
Brugt ølgær kan måske blive en nøgleingrediens i biobaseret lim til blandt andet bølgepap.
Det er RISE (Research Institutes of Sweden) sammen med en række aktører står bag projektet; Spendrups Bryggeri, Ragn-Sells Recycling, Akzo Nobel Adhesives, Byggelit og DS Smith Packaging Sverige.
I løbet af en periode på 1,5 år skal muligheden for at opnå en cirkulær, bæredygtig og ressourceeffektiv anvendelse af den brugte gær som komponent i biobaserede materialer og produkter undersøges og vurderes.
Brugt gær er proteinrigt. Det er traditionelt gået til landmænd, hvor det har været brugt som svinefoder eller som jordforbedring, men i dette projekt vil vi undersøge, om der også er andre anvendelser. I bedste fald kan vi binde en hel værdikæde sammen, hvor der skabes lim af vores gær, som så kan bruges til vores emballage, siger Jörgen Forsberg, der er produktionschef på Spendrups Bryggeri i Grängesberg.
I løbet af projektet vil gærresterne blive undersøgt på forskellige måder for at kunne afgøre, hvilke dele af biomassen der kunne bruges til en biobaseret lim til fx bølgepapemballage og spånplader – og hvordan det i så fald skal gøres. Derudover skal produktets miljøpåvirkning analyseres ud fra de tre bæredygtighedsperspektiver miljømæssigt, økonomisk og socialt.
Vi vil udvikle biobaserede alternativer til nutidens fossilbaserede og mere ressourcekrævende lime. Projektet er et første skridt til en effektiv udnyttelse af restgæren. I forlængelse heraf er det også interessant at se på, hvordan vandet og de opløste næringsstoffer kunne genvindes, og om det udvundne protein ville være egnet som foder, siger Marielle Henriksson, der er projektleder og forsker hos RISE.