• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiMedicinalkemi01. 04. 2007 | Katrine Meyn

Biomolekylær massespektrometri til karakterisering af proteinmolekyler i cellen

BioteknologiMedicinalkemi01. 04. 2007 By Katrine Meyn

Kemi i cellen styres af cellens mange proteiner. Ved hjælp af massespektrometri kan man nu få detaljeret indsigt i disse proteiners identitet samt strukturelle og funktionelle egenskaber. Viden om disse komplekse makromolekyler skaber en dybere forståelse for cellulært liv og sygdom.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Kasper D. Rand, Protein Research Group, Institut for biokemi og molekylær biologi, Syddansk Universitet og Department of Haemostasis Biochemistry, Novo Nordisk A/S

Massespektrometri er en teknik til måling af molekylers masse. Metoden har længe været et vigtigt redskab inden for traditionel analytisk kemi og har de senere år oplevet en rivende udvikling. Det har muliggjort identifikation og karakterisering af cellens meget vigtige biomolekyler, proteinerne. Sekventering af arvematerialet (DNA) for et stigende antal organismer har skabt et stort behov for karakterisering af de proteiner, generne koder for. Proteinmassespektrometri er både en hurtig og følsom analyseteknik, der bliver brugt i stigende grad inden for proteinfokuseret forskning på både universiteter og i bioteknologisk og farmaceutisk industri.

Ionisering af proteinmolekylet: Den tekniske udfordring
En massespektrometrisk måling af molekylmassen kræver, at molekylet bringes over i gasfasen, og at det får en ladning (dvs. ioniseres). Små apolære molekyler bringes intakte over i gasfasen ved opvarmning. Fordampningen giver neutrale gasformige molekyler, der efterfølgende ioniseres ved f.eks. elektronbeskydning. Proteiner er imidlertid store polære molekyler, der ikke kan fordampe vha. almindelig opvarmning. Hvis et protein opvarmes, vil det i stedet forkulle (som det kendes fra madlavning). 70 år efter at massespektrometri blev opfundet, havde man stadig ikke løst det problem. Løsningen kom først i 1988, da det lykkedes John B. Fenn og hhv. Michael Karas og Franz Hillenkamp, uafhængigt af hinanden, at ionisere proteinmolekyler i gasfasen. I 2003 modtog John B. Fenn nobelprisen i kemi for sit arbejde. Deres fremgangsmåder var imidlertid fundamentalt forskellige.
Principperne bag Electrospray Ionization (ESI), udviklet af Fenn, og matrix-assisted-laser-desorption ionization (MALDI), oprindeligt udviklet af Karas og Hillenkamp er illustreret i figur 1.
Ved ESI-MS ledes proteinopløsningen ud gennem en meget tynd kapillær. Der placeres en stor spænding mellem spidsen af kapillæren og en modelektrode et stykke fra kapillæren. Spændingen gør, at væskedråben i spidsen af kapillæren får en høj positiv ladning og væsken forlader kapillæren i en spray af mikroskopiske dråber med en høj positiv ladning. I selve ioniseringskammeret vil vand fordampe fra mikrodråberne, hvorved den elektrostatiske frastødning mellem ladningerne (f.eks. H+ og Na+) vil forøges. Når den elektrostatiske frastødning overstiger dråbens overfladespænding, går dråben i stykker ved en proces kaldet coulombic fission. Herved dannes mindre dråber, der igen undergår coulombic fission. Til sidst vil man have en nanodråbe indeholdende et enkelt proteinmolekyle, og når vandet fra denne dråbe er fordampet har man den intakte »nøgne« positivt ladede proteinmolekyle i gasfasen, dvs. en proteinion.
Ved MALDI-metoden ioniseres proteiner ikke direkte fra væsken. Derimod krystalliseres proteinet under tilstedeværelse af et stort molært overskud af specifikke lavmolekylære stoffer (matrixmolekyler), som er specielt egnede til at absorbere energi fra laserlys. Når den krystalliserede prøve beskydes med en laser, vil matrixmolekylerne omdanne laserenergien til vibrationsenergi, hvilket resulterer i lokale eksplosioner på overfladen af protein-matrixmolekyle-krystallen. Både matrixmolekyler og proteinmolekylerne ioniseres og bringes op i gasfasen.
Proteinioner i gasfasen (dannet enten ved ESI eller MALDI) ledes herefter ind i massespektrometeret via et vakuum og en række spændingsgradienter. (Se faktaboks I for opbygningen af et massespektrometer). Både ESI- og MALDI-MS bruges inden for biomolekylær massespektrometri og har begge deres fordele. ESI er ofte koblet til væskekromatografisk udstyr, således at komplekse biologiske prøver kan fraktioneres inden masseanalyse (LC-MS). Sådanne LC-MS-systemer kan operere automatisk og analysere et stort antal prøver på kort tid, men kræver jævnlig vedligeholdelse af kvalificeret personale. En simpel MALDI-MS-analyse er derimod oftest let at udføre og kan gøres rutinemæssigt af selv uerfarne brugere. MALDI-MS kræver dog mere manuelt arbejde og er mindre egnet til automatisering.

Identifikation af proteiner i komplekse biologiske prøver (proteomics)
Det er vigtigt at kunne måle den molekylære masse af peptidfragmenterne fra et givent protein, fordi peptidfragmenter fra proteinet bl.a. kan fungere som et fingeraftryk for det pågældende protein i komplekse biologiske blandinger. Studier i en organismes genom (genomics) giver desværre sjældent et nøjagtigt billede af, hvilke proteiner der er udtrykt i cellen på et givent tidspunkt. Regulering af proteinniveauer i cellen er oftest yderst dynamiske, og dette er centralt for cellefunktion og overlevelse. Studier af proteinsammensætningen (proteomet) i en organismes celler, såkaldt proteomics, har derfor været et forskningsområde i enorm vækst i de senere år, og her har massespektrometri spillet en central rolle. Proteomics omfatter bl.a. undersøgelser i cellulær funktion, udvikling, differentiering og sygdom (bl.a. cancer) [1]. Et simpelt proteomics-forsøg er illustreret i figur 2 og involverer typisk 6 trin. Først isoleres proteinerne fra celleekstraktet. Herefter fraktioneres proteinerne vha. gel-elektroforese. Før eller efter fraktionering kløves polypeptidkæden i proteinerne selektivt med et protease-enzym (typisk trypsin). Herefter adskilles de dannede peptider ved væskekromatografi kombineret med MS-analyse (LC-MS). Fragmentering i en kollisionscelle i MS-instrumentets mass-analyzer vil typisk bruges til at sekventere peptiderne ud fra peptidnedbrydningsprodukterne. Aminosyresekvensen fra peptidstykkerne kan via computeralgoritmer bruges til at søge i proteindatabaser (fra genomics), og herved kan individuelle proteiner i den oprindelige prøve identificeres. Interesserede læsere henledes til en tidligere artikel i Dansk Kemi (2005, 86 nr. 9) for detaljer og praktiske eksempler på studier inden for proteomics.

Naturlige proteinmodifikationer
Proteiner, der udtrykkes i eukaryote celler, bliver typisk modificeret efter selve proteinsyntesen (translationen) ved påhæftning af op til flere forskellige modifikationer (såkaldte post-translationelle modifikationer, PTMs). En PTM består oftest af en glykosylering, acetylering, methylering eller fosforylering, men der findes mange andre. Disse er yderst vigtige for proteinets funktion, intracellulære beliggenhed eller vekselvirkninger (signalering) med andre proteiner i cellen [2] (se figur 3). Massespektrometri har vist sig at være særdeles velegnet til at identificere og lokalisere sådanne modifikationer. Protein Research gruppen på Syddansk Universitet har bl.a. specialiseret sig i denne type MS-analyse med særligt fokus på fosforyleringen af proteiner, som er yderst vigtige inden for cellulær signalering [2].

Industrielle enzymer og proteinbaserede lægemidler
Rekombinant proteinfremstilling har gjort det muligt at benytte proteiners unikke egenskaber i et bredt spektrum af applikationer, fra industrielle enzymer i bl.a. vaskemidler til terapeutiske proteiner i lægemidler. Denne udvikling har især gjort sig gældende i Danmark, hvor flere større biotek- og farmavirksomheder baserer deres forretning på rekombinant fremstillede proteiner (f.eks. insulin fra Novo Nordisk). Massespektrometrisk analyse af proteiner er et vigtigt redskab til at kontrollere homogeniteten og holdbarheden af fremstillede rekombinante proteiner med fokus på at identificere evt. nedbrydningsprodukter eller kemiske modifikationer såsom oxidering, amidering, methylering etc. Dette er især vigtigt inden for proteinbaserede lægemidler, hvor der stilles meget høje krav til renhed. Disse lægemidler produceres oftest rekombinant fra mammale celler, da de herved modificeres med PTMs på samme måde som de naturligt forekommende proteiner. Det er vigtigt for deres terapeutiske funktion. Eksempelvis kan det nævnes, at Koagulations Faktor VIIa, som sælges af Novo Nordisk som NovoSeven til behandling af bløderpatienter, er modificeret med op til flere PTMs, deriblandt N og O-bundne kulhydrater samt gammacarboxyleringer.

Visualisering af proteiners vekselvirkninger og strukturelle dynamik
Et proteins funktion dikteres af dets tredimensionelle struktur. Man har i de sidste 40 år, primært vha. røntgenkrystallografi, kunnet bestemme krystalstrukturen af proteiner (dvs. den tredimensionelle struktur af et protein i en proteinkrystal). Det er imidlertid et statisk billede af proteinet, og i det vandige miljø inde i cellen er proteinets struktur meget dynamisk. Dynamiske strukturomlejringer vil ofte forekomme som følge af funktion eller ved vekselvirkninger med andre proteiner og ligander.
Ved at kombinere massespektrometri med isotopudveksling kan man imidlertid måle og visualisere den dynamiske struktur og derved øge forståelsen af, hvordan proteiner udøver deres funktion. Denne nye disciplin inden for protein massespektrometri kaldes hydrogen-exchange mass spectrometry (HX-MS).
Aminosyrerne i et protein i opløsning udveksler kontinuert labile hydrogenatomer med vand (solventet). Hastigheden på den udveksling er primært afhængig af, hvor fleksibel strukturen er, dvs. det er solvent-tilgængeligheden, der bestemmer udvekslingskinetikken. Aminosyrer i fleksible områder vil derfor have en hurtigere hydrogenudveksling end aminosyrer begravet inde i tætpakkede regioner af proteinstrukturen. Udvekslingshastigheden eller kinetikken giver derfor direkte information om det lokale strukturelle og dynamiske miljø, hvor aminosyren er lokaliseret.
Danmark har stolte traditioner for brugen af hydrogenudveksling til studier af proteiners dynamiske struktur. Kaj Ulrik Linderstrøm-Lang og Aase Hvidt fra Carlsberg-laboratorierne beskrev i 1950’erne den grundlæggende teori for proteiners hydrogenudveksling og anvendte isotopudvekslingsforsøg på bl.a insulin til gennembrydende studier af proteiners struktur i opløsning [3]. På trods af stor innovation og opfindsomhed var målingen af et proteins hydrogenudveksling besværliggjort af datidens teknologiske begrænsninger.
Biomolekylær massespektrometri har imidlertid vist sig at være særligt velegnet til at måle hydrogenudveksling i proteiner. Ved at placere proteinet i tungt vand (D2O) vil hydrogenudveksling medføre en udskiftning af proteinets hydrogenatomer (1H) med hydrogenisotopen, deuterium (2H eller D). Da deuterium vejer 1 Da mere end et hydrogen (1H) atom så kan hydrogenudvekslingskinetikken måles ved en forøgelse i massen af proteinet. Ved at klippe det deuterium-mærkede protein med en protease (typisk pepsin) og måle deuterium-indholdet i de resulterende peptider (vha. et specialiseret LC-MS-apparatur) kan hydrogenudvekslingsinformationen lokaliseres til forskellige områder af proteinet.
Lokale ændringer i hydrogenudveksling vil være et udtryk for strukturelle omlejringer i det pågældende område af proteinet. For et givent protein, der kan antage en til flere funktionelle former (f.eks. inaktiv form og aktiv form), kan man ved sammenligning af hydrogenudvekslingsprofilerne mellem de respektive former af proteinet lokalisere strukturelle forskelle (se figur 4A).
Ændringer i hydrogenudveksling vil ligeledes forekomme i et område af proteinet, der er involveret i vekselvirkninger med et andet protein eller en ligand. Ved at sammenligne et proteins hydrogenudvekslingsprofil med og uden en interaktionspartner kan man kortlægge bindingsfladen. Dette skyldes, at aminosyrer i bindingsfladen vil udveksle langsommere, da de ikke længere er eksponerede mod solventet (se figur 4B).
HX-MS er et virkeligt nyttigt supplement til de mere instrument- og analyseomfattende redskaber til studier af proteinstruktur såsom røntgenkrystallografi eller NMR (Nuclear Magnetic Resonance). Det skyldes bl.a., at HX-MS-studier kan foretages på relavtivt små mængder protein, da man udnytter den høje følsomhed ved MS-analyse. Yderligere kan HX-MS-studier foretages på proteiner eller proteinkomplekser af stor størrelse (1-10 MDa) og ved vilkårlige prøvebetingelser (pH, temperatur osv.).
HX-MS-teknikken finder i dag stadig større anvendelse, ikke alene inden for biokemisk grundforskning, men også i den farmaceutiske industri (bl.a. på Novo Nordisk), hvor viden om proteiners struktur og vekselvirkninger skaber basis for design af nye og bedre proteinbaserede lægemidler.
Interesserede læsere henvises til [4,5] for et review og et praktisk eksempel på applikationer af HX-MS-teknikken.

Tak til: Thomas J.D. Jørgensen (Syddansk Universitet) og Mette D. Andersen (Novo Nordisk) for kommentarer og forslag til artiklen.

Referencer
1. Lane, C.S., Mass spectrometry-based proteomics in the life sciences. Cellular and Molecular Life Sciences (CMLS), 2005. V62(7): p. 848-869.
2. Jensen, O.N., Interpreting the protein language using proteomics. Nat Rev Mol Cell Biol, 2006. 7(6): p. 391-403.
3. Hvidt, A. and K. Linderstrom-Lang, Exchange of hydrogen atoms in insulin with deuterium atoms in aqueous solutions. Biochimica et biophysica acta, 1954. 14(4): p. 574-575.
4. Wales, T.E. and J.R. Engen, Hydrogen exchange mass spectrometry for the analysis of protein dynamics. Mass Spectrom.Rev., 2006. 25(1): p. 158-170.
5. Rand, K.D., et al., Allosteric Activation of Coagulation Factor VIIa Visualized by Hydrogen Exchange. J. Biol. Chem., 2006. 281(32): p. 23018-23024.

Figur 1. Ionisering af proteinmolekyler ved electrospray ionization eller matrix-assisted-laser-desorption ionization. (modificeret fra [1])
Ved ESI ledes proteinopløsningen ud gennem en meget tynd kapillær. Pga. en stor spænding mellem spidsen af kapillæren og en modelektrode vil væskedråben forlade kapillæren i en spray af mikroskopiske dråber med høj positiv ladning. Fordampning af vand fra mikrodråberne vil medføre en proces kaldet coulombic fission, hvormed proteinioner dannes i gasfasen (se tekst for detaljer).
Ved MALDI krystalliseres proteinet under tilstedeværelse af et stort molært overskud af specifikke lavmolekylære stoffer, der er specielt egnede til at absorbere energi fra laserlys. Når den krystalliserede prøve beskydes med en laser, omdannes laserenergien til vibrationsenergi, hvilket resulterer i eksplosioner på overfladen af krystallen, hvorved proteinmolekylerne ioniseres og bringes op i gasfasen.

FAKTABOKS I: Massespektrometerets opbygning
Et typisk massespektrometer til analyse af proteiner kan deles op i tre sektioner. Første sektion er ioniseringskilden, hvor proteinionerne dannes vha. electrospray ionization (ESI) eller matrix-assisted-laser-desorption ionization (MALDI). Anden sektion kaldes instrumentets masseanalysator, hvor ionerne selekteres efter deres masse-ladningsforhold (m/z). Tredje sektion er detektoren, hvor ionerne registreres. Foruden måling af m/z for intakte protein-peptidioner kan de fleste nyere instrumenter inducere fragmentering af protein-peptidioner (typisk ved kollision med tilstedeværende inerte gas atomer). I disse såkaldte MS/MS-eksperimenter måles massen af de dannede peptidnedbrydningsprodukter. Disse målinger giver rækkefølgen af aminosyrerne i peptidet.
Modificeret fra [1].

FAKTABOKS II: Populære instrumenttyper
Overordnet set kan størstedelen af de mest populære instrumenter til biomolekylær massespektrometri deles ind i tre hovedkategorier, som typisk kan fås både med ESI- og MALDI-ionkilder:
Quadrupole time-of-flight (Q-TOF)-instrumenter: Disse instrumenter er populære i analyseafdelinger i både industrien og akademiske forskningsinstitutioner. Instrumentets masseanalysator er en såkaldt quadropol hvor ionerne ledes ind imellem 4 parallelle elektroder, der er placeret på langs med ionstrømmen. De 4 elektroder danner et oscillerende elektrisk felt, der fungerer som et massefilter. Efter passagen gennem quadropolen ledes ionerne ind i det såkaldte time-of-flight (TOF)-kammer, hvor ionerne accelereres i et elektrisk felt og deres masse-ladningsforhold (m/z) måles efter deres flyvetid.
Quadropol ion trap-instrumenter: I denne type massespektrometere fungerer en såkaldt »ion trap« som instrumentets masseanalysator. En ion trap består af mindst tre elektroder, der i princippet virker som et quadropol masse-filter, men som i stedet fanger ionerne i det oscillerende elektriske felt. Mens ionerne bevares inden for det lille volumen i ionfælden, kan antallet af ioner akkumuleres for at få bedre følsomhed på den efterfølgende massemåling. Yderligere kan ionerne, der er fanget i ionfælden, udsættes for flere cykluser af fragmentering (MSn) for at øge den strukturelle information.
Fourier Transform-Ion cyclotron resonance (FT-ICR)-instrumenter: Denne type instrumenter er karakteriseret ved at være udstyret med en såkaldt ICR-celle. I ICR-cellen udnytter man, at en ion i et homogent magnetfelt beskriver en cirkulær bevægelse, og frekvensen af den såkaldte cyklotronbevægelse er omvendt proportional med ionernes m/z. Ionbevægelserne i ICR-cellens magnetfelt inducerer en oscillerende strøm, som kan detekteres, og ved en Fourier Transformation (FT) af dette signal kan m/z-værdierne for ionerne måles med meget stor nøjagtighed (ned til 2 ppm).

Figur 2. Et simpelt proteomics-eksperiment (modificeret fra [1])

Figur 3. Post-translationelle modifikationer (PTMs) af proteiner i cellen (reproduceret med tilladelse fra Nature Reviews Molecular Cell Biology [2]).
Et udvalg af vigtige PTMs er anvist som følgende: Fosforylgruppe (P), Acetylgruppe (Ac), Ubiquitin (Ub) (påhæftning af proteinet Ubiquitin), Methylgruppe (Me), Glycosylfosfatidylinositol (GPI).

Figur 4. Visualisering af proteinfunktion med hydrogen-exchange mass spectrometry (HX-MS).
(A) Lokalisering af funktionelle strukturomlejringer i et protein med HX-MS. (B) Kortlægning af protein-ligand/protein-protein bindingsflader med HX-MS.
Et protein fortyndes ud i deuterium (2H) under specifikke betingelser (dannelse af en specifik form af proteinet eller i tilstedeværelse af en given ligand). Hydrogener (1H) på proteinet vil nu udveksle med deuterium. Fra denne hydrogenudvekslingsreaktion udtages løbende prøver ved givne tidsintervaller. Hydrogenudvekslingen stoppes i disse prøver ved afkøling og sænkning af pH. Herefter kløves proteinet i prøven med pepsin og vha. et specialiseret LC-MS-apparatur måles peptidernes masse ved hvert enkelt tidsinterval. Lokale ændringer i hydrogenudveksling som følge af strukturelle omlejringer eller ligandbinding vil kunne måles ved en ændret deuterium-inkorporering som funktion af tid i de pågældende peptider.

FAKTABOKS III: Research Consortium for Mass Spectrometry of Biological Macromolecules (BAMSE)
BAMSE-konsortiet har til formål at fremme forskningen inden for biomolekylær massespektrometri. BAMSE-konsortiet er et samarbejde mellem Protein Research gruppen ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi, Syddansk Universitet og en række danske firmaer inden for bioteknologisk og farmaceutisk industri: Novozymes, Danisco, Chr. Hansen, Ferring, Alk Abello, Leo Pharma og Novo Nordisk.

Skrevet i: Bioteknologi, Medicinalkemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik