• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 01. 2011 | Katrine Meyn

Chokolade og blodtryk

BioteknologiBranchenytFødevarekemi01. 01. 2011 By Katrine Meyn

Polyphenoler i chokolade hæmmer angiotensin-converting enzymet, der er ansvarlig for stigning i blodtryk, samtidig mindskes risikoen for slagtilfælde og hjerteslag.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1/2, 2011 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Mørk chokolade tilskrives et væld af gavnlige effekter. Foruden virkning på hjerte-kar-systemet, såsom beskyttelse mod slagtilfælde og hjerteanfald, modvirker chokolade inflammation og er en stærk antioxidant. Chokolade har i flere undersøgelser vist en blodtrykssænkende virkning. Nye undersøgelser påviser da også en udpræget hæmning af enzymet angiotensin-converting enzym (ACE).

Falder blodtrykket?
Når sunde forsøgspersoner spiser 75 g mørk chokolade med et kakaoindhold på 72%, så falder aktiviteten af ACE efter 3 timer med 18%. Sænkning af blodtrykket observeres ikke umiddelbart, fordi det først viser sig efter længere tid. Dette fænomen er velkendt, men udgør så blot et videnskabeligt argument for at fortsætte ”medicineringen”. I cellekulturer ses også en stigning af nitrogenoxid, der ligeledes sænker blodtryk, men denne effekt genfindes ikke hos forsøgspersonerne.
I en tysk befolkningsundersøgelse med næsten 20.000 deltagere, hvor blodtrykket blev målt, gav 6 g chokolade dagligt en lille reduktion på 1 mmHg, men risikoen for slagtilfælde og hjerteslag var tilsammen mindsket med 39%. Det skal imidlertid bemærkes, at 57% af chokoladen, der blev spist, var mælkechokolade, der har mindre kakaoindhold end mørk.

Kemien bag
Der er ikke foretaget kliniske afprøvninger med de rene indholdsstoffer i kakao, men indholdet af flavanoler og proanthocyanidiner er under stærk mistanke for at være ansvarligt. Proanthocyanidiner er komplicerede polymere kondensationsprodukter af flavanoler. Proanthocyanidiner findes udbredt i f.eks. aubergine, løg, radiser, rødkål, sorte bønner, brombær, blåbær, hyldebær, ribs, hindbær, vindruer, æbler, solbær, kirsebær, jordbær, tranebær, te, kaffe og vin.

Åh….. nej
I modsætning til flere andre undersøgelser så konkluderer en ny metaanalyse af 15 offentliggjorte studier, at mørk flavanolrig chokolade mindsker blodtrykket, men kun hos personer med allerede forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk defineres som over 140 mmHg systolisk (ved sammentrækning af hjertet) og 80 mmHg diastolisk (hjertet i hvile). Ingen statistisk signifikant effekt kan påvises hos personer med normalt blodtryk. Undersøgelsen konkluderer, ikke uventet, at i de tilfælde, hvor chokolade viser effekt er størrelsen afhængig af faktorer som kostvaner og genetisk konstitution. Metaanalysen advarer derfor mod at benytte chokolade som medicin mod forhøjet blodtryk.
Chokolade indeholder både fedt og sukker og derfor mange kalorier. Ved overdrevent brug kan de positive virkninger overskygges af det metaboliske syndrom og overvægt. Det har mindst lige så mange negative virkninger på helbredet, som kakao har positive.

ACE og NO
ACE spalter inaktivt angiotensin I peptid til angiotensin II, der fremkalder stigning i blodtrykket, bl.a. ved at sammentrække blodkarrene. Når ACE hæmmes mindskes koncentrationen af angiotensin II og dermed blodtrykket. Omvendt så afslapper nitrogenoxid, NO, blodkar, og stigende koncentration fører derfor til faldende blodtryk.

Kilder
Bliv høj på mørk chokolade. Dansk Kemi, 2005, Bind 86, nr. 2, side 6-8
Effect of Cocoa Extract and Dark Chocolate on Angiotensin-Converting Enzyme and Nitric Oxide in Human Endothelial Cells and Healthy Volunteers. I. A.-L. Persson, K. Persson, S. Hägg og R. G. G. Andersson. Journal of Cardiovascular Pharmacology,2010. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181fe62e3.
Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of cardiovascular disease in German adults. B. Buijsse, C. Weikert, D. Drogan, M. Bergmann og H. Boeing. European Hearth Journal, 2010. doi: 10.1093/eurhearthj/ehq068.
Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. K. Ried, T. Sullivan, P. Fakler, O. R. Frank og N. P. Stocks. BMC Medicine, 2010, Bind 8:39.

Catechin findes i 4 stereokemiske udgaver: 2,3-cis og 2,3-trans, der begge findes i 2 spejlbilledisomere former (+) og (-). Trans-forbindelserne – catechinerne, har strukturerne (+)-2R,3S og (-)-2S,3R og cis-forbindelserne – epicatechinerne, (-)-2R,3R og (+)-2S,3S.

Chokolade findes i et uendeligt antal lækre variationer. Men husk at de gavnlige effekter er kun påvist for mørk chokolade med et højt indhold af kakao. Hvid chokolade indeholder ikke kakao og mælkechokolade har et lavt kakaoindhold, men alle har masser af kalorier.
Foto: Carsten Christophersen, december 2010.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik