Mange børn har små typer snacks med i madpakkerne som mellemmåltider. Men det skal stoppes, mener man fra Tandlægeforeningens side. Alt lige fra riskiks over figenstand til frugtsnack er så fyldt med sukker, at de bør kategoriseres som slik eller dessert. Og det er i øvrigt ligegyldigt, om de er økologiske eller ej.
Baggrunden for opfordringen skal findes i tandsundheden.
– Tænk på, hvor lang tid der går fra spisefrikvarteret til tandbørstningen inden sengetid. Her sidder sukkeret fra figenstangen eller chokoladekiksen stadig på tænderne og kan ødelægge tændernes emalje, forklarer Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist.
Tandlægeforeningen foretog sidste år en undersøgelse, der bl.a. viste, at økologiske riskiks med mørkt chokoladeovertræk indeholder 2,5 sukkerknalder i en enkelt kiks, mens der er tre sukkerknalder i et bæger økologisk frugtskyr på 170 gram.
Løsningen er heller ikke at gå efter mærkningen ”uden tilsat sukker”. Det kan også snyde. For selv om der ikke er blevet tilsat sukker, kan produkter indeholde et højt niveau af andre sukkerarter, hvoraf nogle også kan give huller i tænderne.
En figenstang uden tilsat sukker består ikke desto mindre af næsten 50 % sukkerarter. Kombinationen af det høje sukkerindhold og figenstangens klistrede konsistens giver risiko for huller, fordi sukkeret klistrer sig til tænderne.
I stedet vil Susanne Kleist have genindført tanken om fredagsslik, lørdagsslik – eller hvad der nu passer bedst. I hvert fald skal man væk fra, at børn skal have søde sager hver eneste dag. Og selvom mange af produkterne ser sunde ud – og givet virker mere fristende end en agurkestang eller en gulerod, er det rent slik, som forældrene kommer med i madpakken.
Og de fleste forældre ville næppe komme en pose vingummi eller lignende med i madpakken. Men det er i realiteten det, de gør, påpeger Tandlægeforeningen
Kilde: Tandlægeforeningen