• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 06. 2004 | Katrine Meyn

De milde stimulantia i kaffe, te, kakao og coladrikke

Fødevarekemi01. 06. 2004 By Katrine Meyn

Methylxanthinerne, som er ansvarlige for de populære stimulerende drikkes virkning, konsumeres i meget store mængder. Her redegøres for deres kemi, farmakologi og toksikologi.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Alexander Senning, Kemisk Institut, DTU

Kaffe, te, kakao og coladrikke konsumeres i stort set hele verden i enorme mængder. I året 2000 androg f.eks. verdenshøsten af grønne kaffebønner 7.092.000 t, af kakaobønner 3.159.000 t og af te 2.853.000 t.

Nytteplanterne
De nytteplanter, der dyrkes pga. deres karakteristiske smagsstoffer, men ikke mindst for deres indhold af de stimulerende alkaloider coffein og/eller theobromin, er frem for alt Coffea arabica og Coffea canephora, som under handelsnavnene arabica og robusta dækker hhv. 75 og 25% af verdensforbruget. Kaffeplanten Coffea liberica er af helt underordnet betydning. Te kommer fra planten Camellia sinensis og kakao fra tropernes Theobroma cacao (familie Sterculiaceae). Til familien Sterculiaceae hører også de kolanøddeproducerende tropiske planter Cola acuminata, Cola nitida og Cola verticillata som bruges til fremstilling af de populære coladrikke. Mindre kendt uden for Brasilien er den stimulerende læskedrik guaraná lavet på basis af frø fra planten Paullinia cupana. Tilsvarende lokal betydning i Sydamerika har teen maté, som laves på blade og skud af planten Ilex paraguarensis. Begges stimulerende virkning tilskrives coffeinindholdet [1].

Kemien
Alkaloidet coffein og dets stimulerende virkning blev opdaget hele tre gange: som karakteristisk bestanddel af kaffe, af te (hvor det oprindeligt fik navnet thein) og endelig af kolanødder, hvor det oprindeligt døbtes kolatin. Den efterfølgende strukturbestemmelse som 1,3,7-trimethylxanthin viste, at det drejede sig om en methylxanthin. Te indeholder foruden coffein methylxanthinen theophyllin (3,7-dimethylxanthin), og i kakao støder man ved siden af en mindre mængde coffein på den karakteristiske methylxanthin theobromin (1,3-dimethylxanthin). Stoffet 1,7-dimethylxanthin, med trivialnavnet paraxanthin, optræder sammen med theobromin som metabolit af coffein [1-4,6]. De mange og komplicerede smags- og farvestoffer i de stimulerende drikke, som er helt afgørende for nydelsen, er et kapitel for sig, som ikke skal diskuteres her.

Brugen
Typisk indeholder en kop kaffe 65-175 mg coffein, en kop te 50 mg coffein og 1 mg theophyllin og en kop kakao 250 mg theobromin og 5 mg coffein. De 360 ml coladrik i en typisk flaske indeholder 40-50 mg coffein. Det svarer ikke til kolanøddernes lave naturlige coffeinindhold, men opnås ved tilsætning af coffein, som jo bl.a. er et overskudsprodukt ved decoffeinering af kaffe [2,4]. Coffein og theophyllin bruges også som lægemidler [2,5].

Fysiologien
Methylxanthinernes fysiologiske virkninger er afslapning af den glatte muskulatur, stimulering af centralnervesystemet, stimulering af hjertemuskulaturen og forøget diurese (udskillelse af urin) (tabel 1). Man regner med, at den CNS-stimulerende virkning af coffeinholdige drikke betyder knap så meget for en udhvilet alert person, men modvirker frem for alt træthedstilstande. Mange af de kaffedrikkere, der lider under reel eller indbildt søvnløshed efter deres aftenkaffe, tyr derfor til decoffeineret kaffe, som dog er mere populær i USA end i Europa [2,3].

Virkningsmekanismen
Mekanismen for methylxanthinernes fysiologiske virkninger bunder i, at de i lighed med adenosin og cyklisk adenosin-3′,5′-monophosphat (cAMP) er purinderivater. Pga. dette slægtskab blokerer de adenosinreceptorerne som spiller en rolle ved reguleringen af blodtrykket og ved kroppens styring af sove- og vågenperioderne. Desuden inhiberer methylxanthinerne phosphodiesteraserne, som nedbryder cellernes cAMP. Det fører til en stimulering af hjerteaktiviteten. Den første af de to mekanismer er kvantitativt mest betydningsfuld [2]. Med den aura de coffeinholdige drikke har fået i befolkningens bevidsthed, kan man bestemt ikke se bort fra et væsentligt indslag af placeboeffekt i deres ønskede virkninger.

Toksikologien
Mht. en eventuel sundhedsrisiko ved f.eks. intensiv kaffedrikning foreligger der meget omhyggelige studier med titusindvis af forsøgspersoner, som udelukker en forøget risiko for f.eks. hjerte-karsygdomme [4]. Det er blevet vist at methylxanthinerne let passerer moderkagen og dermed også kan påvirke et foster. Ifølge de foreliggende forsøg med især mus og rotter er det fortrinsvis fosterets kønsdifferentiering, der påvirkes af methylxanthiner [6].
Ved omgang med engelsksproget litteratur er det værd at bemærke, at coffein på engelsk hedder caffeine, et navn som pudsigt nok korresponderer bedre med det danske ord kaffe end med det engelske ord coffee.

Referencer:
1. Belitz, H.-D., Grosch, W.: Food Chemistry, 2. udgave, 1999, Springer, Berlin etc.
2. Hardman, J. G., Goodman & Gilman’s The Pharmaceutical Basis of Therapeutics, 10. udgave, 2001, McGraw-Hill, New York etc.
3. Mutschler, E., Geisslinger, G., Kroemer, H.K., Schäfer-Korting, M.: Mutschler Arzneimittelwirkungen, 8. udgave, 2001, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart.
4. Ballmer-Weber, P.E.: Kaffee und Tee – unbedenkliche Muntermacher? Aktuel. Ernaehr. Med., 2002, 27: s. 300-303.
5. The Merck Index, 13. udgave, 2001, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA.
6. Eteng, M.U., Eyong, E.U., Akpanyung, E.O., Agiang, M.A., Aremu, C.Y.: Recent Advances in Caffeine and Theobromine Toxicities: A Review. Plant Foods Hum. Nutr., 1997, 51, s. 231-243.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik