
De danske uddannelsesinstitutioner bør have klimakrisen endnu mere for øje i de kommende år. Det mener Ungeklimarådet, der er kommet med tre anbefalinger, der alle går på at styrker den danske undervisningssektor og målrettet den, så eleverne samlet set blive bedre til at løse udfordringerne med den grønne omstilling.
På universitetsområdet gælder det om at skabe et stærkere samarbejde med erhvervslivet, mener rådet. Det skal gøres ved at lave en virksomhedsbank med grønne virksomheder, som er interesserede i at modtage praktikanter og projektskrivende studerende.
Der skal holdes flere gæsteforelæsninger med personer fra grønne virksomheder og afholdes case-competitions om bæredygtighed. Derudover skal der gives bedre muligheder for at arbejde med problemstillinger inden for grøn omstilling på tværs af fakulteter, universiteter, uddannelsesniveauer og lande.
På erhvervsskoleområdet anbefaler man, at der investeres i at tiltrække nye elever og at fastholde nuværende elever. Baggrunden er, at mange erhvervsuddannelser spiller en vigtig rolle for den grønne omstilling. Rådet anbefaler bl.a., at erhvervspraktikken og uddannelsesvejledningen i folkeskolen får et større fokus på grønne erhvervsuddannelser. Der bør også investeres i nye, grønne teknologier på erhvervsskolerne, og på skolehjemmene skal der være flere faglige arrangementer om grøn omstilling.
Derudover foreslår Ungeklimarådet, at det skal være muligt at tage et klima-sabbatår, hvor man kan arbejde med noget, der kan give et halvt års merit på relevante erhvervsuddannelser.
– Vi skal gøre op med de kendte uddannelsesmotorveje og have mere diversitet i det, vi lærer på uddannelserne. Det vil medføre nye innovative klimaløsninger til både hverdagens og samfundets klimadilemmaer. For at få det skal vi have et anderledes og grønnere uddannelsessystem, hvor vi bygger bro mellem uddannelsesinstitutionerne og resten af samfundet, siger forperson i Ungeklimarådet Nadia Gullestrup Christensen.
På folkeskoleområdet anbefaler rådet bl.a., at fremtidssikring af klimaet og økosystemer skal repræsenteres i folkeskolens bekendtgørelse på lige fod med dansk kultur og historie, og at alle lærere skal efteruddannes, så de er bedre rustet til at inddrage klima og miljø i undervisningen.
Rådet anbefaler også, at teknologiforståelse indføres som selvstændigt fag i folkeskolen. Faget skal bl.a. sætte fokus på, hvordan digital teknologi kan bidrage til den grønne omstilling.
– Ungeklimarådets anbefalinger er et vigtigt indspark i vores klimapolitik, fordi den danske ungdom har et andet perspektiv og derfor andre idéer til, hvordan vi skal tackle klimaudfordringerne. Jeg ser derfor frem til at drøfte de konkrete anbefalinger om uddannelserne med Ungeklimarådet i april – og til at dele dem med resten af regeringen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet