For at mindske fragmentering og få mere information om enkeltstoffer [3] foregår der p.t. et udviklingsarbejde omkring gaskromatografisk separation og AMS1 samt bløde ioniseringsteknikker.
AMS’en kalibreres med ammoniumnitrat-partikler, hvorefter koncentrationen af individuelle stoffer kan beregnes ud fra massespektrene, når der tages højde for ioniseringseffektivitet og opsamlingseffektiviteten af partikler [3]. AMS viser god overensstemmelse med andre teknikker mht. nitrat, sulfat, klorid, ammonium og partikulære organiske forbindelser (OM). Bemærk i øvrigt, at AMS direkte bestemmer OM, modsat f.eks. termisk-optisk måling af OC, hvor OM beregnes ved at antage en OM/OC-omregningsfaktor.

Kilder til atmosfæriske partikler
Organiske forbindelser karakteriseres ud fra brede definitioner som oxiderede organiske species (OOA: CO+, CO2+, H3CO2+ ….) og karbonhydridlignende organiske species (HOA: CnHm+….).
AMS har vist sig at være særlig anvendelig i forbindelse med identifikation af kilder til atmosfæriske partikler [5]. Faktoranalyse af AMS-massespektre i høj tidsopløsning er en enkel og kvantitativ beskrivelse af tusinder af organiske stoffer, hvor summen af faktorernes bidrag udgør næsten 100% af det organiske stof i partiklerne (OA). Således findes typisk faktorerne (kilderne) HOA fra afbrænding af fossile brændstoffer, OOA ofte splittet op i en lav flygtig del (LV-OOA), der korrelerer med sulfat, samt en semiflygtig del (SV-OOA), der består af lettere processerede sekundære organiske partikler, der korrelerer med ammoniumnitrat. Hertil kommer madlavning, brænderøg og N-holdige kilder (NOA), der typisk er af mere lokal oprindelse.
Der findes ikke én teknik, der muliggør kvantificering af alle species i atmosfæriske partikler, men med teknikken er man tættere på en forjættende fremtid med en komplet online kemisk speciering uden solventer.
Den formodentlig første danske AMS skal anvendes i forskning indenfor klima og studier af kemiske processer og kilder på en ny international forskningsstation i Nordgrønland, nyligt bevilget af Villum Fonden, hvor der netop er taget det først spadestik2.

Litteratur
1. Takats et al., 2004. Science 306, 471.
2. Nøjgaard et al., 2007. Atmospheric Environment 41, 8345.
3. Canagaratna, M.R. et al., 2007. Mass Spectrometry Reviews 2007, 26, 185.
4. Onasch et al., 2012. Aerosol Science & Technology 46, 804.
5. Zhang et al., 2011. Analytical and Bioanalytical Chemistry 401, 3045.
6. Aerodyne, 2013a. http://www.aerodyne.com/sites/default/files/aerosol-mass-spectrometers/AMS.pdf
7. Aerodyne, 2013b. http://www.aerodyne.com/sites/default/files/aerosol-mass-spectrometer/AMS_DataSummary_April2008.pdf

Figur 1. Skematisk opbygning af HR-TOF-AMS, se tekst [6].

Figur 2. AMS massespektrum: tilordning af kemiske species til m/z-fragmenter [7].

1 (http://www.aerodyne.com/sites/default/files/aerosol-mass-spectrometers/TAG-AMS_flyer.pdf)

2 Kronprinsen indvier nye forskningsstationer i Nordøstgrønland http://www.au.dk/#news-333

Skrevet i: Analytisk kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik