Efteråret er over os, hvilket medfører en masse forandringer i den danske natur. En af disse forandringer er, at bladene skifter farve.
Blade indeholder en række forskellige kemiske forbindelser, som hver især bidrager til bladenes farve. Klorofyl er det stof, som giver bladene den karakteristiske grønne farve, og dette stof er vigtigt for planters fotosyntese, idet klorofyl fanger solens lys, som herefter kan omsættes til kemisk energi. For at planter kan producere klorofyl, kræves der varme og sollys. Det betyder, at efterhånden som det bliver koldere og mørkere, så vil planter producere mindre klorofyl og eksisterende klorofyl vil nedbrydes. Da klorofyl er et meget kraftigt farvestof, så vil det i sommermånederne overskygge en række andre farvestoffer, som findes i bladene. Efterhånden som efteråret nærmer sig, får andre farvestoffer lov til at komme til deres ret og derved dominere bladenes farver.
Carotenoider er en gruppe af pigmenter, som bidrager til bladenes gullig/orange farve. Et eksempel på et pigment, som indgår i gruppen af carotenoider, er lutein, som blandt andet findes i æggeblommer. Et andet eksempel på et pigment, der kan findes i bladene, er beta-caroten, som giver en orange farve. Beta-caroten findes blandt andet i gulerødder. Ydermere findes lycopen også i bladene. Lycopen bidrager til en rødlig farve og dette farvestof findes blandt andet i vandmelon og tomater.
Læs flere sjove kemi-fakta på vores facebook-side UNGKEMI