
Der er kras kritik af såvel Miljøministeriets som Forsvarsministeriets håndtering af PFAS i en 14-årig periode fra 2007 til 2021 fra Rigsrevisionen.
Rigsrevisionen konkluderer i sin beretning til Statsrevisorerne, at Miljøministeriets og Forsvarsministeriets indsats mod PFAS i perioden har været ”meget utilfredsstillende”.
Kritikken går bl.a. på, at Miljøstyrelsen i en konkret sag har sagsbehandlet på et usikkert grundlag vedr. import af affald med PFOS til bortskaffelse. Hertil er der kritik af, at styrelsen ikke har fastsat krav om overvågning af udledning af PFAS fra affaldsdepoter. Endelig kritiseres Miljøstyrelsens indsats i forhold til at overvåge forurening med PFAS i spildevand, overfladevand og drikkevand.
Endvidere er der kritik af, at Miljøstyrelsen ikke ar dokumenteret, a tilsynet med PFOS i produkter skete på grundlag af en risikovurdering, som begrunder, hvorfor tilsyn med det nu forbudte stof PFOS først skete syv år efter, at et generelt forbud var trådt i kraft, og at der først blev ført tilsyn med PFOS i brandskum 10 år efter, at det blev forbudt at anvende.
Efter den omgang har miljøminister Magnus Heunicke igangsat et tværgående servicetjek af alle de relevante miljømyndigheders håndtering af PFAS.
– Vi skal være helt sikre på, at vi har fået rettet op på alle de fejl i myndighedernes håndtering af PFAS, som Rigsrevisionen har påpeget. Derfor igangsætter vi nu et tværgående servicetjek af de relevante miljømyndigheder, der har med PFAS at gøre, siger ministeren.
Kilde: Miljøministeriet