• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 06. 2004 | Katrine Meyn

De milde stimulantia i kaffe, te, kakao og coladrikke

Fødevarekemi01. 06. 2004 By Katrine Meyn

Methylxanthinerne, som er ansvarlige for de populære stimulerende drikkes virkning, konsumeres i meget store mængder. Her redegøres for deres kemi, farmakologi og toksikologi.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Alexander Senning, Kemisk Institut, DTU

Kaffe, te, kakao og coladrikke konsumeres i stort set hele verden i enorme mængder. I året 2000 androg f.eks. verdenshøsten af grønne kaffebønner 7.092.000 t, af kakaobønner 3.159.000 t og af te 2.853.000 t.

Nytteplanterne
De nytteplanter, der dyrkes pga. deres karakteristiske smagsstoffer, men ikke mindst for deres indhold af de stimulerende alkaloider coffein og/eller theobromin, er frem for alt Coffea arabica og Coffea canephora, som under handelsnavnene arabica og robusta dækker hhv. 75 og 25% af verdensforbruget. Kaffeplanten Coffea liberica er af helt underordnet betydning. Te kommer fra planten Camellia sinensis og kakao fra tropernes Theobroma cacao (familie Sterculiaceae). Til familien Sterculiaceae hører også de kolanøddeproducerende tropiske planter Cola acuminata, Cola nitida og Cola verticillata som bruges til fremstilling af de populære coladrikke. Mindre kendt uden for Brasilien er den stimulerende læskedrik guaraná lavet på basis af frø fra planten Paullinia cupana. Tilsvarende lokal betydning i Sydamerika har teen maté, som laves på blade og skud af planten Ilex paraguarensis. Begges stimulerende virkning tilskrives coffeinindholdet [1].

Kemien
Alkaloidet coffein og dets stimulerende virkning blev opdaget hele tre gange: som karakteristisk bestanddel af kaffe, af te (hvor det oprindeligt fik navnet thein) og endelig af kolanødder, hvor det oprindeligt døbtes kolatin. Den efterfølgende strukturbestemmelse som 1,3,7-trimethylxanthin viste, at det drejede sig om en methylxanthin. Te indeholder foruden coffein methylxanthinen theophyllin (3,7-dimethylxanthin), og i kakao støder man ved siden af en mindre mængde coffein på den karakteristiske methylxanthin theobromin (1,3-dimethylxanthin). Stoffet 1,7-dimethylxanthin, med trivialnavnet paraxanthin, optræder sammen med theobromin som metabolit af coffein [1-4,6]. De mange og komplicerede smags- og farvestoffer i de stimulerende drikke, som er helt afgørende for nydelsen, er et kapitel for sig, som ikke skal diskuteres her.

Brugen
Typisk indeholder en kop kaffe 65-175 mg coffein, en kop te 50 mg coffein og 1 mg theophyllin og en kop kakao 250 mg theobromin og 5 mg coffein. De 360 ml coladrik i en typisk flaske indeholder 40-50 mg coffein. Det svarer ikke til kolanøddernes lave naturlige coffeinindhold, men opnås ved tilsætning af coffein, som jo bl.a. er et overskudsprodukt ved decoffeinering af kaffe [2,4]. Coffein og theophyllin bruges også som lægemidler [2,5].

Fysiologien
Methylxanthinernes fysiologiske virkninger er afslapning af den glatte muskulatur, stimulering af centralnervesystemet, stimulering af hjertemuskulaturen og forøget diurese (udskillelse af urin) (tabel 1). Man regner med, at den CNS-stimulerende virkning af coffeinholdige drikke betyder knap så meget for en udhvilet alert person, men modvirker frem for alt træthedstilstande. Mange af de kaffedrikkere, der lider under reel eller indbildt søvnløshed efter deres aftenkaffe, tyr derfor til decoffeineret kaffe, som dog er mere populær i USA end i Europa [2,3].

Virkningsmekanismen
Mekanismen for methylxanthinernes fysiologiske virkninger bunder i, at de i lighed med adenosin og cyklisk adenosin-3′,5′-monophosphat (cAMP) er purinderivater. Pga. dette slægtskab blokerer de adenosinreceptorerne som spiller en rolle ved reguleringen af blodtrykket og ved kroppens styring af sove- og vågenperioderne. Desuden inhiberer methylxanthinerne phosphodiesteraserne, som nedbryder cellernes cAMP. Det fører til en stimulering af hjerteaktiviteten. Den første af de to mekanismer er kvantitativt mest betydningsfuld [2]. Med den aura de coffeinholdige drikke har fået i befolkningens bevidsthed, kan man bestemt ikke se bort fra et væsentligt indslag af placeboeffekt i deres ønskede virkninger.

Toksikologien
Mht. en eventuel sundhedsrisiko ved f.eks. intensiv kaffedrikning foreligger der meget omhyggelige studier med titusindvis af forsøgspersoner, som udelukker en forøget risiko for f.eks. hjerte-karsygdomme [4]. Det er blevet vist at methylxanthinerne let passerer moderkagen og dermed også kan påvirke et foster. Ifølge de foreliggende forsøg med især mus og rotter er det fortrinsvis fosterets kønsdifferentiering, der påvirkes af methylxanthiner [6].
Ved omgang med engelsksproget litteratur er det værd at bemærke, at coffein på engelsk hedder caffeine, et navn som pudsigt nok korresponderer bedre med det danske ord kaffe end med det engelske ord coffee.

Referencer:
1. Belitz, H.-D., Grosch, W.: Food Chemistry, 2. udgave, 1999, Springer, Berlin etc.
2. Hardman, J. G., Goodman & Gilman’s The Pharmaceutical Basis of Therapeutics, 10. udgave, 2001, McGraw-Hill, New York etc.
3. Mutschler, E., Geisslinger, G., Kroemer, H.K., Schäfer-Korting, M.: Mutschler Arzneimittelwirkungen, 8. udgave, 2001, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart.
4. Ballmer-Weber, P.E.: Kaffee und Tee – unbedenkliche Muntermacher? Aktuel. Ernaehr. Med., 2002, 27: s. 300-303.
5. The Merck Index, 13. udgave, 2001, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA.
6. Eteng, M.U., Eyong, E.U., Akpanyung, E.O., Agiang, M.A., Aremu, C.Y.: Recent Advances in Caffeine and Theobromine Toxicities: A Review. Plant Foods Hum. Nutr., 1997, 51, s. 231-243.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik