• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Artikler fra Dansk KemiKemiteknik01. 02. 2020 | Heidi Thode

Computerbaseret design af organiske coatings

Artikler fra Dansk KemiKemiteknik01. 02. 2020 By Heidi Thode

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2020 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

En metode til at reducere ressourceforbrug i praktisk formulering og til at identificere mere miljøvenlige erstatninger for uønskede råvarer i organiske coatings.

Af Spardha Jhamb1,2, Xiaodong Liang2, Kim Dam-Johansen1 og Georgios M. Kontogeorgis1,2
1 CoaST
2 KT Consortium og CERE, DTU Kemiteknik

“Ansvarligt forbrug og produktion” er et af FN’s17 mål for bæredygtig udvikling [1]. Et af de områder, hvor man kan optimere forbrug af ressourcer samt finde bæredygtige alternativer til ingredienser, er ved design af formulerede produkter. Området er i dag typisk karakteriseret ved en empirisk tilgang til formuleringen, næsten uden brug af teoretiske værktøjer. I dette arbejde forsøger vi ved hjælp af computerbaseret design, dels at reducere antallet af eksperimenter der er krævet for en given udvikling, dels at udvikle værktøjer til at identificere mere miljøvenlige erstatninger for uønskede råvarer i formulerede, organiske coatings.
Organiske coatings anvendes på mange typer overflader, lige fra landbaserede og marine industrielle anlæg, over skibe til offentlig infrastruktur og private hjem. Coatingen kan give materialet, der er coatet, forbedret holdbarhed, nye funktionelle egenskaber og selvfølgelig farve og glans.

Typisk formulering af coatings
En organisk coating består typisk af fire hovedkomponenter: bindemiddel, opløsningsmiddel, pigmenter og additiver [2], figur 1. En polymer fungerer typisk som bindemidlet og tilvejebringer sterisk stabilisering af pigmentpartiklerne, et organisk opløsningsmiddel eller vand fungerer som viskositetsregulerende middel, og additiver kan anvendes til regulering af et utal af egenskaber ved formuleringen. Afhængig af anvendelsesområdet kan partikler anvendes dels som billigt fyldstof, dels til at give coatingen en særlig funktion. Mest kendt er farvepigmenter, men partikelfasen kan for eksempel også bruges til at ændre transportegenskaber i coatingen, til at hindre korrosion af substratet som coatingen beskytter, til kontrolleret frigivelse af aktive stoffer eller til at give coatingen katalytiske egenskaber.
Den typiske formulering af organiske coatings tager i dag udgangspunkt i erfaring, og de fleste nye coatings designes med udgangspunkt i eksisterende formuleringer, der modificeres med nye ingredienser.

Hvordan bruger man computer i formulering af coating?
Et alternativ til ren erfaringsbaseret formulering er at kombinere computerbaserede beregningsmetoder med eksperimenter. Metoden baserer sig på, at kvantitative egenskaber for de enkelte ingredienser defineres og alternative ingredienser screenes baseret på forskellige fysisk-kemiske beregningsmetoder – herunder gruppe-bidragsmetoder.
Det er målet, at antallet af mulige alternative ingredienser reduceres, og det eksperimentelle arbejde hermed reduceres betydeligt.
Conte et. Al [3] har foreslået formuleringsdesign baseret på fire trin:

  1. Først oversættes de kvalitative kravspecifikationer til coatingen til egenskaber, der kan kvantificeres.
  2. Derefter vælges de aktive ingredienser i formuleringen, dvs. pigmenter og bindemidlet.
  3. I trin 3 designes opløsningsmiddelblandingen.
  4. Til sidst vælges additiver.

For at understøtte denne metode anvendes et sæt algoritmer, et omfattende modelbibliotek og databaser, figur 2. Disse er tilgængelige via computerstøttede beregningsprogrammer som ICAS [4] og ProCAPD [5].

Design af opløsningsmidler til coatingformuleringer
Opløsningsmidler tegner sig for op mod en tredjedel af omkostningerne i organiske coatingformuleringer [6] og de er vigtige for coatingens egenskaber – både under påføring og tørring/hærdning [7]. Valg af opløsningsmiddel er således en vigtig del af formuleringen.
Anvendeligheden af den udviklede computerbaserede metode er testet i dette projekt igennem et eksempel, som involverer dispergering af pigmentpartikler. Designkriterier for opløsningsmidlet er anført i tabel 1. Fire opløsningsmiddelblandinger beregnes til at kunne være kandidater til at dispergere “Paliotol Yellow L1820 BASF”-pigmentet, når enten polymethylmethacrylat (PMMA) eller polyethylmethacrylat (PEMA) anvendes som bindemiddel.
Resultatet vises i figur 3 og tabel 2. Opløsningsmiddelkandidaterne er enten en blanding af “alkoholer og alkoxylerede alkoholer” eller “alkoxylerede alkoholer og glykolethere”, tabel 1. Disse klasser af organiske forbindelser bruges i formuleringen af akryllakker til autofinish [8]. Derfor vurderes resultaterne opnået fra den computerbaserede designmetode til at være fyldestgørende til at dispergere det valgte organiske pigment i de to akrylpolymerer.

Konklusion
Den computerbaserede metode gør det muligt for en formuleringskemiker at nå frem til en specifik liste over mulige opløsningsmiddelblandinger. Kemikeren kan derfor indskrænke antallet af kandidater blandt de tilgængelige opløsningsmidler. I praksis er anvendelsen af de computerstøttede design-algoritmer begrænset af tilgængeligheden, pålideligheden og nøjagtigheden af de anvendte fysisk-kemiske modeller til at forudsige egenskaberne. For eksempel er modeller for vand som opløsningsmiddel stadig for usikre til at kunne anvendes til computerbaseret design.

Fremtidsperspektiver
Anvendelsesområdet for computerbaseret formulering udvides konstant igennem udvikling af nye og stadig forbedrede modeller. Når de nødvendige modelparametre for nye komponenter er estimeret og pålideligheden af modellerne er verificeret, kan de relativt let tilføjes til modelbiblioteket. Der er dog stadig en del arbejde før nøjagtigheden af beregning af komplekse systemer bliver tilstrækkelig. Vi forventer, at fremtiden vil vise en kombination af fundamentale værktøjer baseret på fysisk-kemisk viden suppleret med maskinlæringsalgoritmer, der løbende kan inddrage eksperimentel erfaring.

Referencer
1. United Nations. Sustainable Development Goals (accessed Jul 25, 2019).
2. Turner, G.P.A. Introduction to Paint Chemistry and Principles of Paint Technology; 2011, DOI 10.1007/978-94-009-1209-0.
3. Conte, E.; Gani, R.; Ng, K.M. Design of Formulated Products: A Systematic Methodology. AIChE J. 2011, 57 (9), 2431-2449, DOI 10.1002/aic.12458.
4. Gani, R.; Hytoft, G.; Jaksland, C.; Jensen, A.K. An Integrated Computer Aided System for Integrated Design of Chemical Processes. Comput. Chem. Eng. 1997, 21 (10), 1135-1146, DOI 10.1016/S0098-1354(96)00324-9.
5. Kalakul, S.; Zhang, L.; Fang, Z.; Choudhury, H.A.; Intikhab, S.; Elbashir, N.; Eden, M.R.; Gani, R. Computer Aided Chemical Product Design – ProCAPD and Tailor-Made Blended Products. Comput. Chem. Eng. 2018, 116, 37-55, DOI 10.1016/j.compchemeng.2018.03.029.
6. Wu, D.T. Applications of Computers in Coatings Research and Development. J. Ind. Text. 1987, 17 (1), 22-40, DOI 10.1177/152808378701700104.
7. Wilson, S.K. The Levelling of Paint Films. IMA J. Appl. Math. (Institute Math. Its Appl. 1993, 50 (2), 149-166, DOI 10.1093/imamat/50.2.149.
8. Dow. Product Information Glycol Ethers for Automotive Coatings Applications Automotive OEM.

Skrevet i: Artikler fra Dansk Kemi, Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik