• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Branchenyt12. 11. 2019 | Katrine Meyn

ATV-rapport: Indien er nøglen til grøn omstilling

Branchenyt12. 11. 2019 By Katrine Meyn

Den globale udfordring med at indfri FN’s 17 verdensmål og standse den globale opvarmning er global. Verdens udfordringer kan ikke løses ved blot at tænke nationalt.
Derfor har Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) i en ny rapport rettet opmærksomheden mod Indien, som om få år er verdens folkerigeste land, som i 2030 bliver verdens tredjestørste økonomi, og som er i en rivende udvikling – både ift. økonomisk vækst, befolkningstal, urbanisering og omstilling af samfund.

For som der står i rapporten: ”Hvis Indien ikke lykkes med verdensmålene – lykkes verden ikke.”
Anbefalingerne er Akademiet for de Tekniske Videnskabers bud på, hvordan vi, ved at hjælpe verdens hurtigst voksende store økonomi med sin obligatoriske grønne omstilling, kan bidrage til en mere bæredygtig verden og samtidig skabe både arbejdspladser og vækst i Danmark.

De tre anbefalinger:
1. Globaliser Danmarks bæredygtighedsindsats – sæt løsninger i spil
Danmark bør ikke kun føre an i nationale bæredygtighedsmålsætninger, men gå forrest i jagten på globale løsninger.
2. Vi skal udvikle løsninger til Indien – sammen med Indien
Indien står overfor verdens største bæredygtighedsprojekt. Danske virksomheder kan gribe de enorme markedsmuligheder gennem innovative samarbejdsprojekter med indiske partnere.
3. Lær af Indien : Udvikl en dansk ”man on the moon”-mission
Danmark bør tage ved lære af den indiske regerings prioritering og iscenesættelse af videnskab og teknologi, som driver for landets udvikling.

Jukka Pertola, præsident, Akademiet for de Tekniske Videnskaber:
• Den indiske regerings planer passer 1:1 til de ydelser, Danmark kan levere. Døren er nu åbnet igen, og de store indiske udfordringer kan løses af dansk teknologi.
• Indien anerkender sine udfordringer, men har svært ved at eksekvere planerne, der skal løse problemerne. Her vil danske rådgivende ingeniører kunne hjælpe. Der er muligheder nu, og vi bør hurtigt sætte gang i workshops og skabe forbindelser mellem universiteterne og forskningsklynger.

Mads Søndergaard, executive vice president, Niras:
• Muligheden er der, for virksomheder, universiteter og investorer, til at positionere os i forhold til et af verdens største markeder. Vi kan få adgang til flere ressourcer, nye markeder og et større internationalt udsyn ved at indgå et tættere samarbejde med Indien. Ved at gribe muligheden nu vil vi kunne understøtte og videreudvikle Danmarks position som en af verdens førende Science & Engineering-regioner.

Bent Claudi Lassen, bestyrelsesformand, VIFU – Videncenter for Fødevareudvikling:
• Det vil skabe eksportindtægter og arbejdspladser, og det vil kunne dokumentere CO2-besparelser i en størrelsesorden, der er interessant i en kontekst, hvor Danmark får svært ved at opfylde sin målsætning om 70 procent på den korte bane.

Katrine Krogh Andersen, forskningsdekan, DTU:
• Indien er på vej gennem en overvældende udvikling over relativt kort tid. Befolkningstilvækst, urbanisering og øget velstand medfører, at der skal bygges bolig og infrastruktur til 380 millioner indere i løbet af få år. Investeringerne i energi mv. får kæmpe betydning for drivhusgasudledninger i mange årtier.

Per Falholt, CEO og founder, Per Falholt Global R&D Advisory Services:
• Man kan kun blive imponeret over et indisk system, som har science impact på allerhøjeste niveau.

Maja Horst, professor, DTU:
• Husk at markedet ikke bare er noget, der findes, men noget, man skaber, i sammenhæng med ny teknologi. Og sæt ambitiøse mål. Det gør de i Indien.
• I Indien er teknologiudvikling underlagt demokratiske processer, der kan være besværlige og langsommelige. Men det gør med al sandsynlighed også udviklingen mere robust og øger sammenhængskraft og stabilitet. Samtidig oplevede jeg en konsensuskultur, vi kender fra Danmark.

Henrik Bindslev, dekan, SDU og formand, Clean:
• Løsninger i Indien skal prissættes betydeligt lavere end i Danmark, men er til gengæld relevant for et meget stort og voksende marked i Indien og andre lande i kraftig udvikling.
• Indien må ikke følge samme vej til udvikling, som vi gjorde i Europa. Dels fordi drivhusgasbudgettet ikke levner rum til det uden en katastrofe for alle, men også fordi Indien har vores moderne, industrielt baserede forurening og affaldsproblemer helt inde på livet.

Dorthe Lybye, programme director, Rockwool:
• Qua de udfordringer inderne har, udvises der stor innovationskraft. Man er ganske enkelt nødt til at løse landets udfordringer ved at tænke anderledes.

Søren Hvidkjær, forskningsdekan, CBS:
• Det demokratiske grundlag betyder, at der måske er lidt længere fra ord til handling sammenlignet med deres økonomisk succesfulde naboland, men det fjerner også betydelige risici og komplikationer for danske universiteter i samarbejdet med indiske partnere.

Michael Z. Hauschild, professor, DTU:
• Med vores stærke kompetencer på vand, biologisk produktion og fornybar energi adresserer vi Indiens fundamentale udfordringer lige nu.

Lars R. Enevoldsen, Senior Vice President, Kamstrup:
• Såvel behovet som vores kompetencer er erkendt i Indien, og vi oplevede politikere og embedsmænd på absolut højeste niveau invitere os til at samarbejde med indiske myndigheder, virksomheder mv.

Kilde: ATV

Skrevet i: Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik