• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 11. 2003 | Katrine Meyn

Berlinerblåt – og Hammershus

Historisk kemi01. 11. 2003 By Katrine Meyn

Den rejsende kemiker på Bornholm.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole Bostrup

I 1710 fremkom der i Berlin en anonym »Notits om berlinerblåt, der for nylig er opfundet« [1]. Det var en voldsom rosen af det nye farvestof, som kunne købes i Berlin i Det Kongelige Videnskabernes Selskabs boghandel. Notitsen omtaler ikke, hvorledes farvestoffet kan fremstilles. Det var en hemmelighed, som fremstilleren ville bevare for sig selv.
I 1726 forelå den første trykte opskrift. Okseblod blandes med potaske, og blandingen opvarmes til smeltning. Efter afkøling udludes reaktionsblandingen med vand, og der tilsættes jernvitriol og alun [2].
J. Brown gjorde opmærksom på, at man kunne bruge andre animalske produkter som f.eks. kød, og han fandt også, at det var unødvendigt at tilsætte alun [3].

Opdageren
Johann Konrad Dippel (1673-1734) begyndte 16 år gammel at læse teologi ved universitetet i Giessen. Han var kvik og blev magister i 1693. Han levede et vildt studenterliv, satte sig i stor gæld og blev involveret i slagsmål. En student døde. Dippel forlod Giessen og rejste til Strassburg. Heller ikke her kunne han undgå problemer, og han måtte atter flygte.
1704 kom han til Berlin, til en stilling som hofkemiker hos greve August von Wittgenstein.

Dippel i Berlin og Holland
Dippel arbejdede med dyreolier, der blev vundet ved tør destillation af hjortetakker. Det var der andre, der havde gjort før ham. Dippels olie var et desinfektionsmiddel, der kunne forhindre betændelse i sår. Olien har været handelsvare helt op i 1900-tallet.
Georg Ernst Stahl (1660-1734) berettede i 1731, at Dippel arbejdede sammen med en farvemester ved navn Diesbach om fremstilling af farvestoffer. En dag tog Diesbach noget af remanensen fra destillationen og behandlede den med alun, jernvitriol og potaske, og resultatet blev et blåt farvestof. Dippel blev hidkaldt, og han kunne reproducere fremstillingen [4].
På trods af opfindelsen eller måske pga. denne måtte Dippel allerede efter tre år forlade Berlin. Han flygtede til Holland. 1711 skrev han en medicinsk doktordisputats. Men atter satte han sig i gæld og måtte flygte videre.

Dippel kom til Danmark
1714 kom Dippel til Altona, der dengang hørte til Danmark. Han kom i forbindelse med kongens svoger, greve Reventlow, der var overpræsident og interesseret i kemi. Nu burde Dippel have været en lykkelig mand. Han kunne fremstille en olie, der var virksom ved sårheling, og han kunne fremstille et flot blåt farvestof. Enhver greve burde være lykkelig ved en sådan medarbejder.

Anklagen
Hvad der stak Dippel, ved vi ikke. Var det hovmod? Dippel henvendte sig til kong Frederik IV og bagtalte Reventlow. Dippel hævdede, at Reventlow tog penge til sig selv, når han i egenskab af overpræsident indkrævede skat til kongen.
Det var en alvorlig anklage. Kongen udnævnte en kommissionsdomstol til at undersøge de økonomiske transaktioner i Altona. Sagens akter findes på Rigsarkivet i København [5].

Dommen
Reventlow blev pure frikendt. Dippel blev idømt livsvarigt fængsel for majestætsfornærmelse. Dippel blev indsat i et fangetårn på fæstningen Hammershus.
1726 blev Dippel benådet. Han fik lov at bo hos greve Wittgenstein på dennes slot i Berleburg og døde her i 1734.

Takord
Tak til Kemisk Institut. DTU for gæstfrihed ved forsøgenes afprøvning og fotografering.

Et småforsøg: fremstilling af berlinerblåt
Man fremstiller en opløsning af det gule blodludsalt kaliumhexacyanoferrat(4-) K4[Fe(CN)6]·3H2O. Til denne sættes et par dråber af den væske, der skal undersøges. Hvis der fremkommer en intensiv blå farve, er det påvist, at væsken, der skulle undersøges, indeholdt jern(III)ioner Fe3+. Se figur 1.
Det blå farvestof kaldes berlinerblåt, dets sammensætning kan variere med forsøgsbetingelserne, men er oftest KFe2(CN)6·3H2O.

Referencer
1. 1710. Notitia coerulei Berolinensis nuper inventi. Miscellanea Berolinensia. Bd. 1: 377
2. J. WOODWARD 1726: Præparatio Coerulei Prussiaci ex Germania missa. Phil. Trans. (London). Bd. 33: 15
3. J. BROWN 1726: Observations and Experiments upon the foregoing Preparation. Phil. Trans. (London). Bd. 33: 17
4. G. STAHL G. 1731: Experimenta, Observationes, Animadversiones, CCC Numero, Chymicae et Physicae. (Berlin: Haude)
5. RIGSARKIVET. Tyske Kancelli. 1670-1770. B. 142

Figur 1. Opløsning af gult blodludsalt før og efter tilsætning af jern(III)chlorid.
Foto: Susanne Helmark.
Figur 2. Johann Konrad Dippel blev i 1719 dømt for majestætsfornærmelse og sad fængslet i fangetårnet på Hammershus til 1726.

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik