• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemiteknik01. 11. 2010 | Katrine Meyn

Computerkemi som redskab i løsningen af kemiske problemer

Kemiteknik01. 11. 2010 By Katrine Meyn

Kvantekemiske modelberegninger og infrarød spektroskopi er en stærk kombination.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 11, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jens Spanget-Larsen, Institut for Natur, Systemer og Modeller (NSM), Roskilde Universitet

I dag er anvendelsen af matematisk-fysiske modeller inden for kemien en selvfølge, men sådan har det ikke altid været. Gennem århundreder var kemien en empirisk videnskab, og i 1830 udtalte den franske filosof Auguste Comte [1], grundlæggeren af positivismen, at anvendelsen af matematiske modeller inden for kemi ville være en fatal misforståelse, der ville føre til kemiens undergang som seriøs videnskab. Men Comte kunne ikke forudse udviklingen inden for atomfysikken og indførelsen af kvantemekanikken 100 år senere. Denne udvikling medførte en helt ny situation for den teoretiske kemi.

Den historiske udvikling
Den første eksakte kvantemekaniske behandling af et system med en kovalent kemisk binding blev gennemført i 1926-27 af danskeren Øjvind Burrau [2], og i 1929 kunne den britiske fysiker P.A.M. Dirac fastslå, at alle grundlæggende matematisk-fysiske love, der er nødvendige for en beskrivelse af kemien, er fuldstændigt kendte [3,4]. Kvantemekanikken var imidlertid svær at forstå og vanskelig at anvende. Desuden så mange kemikere stadig med stor skepsis på brugen af matematisk-fysiske metoder inden for kemien. Der skulle således gå endnu en del år, før de nye teoretiske ideer fik betydning for praktisk arbejdende kemikere.
Et bemærkelsesværdigt gennembrud var opklaringen af reaktionsmekanismerne for de pericykliske reaktioner i den organiske kemi vha. ”Woodward-Hoffmann reglerne” [5]. Disse ”regler”, baseret på kvalitativ molekylorbital-teori og symmetriargumenter, forklarede med ét slag disse reaktioners specifikke forløb (hvis årsag hidtil havde været noget af et mysterium).
Siden er udviklingen og anvendelsen af mere eksakte kvantekemiske beregningsmetoder blevet af stadig større betydning i takt med den forrygende teknologiske udvikling på databehandlingsområdet. Her præsenteres tre eksempler på anvendelsen af moderne kvantekemiske beregningsmodeller i opklaringen af konkrete kemiske problemer. Der er anvendt tæthedsfunktionsteori (Density Functional Theory, DFT), der har vist sig at være særdeles velegnet til beregning af en lang række molekylære egenskaber. Eksemplerne knytter sig til beregning af molekylvibrationer og IR-spektroskopiske overgange inden for den harmoniske tilnærmelse [6]. De nævnte beregninger kan gennemføres på få timer på en kraftig pc.
Ved bestråling af TDBM (og andre enoliserede b-thioxoketoner) med ultraviolet eller synligt lys ved lav temperatur opstår et metastabilt fotoprodukt. Der er i litteraturen foreslået forskellige modstridende tilordninger af fotoproduktets struktur, men spørgsmålet forblev længe uafklaret. Den endelige identifikation lykkedes vha. IR-spektroskopi af fotoproduktet opfanget i en argonmatrix ved 20 K, kombineret med resultaterne af kvantekemiske modelberegninger (figur 1). Sammenligning af det observerede spektrum med beregnede spektre for en række mulige strukturer førte til den konklusion, at det dannede fotoprodukt er en SH-rotamer af TDBMs enthiol-tautomer (se strukturformel i figur 1) [7]. Den fotokemiske reaktionsmekanisme, der fører til omlejringen af TDBM, er endnu ikke fuldt opklaret.
C4-HSL er et af de vigtigste signalmolekyler i kolonidannende bakteriers indbyrdes kommunikation. Undersøgelser af forbindelsen hæmmes imidlertid af dens ringe opløselighed i gængse opløsningsmidler, og de sparsomme spektroskopiske data i litteraturen er til dels modstridende. Figur 2 (øverst) viser et IR-spektrum af C4-HSL delvis opløst i CCl4. Spektret kan fortolkes som en overlejring af bidrag fra opløste enkeltmolekyler og mikrokrystallinske aggregater [8]. Denne fortolkning støttes af resultaterne af kvantekemiske modelberegninger. Figur 2 (nederst) viser de beregnede IR-spektre for C4-HSL hhv. som monomer og i krystalfase. Den krystallinske fase er approksimeret vha. en simpel model, der simulerer effekten af amid-amid hydrogenbindinger mellem nabomolekyler i krystalgitteret [8]. Vha. den teoretiske modellering er det muligt utvetydigt at tilordne forbindelsens ”signaturbånd”, der er knyttet til molekylets amid- og lakton-funktioner.
Thi Xuan Thi Luu og Fritz Duus på Roskilde Universitet har syntetiseret et antal thiosulfonater, herunder en serie S-alkylalkanthiosulfonater [9]. Forbindelsernes IR-spektre viser sig at indeholde interessant information om molekylernes struktur og dynamik. Betragt f.eks. S-ethylethanthiosulfonat (EETS). Figur 3 (øverst) viser et udsnit af forbindelsens IR-spektrum i flydende opløsning. Kvantekemiske beregninger forudsiger, at anti- og gauche-konformationerne af ethanthiosulfonat-fragmentets C-C-S-S-skelet har praktisk talt samme energi, men signifikant forskellige IR-spektre. Figur 3 (nederst) viser en overlejring af de beregnede spektre. Flere af de observerede IR-signaler i området under 800 cm–1 må specifikt tilordnes enten anti- eller gauche-konformeren. Analysen viser, at S-ethylethanthiosulfonat foreligger som en ligevægt mellem omtrent lige store andele anti- og gauche-konformere.
De tre eksempler viser, at moderne computerkemi er et særdeles nyttigt og effektivt redskab, også i studiet af relativt komplicerede molekyler. Det skal dog nævnes, at den harmoniske tilnærmelse, der er grundlaget for de beregnede IR-spektre [6], er mindre anvendelig for molekyler med stærke hydrogenbindinger eller andre strukturelementer, der medfører betydelige anharmoniske effekter.

Referencer
1. A. Comte, Cours de philosophie positive, Schleicher, Paris 1830
2. Ø. Burrau, Kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Mathematisk-fysiske Meddelelser 7, 1-18 (1927)
3. P. A. M. Dirac, Proceedings of the Royal Society of London A123, 714-733 (1929)
4. W. Kutzelnigg, Theoretical Chemistry Accounts 103, 182-186 (2000)
5. R. B. Woodward, R. Hoffmann, The conservation of orbital symmetry, Verlag Chemie, Weinheim/Bergstrasse (1970)
6. P. Scott, L. Radom, The Journal of Physical Chemistry 100, 16502-16513 (1996)
7. K. V. Hansen, A. Gorski, Y. Posokhov, F. Duus, P. E. Hansen, J. Waluk, J. Spanget-Larsen, Vibrational spectroscopy 43, 53-63 (2007)
8. J. Bak, J. Spanget-Larsen, Vibrational spectroscopy 49, 237-241 (2009)
9. T. X. T. Luu, F. Duus, personlig meddelelse (2009)
Figur 1. Øverst: IR-spektrum af TDBMs fotoprodukt opfanget i en argonmatrix ved 20 K. Nederst: Teoretisk beregnet IR-spektrum af exo–SH-rotameren af TDBMs enthioltautomer. Der er anvendt B3LYP/cc-pVTZ tæthedsfunktionsteori, skaleringsfaktor a = 0.977 og Lorentz linjeform med halvhøjdebredde = 10 cm–1 [7].

Figur 2. Øverst: IR-spektrum af af N-butyryl-homoserinlakton (C4-HSL) i CCl4. Nederst: Teoretisk beregnede IR-spektre af C4-HSL, dels som monomer (rød kurve), dels i krystalfase (blå kurve). Sidstnævnte fase er repræsenteret ved en simpel model, der simulerer effekten af amid-amid hydrogenbindinger mellem nabomolekyler i krystalgitteret. Der er anvendt B3LYP/cc-pVTZ tæthedsfunktionsteori, skaleringsfaktor a = 0.97, og Lorentz linjeform med halvhøjdebredde = 14 cm–1 [8].

Figur 3. Øverst: Udsnit af det observerede IR-spektrum af S-ethylethanthiosulfonat i CCl4 (1600-850, 650-370 cm–1) og CS2 (850-650 cm–1) [9]. Nederst: Teoretisk beregnet IR-spektrum. Kurven repræsenterer en superposition af beregnede spektre for anti- og gauche-konformationer af ethanthiosulfonat-gruppen. Der er anvendt B3LYP/cc-pVTZ tæthedsfunktionsteori, skaleringsfaktor a = 1 og Lorentz linjeform med halvhøjdebredde = 6 cm–1.

Skrevet i: Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik