• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2017 | Katrine Meyn

Cassava til delvis erstatning af hvedemel i hvidt hvedebrød

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2017 By Katrine Meyn

Dansk enzymteknologi kan give bedre bagekvalitet af hvedemel iblandet cassavamel.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2017 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Ulla Kidmose, lektor ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet og Leif Skibsted, professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

For at brødføde verden skal vi i de næste 50 år producere lige så mange fødevarer, som menneskeheden har produceret, siden vi forlod jæger- og samlerstadiet. Denne fremskrivning bygger på den stadigt stigende befolkning. I dag er vi syv milliarder, vi forventes at være 10 milliarder mennesker i år 2050, og jordens befolkningstal synes ikke at stagnere.
Den vestlige civilisations udvikling har været afhængig af hvede. Den hvede, vi kender, er dog ikke en vild plante. Brødhvede er hexaploid (2n=42), durumhvede er tetraploid (2n=28), mens den vilde form har 2n=14. De forventede globale temperaturstigninger vil vanskeliggøre dyrkning af hvede i mange egne, hvor der i dag dyrkes højtydende hvedesorter.
I en ikke fjern fremtid vil der blive mangel på brødhvede. Brasilien, der ellers er noget af et spisekammer, importerer i dag brødhvede. Der bliver behov for alternative stivelsesafgrøder til brød i lande med store befolkninger.
Institutter under Videnskabernes Akademi i Kina undersøger kartofler som en sådan stivelseskilde, og forskellige banansorter og cassava er også oplagte muligheder.

Cassava
Cassava er en robust afgrøde, da stivelsen, der oplagres i knolde under jorden, er beskyttet mod tropernes omskiftelige vejrlig. Cassavas jordknolde er rige på stivelse, men indeholder kun lidt protein og intet gluten i modsætning til hvede. Cassavamel har derfor meget dårligere bageegenskaber end hvedemel.
Et traditionelt brasiliansk hjemmebag er Pão de Queijo, osteboller, der bages af fermenteret cassavamel og ost og med tilsætning af æg, se figur 1. Det er æg og ost, der gør, at bollerne ikke kollapser efter bagning, men bevarer en delikat luftig struktur. Proteinerne fra æg tilføjer krummen den struktur, oxideret gluten giver hvedebrød, se figur 2.
Cassavamel har et oplagt potentiale til brødfremstilling og blandinger af hvedemel og cassavamel har ofte været undersøgt for deres bageegenskaber. I figur 3 ses brød bagt af hvedemel med stigende erstatning af hvedemel med cassavamel. Brødvolumen og krummens struktur er tydeligvis et problem for stigende erstatning med cassava.
Som en del af et dansk-brasiliansk samarbejde inden for fødevareforskning støttet af Det Strategiske Forskningsråd og af Fundação de Amparo à Pequisa do Estado de São Paulo 2012-2015, undersøgtes, om tilsætning af plantefibre og anvendelse af enzymer kunne forbedre kvaliteten af brød bagt med blandinger af hvede og cassava.

Sensorisk kvalitet af hvedebrød med cassavamel
Forskellige varianter af cassava fra Brasilien blev undersøgt, herunder den ”søde” Polvito Doce og den ”syrlige” Polvito Azedo, der er fermenteret og giver en mere løs dejstruktur. En sensorisk analyse ved brug af et trænet smagspanel viste stor følsomhed for smagen af brødenes krumme i forhold til de anvendte typer og blandinger af cassava. Ved at sammenholde de sensoriske data med måling af tekstur viste det sig også, at 30% cassava nok er den øvre grænse i praksis for substitution i hvedebrød. Fibre fra frøskaller af loppefrø (Psyllium) forbedrede krummens struktur, men gjorde brødene hårdere.

Enzymer hjælper
Glukose oxidase havde ingen effekt på kvaliteten af hvedebrød bagt med 30% af den fermenterede Azedo cassava. Det var nok heller ikke forventet. Forskellige amylaser derimod forbedrede brødets struktur, dog blev brød bagt med det blandede mel aldrig helt så godt som det traditionelle hvedebrød vurderet ud fra sensorisk bedømmelse. Hydrolyse af polysaccharid med xylanaser forbedrede også brødets struktur og tekstur. Dejen blev dog mere klistret, men blev nemmere at bearbejde ved at mindske tilsætningen af vand til 58%, men det var til gengæld for lidt til at sikre dannelse af et elastisk og smidigt gluten-/stivelsesnetværk.
En lipase øgede brødvolumen, da dejen bedre kunne tilbageholde kuldioxid under bagningen. En laccase, der oxiderer polyphenoler, gjorde det bagte brød blødere.
En foreløbig konklusion blev, at øget tilsætning af vand på op til 70%, men endelig ikke mere, og anvendelse af en xylanase gav større brødvolumen, blødere brød og en mere ensartet brødstruktur i de blandede cassava-/hvedebrød.
De mange mulige kombinationer gør det stadigt muligt at optimere opskrifterne. Måske kan samtidig anvendelse af hydrolytiske og oxidative enzymer give nye muligheder?

Men hvordan virker enzymerne?
De hydrolytiske amylaser og xylanaser blev fundet mest lovende til at give bedre kvalitet af cassava-/hvede-melblandingerne. Omhyggelig fraktionering af proteiner ekstraheret fra hvede pegede på, at et globulært protein aktiverer amylaser og øger enzymaktiviteten med op til en faktor fire. Et tilsvarende protein blev ikke fundet i cassava. Den øgede aktivitet af xylanaser kunne derimod tilordnes en varme-resistent komponent fra hvede, altså ikke et protein. Denne komponent blev ikke identificeret under projektet – der var vist slået et for stort brød op.
Tilstedeværelsen af en varmebestandig komponent i hvede, der aktiverer xylanaser, synes at være en vigtig opdagelse med et stort perspektiv for brødindustrien og for anvendelse af alternative stivelsesafgrøder til brød.

Glutenfrit brød
Brødindustrien ser store markedsmuligheder i glutenfrit brød. Udover egentlige gluten-allergikere synes flere og flere at foretrække glutenreduceret eller glutenfrit brød. Cassava er et oplagt alternativ til hvede, og enzymer hjælper effektivt på vej.

Novozymes takkes for de mange enzymer, vi fik afprøvet.

Referencer
Sidsel Jensen, Leif H. Skibsted, Ulla Kidmose, Anette K. Thybo: Addition of cassava flours in bread-making: Sensory and textural evaluation. LWT – Food Sci Tech 60 (2015): 292-299.
Luca Serventi, Leif H. Skibsted, Ulla Kidmose: Individual and combined effects of water addition with xylanases and laccase on the loaf quality of composite wheat-cassava bread. Eur Food Res Technol 242 (2016): 1663-1672.
Luca Serventi, Sidsel, Jensen, Leif H. Skibsted, Ulla Kidmose: Addition of enzymes to improve sensory quality of composite wheat-cassava bread. Eur Food Res Technol 242 (2016): 1245-1252.
Cristian De Gobba, Karsten Olsen, Leif H. Skibsted: Components of wheat flour as activator of commercial enzymes for bread improvement. Eur Food Res Technol 242 (2016): 1647-1654.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik