De færreste bekymrer sig om, hvorvidt de får jern nok, og faktisk viser undersøgelser, at især kvinder har jernmangel. Det gælder også i Danmark.
Men i denne uge er der ekstra fokus på jern. Uge 35 er nemlig World Iron Awareness Week.
Jern har en lang række funktioner i kroppen. Det indgår i de røde blodlegemer, der fører ilt rundt i kroppen, det er en vigtig del af en lang række enzymer og findes muskelcellernes myoglobin, der binder ilt.
Når det især er kvinder, der mangler jern, hænger det sammen med den månedlige menstruation, hvor kroppen mister blod, og dermed også jern.
Mange kvinder kommer dermed ind i en slags negativ jernspiral, der tager sin begyndelse allerede i teenage-årene. Når kroppen vokser meget, bruger den ekstra jern, og det betyder, at mange unge oplever jernmangel i de år.
Men hvor det stopper hos drengene, når de er udvokset, så fortsætter det hos kvinderne. På verdensplan er jernmangel den mest udbredte mangeltilstand. Her i landet vurderer undersøgelser, at op imod 40 procent af danske kvinder har jernmangel i større eller mindre grad, og 75 procent af kvinderne mellem 18-35 år indtager jern under gennemsnitsbehovet.
Jern i kosten findes i to varianter. Hæmjern er jern som er bundet til hæmoglobin og findes i kød, mens non-hæmjern findes i fx fuldkornsprodukter. Non-hæmjern optages dog ikke lige så effektiv i kroppen, og derfor bør vegetarer og veganere have et ekstra øje på deres jernindtag.
Et lille trick i den forbindelse er, at optagelsen af non-hæmjern forbedres markant, hvis man spiser C-vitaminrige produkter samtidig, da ascorbinsyre fremmer optagelsen.
I anledning af World Iron Awareness Week har Landbrug & Fødevarer udviklet en jernberegner.
Kilde: Landbrug & Fødevarer