• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 04. 2007 | Katrine Meyn

Det er ikke bare et fedt!

Bioteknologi01. 04. 2007 By Katrine Meyn

Forskning i fedtstoffers virkning giver håb om, at man kan styre det menneskelige stofskifte over mod mere fedtforbrænding – og dermed undgå livsstilssygdomme.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Lars I. Hellgren, Center for Biologisk Sekvensanalyse, BioCentrum-DTU, DTU

Fedtstoffers virkning på vores cellers funktion har i lang tid stået i skyggen af gen- og proteinforskning. Baggrunden er, at man har set på fedtstoffer (lipider) primært som en energikilde og en klasse af molekyler, der skaber et gunstigt miljø for proteinerne, men ikke som molekyler, der selv kan påvirke cellernes funktion. Billedet af lipider, som passive energibærere og matrix for de aktive proteiner, er nu i hurtig forandring. Nyere forskning viser nemlig, at forskellige typer af fedtstoffer kan regulere proteiners funktion, og at sammensætningen af fedt i kosten direkte kan styre aktiveringen af specifikke gener. Det betyder, at sammensætningen af det fedtstof, vi spiser, kan påvirke, i hvor høj grad vores celler »vælger« at forbrænde fedtstoffer i stedet for kulhydrater. Det giver meget spændende perspektiver, især i vores stræben efter at finde kostsammensætninger som kan nedsætte risikoen for, at man udvikler de store livsstilssygdomme. Det er en forskning i sin vorden, og vi mangler stadig beviser på, at det også virker på mennesker og ikke kun på dyr.

Hvad er fedt?
Når vi taler om fedtstoffer, mener vi for det meste molekyler, som er baserede på glycerol, hvortil der er esterbundet to eller tre fedtsyrer. Fedtsyrer danner acylkæder (figur 1). I vores kost udgøres omkring 95% af det samlede fedt af triacylglycerol, dvs. en glycerol med tre acylkæder. Resten af fedtet i kosten er hovedsageligt phosphoglycerider med to acylkæder, og så cholesterol.
Forskellen mellem de forskellige fedtstoffer består i, at fedtsyrerne har forskellig længde og forskellige antal dobbeltbindinger (figur 2 og faktaboks 1). Som det fremgår af faktaboks 1, inddeles fedtstofferne i de mættede, monoumættede og de flerumættede fedtstoffer. Dobbeltbindingerne har stor betydning for fedtstoffets tekniske og biologiske egenskaber. Den mest åbenlyse er indvirkningen på smeltepunktet. Smeltepunktet er meget vigtigt for den tekniske kvalitet, da det har stor betydning, både for smagsoplevelsen og strukturen i det færdige produkt. Dobbeltbindingernes indvirkning på smeltepunktet kan vi let illustrere ved at stille olivenolie og majsolie i køleskabet. Olivenolien bliver uklar og grumset, hvorimod majsolien ikke påvirkes af den lave temperatur. Begge olier domineres af triacylglycerol med 18 C fedtsyrer, men i olivenolien dominerer fedtsyren med en dobbeltbinding (oliesyre), hvorimod fedtsyren med to dobbeltbindinger (linolsyre) dominerer i majsolie. Den ekstra dobbeltbinding sænker smeltepunktet så meget, at majsolien er upåvirket ved +4ºC, hvorimod olivenolien er begyndt at størkne.

Forvirring om omega-3 eller omega–6 fedtsyrer
Den biologiske forskel er ikke lige så åbenlys, men lige så markant. Vi har alle hørt kostrådene om at undgå mættet fedt og forøge indtaget af monoumættet og flerumættet fedt for at forbedre vores cholesteroltal. Men placering af dobbeltbindingerne i de flerumættede fedtsyrer spiller også en vigtig rolle. Således ved vi i dag, at et øget indtag af de såkaldt langkædede w-3 fedtsyrer, som vi typisk finder i fede fisk eller i fiskeolie, har en gunstig virkning på blodtrykket og mængden af fedt i blodbanen, ligesom det nedsætter risikoen for visse former for hjertelidelser. Det er desuden bevist, at en del lidelser, som skyldes uhensigtsmæssige reaktioner i immunforsvaret, f.eks. en del gigtlidelser, også lindres ved et øget indtag af denne type af fedtsyrer.
Opdelingen af de flerumættede fedtsyrer i w-3 og w-6 fedtsyrer er baseret på dobbeltbindingernes placering i molekylet. Denne nomenklatur kan virke forvirrende, da den går helt i mod IUPACs anbefalinger om tilfælde ikke udgangspunkt i karboxylgruppen, men, som beskrevet i faktaboks 1, ift. methylenden af molekylet. Når vi taler om w-3, betyder det således, at den sidste dobbeltbinding er placeret 3 C-atomer fra methylenden, og w-6 at den er placeret 6 C fra methylenden.
Hvorfor opdele i omega-3 og omega-6?
Som beskrevet i faktaboks 2 kan vi mennesker ikke indsætte eller lave om på dobbeltbindingernes position længere væk fra karboxylgruppen end 9 C-atomer. Da vi mangler evnen til at syntetisere fedtsyrer med dobbeltbindinger længere ned i molekylet, og de er nødvendige for vores overlevelse og sundhed, skal vi indtage disse med kosten. De udgør derfor de essentielle fedtsyrer.Den største kilde til w-6 fedtsyrerne er vegetabilske spiseolier (majsolie, sojaolie, solsikkeolie), der indeholder store mængder af linolsyre (Dcis9,12 octadekadiensyre).
Den vigtigste kilde til de langkædede w-3 fedtsyrer er fede fisk og/eller fiskeolier. Selvom der findes en 18 C-atomer lang w-3 fedtsyre (Dcis9,12,15 octadekatriensyre, a-linolensyre) i en del vegetabilske olier, er det de 20 og 22 C lange fedtsyrer (som kaldes EPA og DHA), vi har brug for. Vi kan omdanne a-linolensyre til EPA og DHA i stofskiftet, men dette er normalt en meget ineffektiv proces. Årsagen er, at vi bruger samme enzymsystem til at forlænge og desaturere både a-linolensyre og linolsyre. En normal dansk kost indeholder store mængder linolsyre, men relativt lidt a-linolensyre. Linolsyren kommer derfor til at virke som en inhbitor af a-linolensyrens forlængelse og desaturering. Under disse forhold vil et forøget indtag af a-linolensyre ikke hjælpe nævneværdigt på koncentrationen af DHA og EPA i vores celler. For virkelig at forøge indholdet af langkædede w-3 fedtsyrer er vi nødt til at spise produkter, der indeholder disse fedtsyrer. Det er en vigtig pointe, da der findes eksempler på fødevarevirksomheder, som forøger indholdet af a-linolensyre, og markedsfører produktet som w-3 rigt.
Det er rigtigt, ud fra kemisk synspunkt, men man vil ikke opnå de gunstige virkninger ved at spise dette produkt, som man opnår ved at spise produkter, der er rige på de langkædede w-3 fedtsyrer.

Hvorfor påvirker omega-3 eller omega–6 fedtsyrer sundheden forskelligt?
Der er ikke et enkelt svar på, hvorfor det har så stor betydning, hvor den sidste dobbeltbinding sidder i kæden. Den nyere forskning viser, at de to fedtsyrefamilier adskiller sig i effekt på en hel række forskellige biologiske funktioner.

Effekten på betændelsestilstand
Flerumættede 20 C fedtsyrer, som arakidonsyre og EPA, omdannes til en gruppe hormonlignende stoffer, som kaldes eikosanoider. De virker som signalmolekyler med stor betydning, bl.a. ved blodstørkning og ved udvikling af betændelsestilstand. De eikosanoider, som dannes fra w-6 fedtsyren arakidonsyre, har en meget stærk stimulerende virkning på blodstørkningen, hvorimod de, som dannes fra w-3 fedtsyren, har en meget svagere virkning. Da et hjertetilfælde forårsages af, at blodstørkningen aktiveres i et af de kar, som forsyner hjertet med oxygen, betyder det, at risikoen for at der dannes en blodprop nedsættes, når man erstatter en del w-6 fedtsyrer med w-3. Eikosanoider som dannes fra w-6 fedtsyrerne stimulerer også udvikling af betændelse (inflammation). Inflammation er en livsvigtig proces, som immunforsvaret sætter i gang, når det opdager invaderende sygdomsdannende mikroorganismer, og w-6 eikosanoiderne agerer som vigtige signalmolekyler i denne proces. De sidste par år har man opdaget, at fedme forårsager aktivering af en betændelsestilstand på lavt blus, selv når der ikke er behov for det. Denne uhensigtsmæssige kroniske betændelsestilstand får meget alvorlige konsekvenser i form af udvikling af hjerte- og karsygdomme og andre livsstilssygdomme. Da udviklingen af betændelsestilstanden stimuleres af w-6 eikosanoider, og w-3 eikosanoiderne ikke har denne effekt, kan man nedsætte risikoen for dette ved at udskifte en del af w-6 fedtsyrerne i kosten med w-3 fedtsyrer. Ved at modvirke en kronisk betændelsestilstand vil man nedsætte risikoen for at udvikle hjerte- og karsygdomme.

Indvirkning på genaktivering.
Fedtsyrerne kan også påvirke på vores sundhed ved direkte at indvirke på, hvilke gener som er aktive i cellerne. Aktivering af gener sker typisk ved at særskilte proteiner binder til et stykke DNA, som ligger uden for selve genet. Denne del kaldes promotorsekvens, og de proteiner, som binder her, afgør om generne skal aflæses og derefter producere det protein, som genet koder for. Proteiner som regulerer aktiviteten af gener kaldes for transskriptionsfaktorer. Nogle aktiveres af de flerumættede fedtsyrer, så det er de flerumættede fedtsyrer, der bestemmer om specifikke gener aktiveres. Det mest interessante i denne sammenhæng er, at de transskriptionsfaktorer, som styres af flerumættede fedtsyrer, på forskellig vis er involveret i regulering af fedtforbrændingen/stofskiftet eller indgår i dannelsen af fedtsyrer i organismen.
Studier i mus har vist, at øget indtag af w-3 fedtsyre øger produktionen af enzymer, som er involveret i fedtsyreforbrænding, og nedsætter produktionen af dem, der er involveret i syntese af fedtsyrer. w-6 fedtsyrerne kan også aktivere fedtforbrændingen, men ikke lige så effektivt som w-3 fedtsyrerne. Denne virkning er en del af forklaringen på, at fiskeolie i dag bruges som et supplement til lægemidler ved behandling af patienter med for høj koncentration af blodfedt. Da fiskeolien fører til øget forbrænding og nedsat syntese af fedtsyrer i leveren, falder fedtkoncentrationen i blodbanen.

Kan omega-3 fedt påvirke akkumulering af fedt i organer
Ophobning af fedt i lever og muskler er en vigtig risikofaktor for udvikling af type-2 diabetes, og det er vist, at overvægt ofte fører til fedtakkumulering i hjertet, hvilket forøger risikoen for hjertesvigt. Muligheden for at man ved sit valg af kostfedt kan styre aktiveringen af generne, så stofskiftet styres over til øget fedtforbrug, er derfor meget interessant. Selvom det er blevet vist, at det kan gøres i gnavere, mangler der stadigt evidens for, at dette også sker i mennesket.
Måske vil vi inden for den nærmeste fremtid få flere beviser for, at vi ved hjælp af kosten kan styre stofskiftet mod et større forbrug af fedt. Det vil i så fald danne grundlag for et nyt paradigme for, hvordan kosten systematisk kan bruges til at styre vores grundlæggende fysiologi.
Hvordan fedt i kosten påvirker immunsystemets funktion og regulering af stofskiftet, er vigtige forskningsområder for Ernæringsimmunologi-gruppen i Center for Biologisk Sekvensanalyse på BioCentrum-DTU. DTUs bachelorprogram i Sundhed og Produktion tilbyder også en bacheloruddannelse, der er rettet mod at kunne udnytte den forøgede viden omkring kostens fysiologiske virkninger til udvikling af nye sundhedsfremmende fødevarer.

Kilder
Om fedtsyrers betydning for genregulering:
Sampath H, Ntambi JM. Polyunsaturated fatty acid regulation of genes of lipid metabolism. Annual Review in Nutrition. 2005;25:317-40.
Om w-3 og w-6 fedtsyrers betydning for sygdomsudvikling:
Calder PC. n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83:1505S-19S.

Faktaboks 1. Forskellige fedtsyrer
I højere planter og i dyr dominerer fedtsyrer med en længde mellem 14 og 22 C-atomer. Disse indeholder mellem 0 og 6 dobbeltbindinger, som kan være placeret i forskellige positioner i fedtsyrekæden. Fedtsyrer uden dobbeltbindinger kaldes for mættede fedtsyrer, og fedtsyrer som indeholder dobbeltbindinger kaldes for umættede. Dobbeltbindingerne er normalt i cis-konfiguration, hvilket betyder, at hver dobbeltbinding forårsager et »knæk« i den alifatiske kæde, som sænker smeltepunktet for fedtsyren. Hvis dobbeltbindingerne i stedet sidder i trans-konfiguration, opstår ikke et lige så stort »knæk« i kæden, hvilket betyder, at disse fedtsyrer har et højere smeltepunkt. Tidligere blev denne egenskab udnyttet ved, at man partielt hærdede umættede vegetabilske olier for at kunne udnytte dem til produktion af faste spisefedtstoffer. Da der i dag er stærk evidens for, at partielt hærdede vegetabilske olier har en meget ugunstig indvirkning på sundheden, er denne type af fedtstoffer nu udfasede fra det danske marked. Figur 2 viser eksempler på nogle af de mest almindelige fedtsyrer.

Faktaboks 2. Omega-3 og omega-6 fedtsyrer
Inddelingen af de polyumættede fedtsyrer i w-3 eller w-6 fedtsyrer tager udgangspunkt i afstanden fra den sidste dobbeltbinding til molekylets methylende. Baggrunden for denne inddeling er, at pattedyr ikke kan indsætte nye dobbeltbindinger længere ned end position 9 fra karboxylsyregruppen. Vi kan dog metabolisere de vegetabilske 18 C fedtsyrer fra føden til de mere langkædede polyumættede fedtsyrer ved at elongere og desaturere dem. Elongeringen sker ved, at der påsættes 2 C-atomer i karboxylenden, og desaturering sker ved, at vi kan indsætte nye dobbeltbindinger i position 9, 6 og 5 fra karboxylenden. Det betyder, at når vi spiser den vegetabilske w-6 fedtsyre linolsyre, som har 18 C-atomer og dobbeltbindinger i position 9 og 12, kan vi omsætte den til den vigtigste langkædede polyumættede w-6 fedtsyre, arakidonsyre (20 C, 4 dobbeltbindinger i position 5, 8, 11, 14), men vi kan aldrig lave den om til andre fedtsyrer end w-6 typen. På samme måde kan de w-3 fedtsyrer, vi får sammen med maden, kun bruges som substrat til syntese af andre w-3 fedtsyrer (se figur). Derfor hører w-6 og w-3 fedtsyrerne til forskellige fedtsyrefamilier, og det er livsnødvendigt, at vi spiser begge typer.

Figur 1. De dominerende typer af lipider i føden. Fra venstre til højre: en triacylglycerol (eller triglycerid), en phosphoglycerid samt cholesterol.

Figur 2. Forskellige fedtsyrer. Fra venstre til højre: Palmitinsyre (hexadekansyre)- en fedtsyre som er almindelig i både dyrisk og vegetabilsk væv. Linolsyre (Dcis9,12 octadekansyre) – dominerer i mange vegetabilske olier, men er også almindelig i dyrisk væv. Arakidonsyre (Dcis5,8,11,14 eikosatetraensyre) – den dominerende langkædede polyumættede w-6 fedtsyre i dyrisk væv, findes ikke i højere planter. DHA (Dcis5,8,11,14 docosahexaensyre) – en af de dominerende langkædede w-3 fedtsyrer, findes ikke i planter.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik