
Brint og Power-to-X er set som værende en af de helt store teknologier i en mere grøn fremtid med vedvarende energi.
For at det skal lykkedes, skal man have opbygget en infrastruktur, der kan håndtere fx brinten. Og det nu er første skridt taget til en fremtidig brintrørledning mellem Danmark og Tyskland.
Det stod klart, efter klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og Tysklands økonomi- og klimaminister, vicekansler Robert Habeck, har underskrevet en aftale der skal muliggøre en landbaseret rørledning.
Med den dansk-tyske erklæring er der taget et vigtigt skridt på vejen mod at realisere Danmarks PtX-aftale, så energi fra solceller og vindmøller kan omdannes til brint, som kan bruges til grønne brændstoffer til fly, lastbiler og skibe samt i industrien.
Brintsamfundet med bl.a. PtX er stadig kun i sin vorden, men allerede nu er suget efter brint i Tyskland stort, og det vokser. Med mange vindmøller og en rørledning til fx den tyske sværindustri kan Danmark blive en af nøglespillerne, når vi skal væk fra den fossile energi.
Aftalen er blevet positiv modtaget fra fx Green Power Denmark. Her mener Kristian Jensen, adm. direktør i brancheorganisationen at man slet ikke kan undervurderer, hvor vigtig aftalen er.
Kun et lille hage, er der dog, påpege han. For aftalen er ikke en en investeringsbeslutning, men betyder, myndighederne indgår nu et mere formaliseret samarbejde og understøtter de aktører, der konkret skal bygge brintinfrastrukturen.
– Vi havde gerne set en egentlig investeringsbeslutning. Lige nu står hele branchen og venter på, at de mange ambitioner bliver konkrete. En investeringsbeslutning nu kunne have været startskuddet til en række nye investeringer og arbejdspladser i Danmark. Først når der kommer sikkerhed for den statslige infrastruktur vil vi se, at de mange private investeringer følger efter, siger Kristian Jensen.
Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet/Green Power Denmark