• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2007 | Katrine Meyn

Det handler om sikkerhed

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2007 By Katrine Meyn

Ny bog om opbevaring af kemikalier på laboratorier giver en god oversigt over lovgivningen på området. Samtidig giver den nyttige informationer om, hvad man skal være opmærksom på for at undgå ulykker. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Finn Asnæs, asnaes@techmedia.dk

Ny bog om opbevaring af kemikalier på laboratorier giver en god oversigt over lovgivningen på området. Samtidig giver den nyttige informationer om, hvad man skal være opmærksom på for at undgå ulykker
Da Lene Hjerrild, Hanne Troen og Jørgen Stage Johansen satte sig for at skrive en vejledning om opbevaring af laboratoriekemikalier, var deres ambition at samle lovgivningen på området og præsentere den på en måde, så en almindelig sikkerhedsrepræsentant eller ansat kan finde ud af det. Målet er nået, men det viste sig at være mere kompliceret, end forfatterne havde forestillet sig, da de gik i gang med opgaven.
Ikke mindst fordi forskellige myndigheder regulerer området, og fordi de mange myndigheder ikke arbejder ud fra samme sikkerhedsfilosofi. Dertil kommer, at der er eksempler på, at der ikke er sammenhæng i de forskellige myndigheders krav.
– Miljøstyrelsen kræver eksempelvis mærkning og aflåsning af bygninger, døre og skabe der, hvor der opbevares giftige stoffer. Det resulterer i en skilteskov, forklarer Lene Hjerrild og fortsætter:
– De myndigheder, der har ansvaret for sprængstoffer og euforiserende stoffer, har en anden tilgang. De mener, der skal skiltes så lidt som muligt. Deres filosofi er, at stofferne skal være svære at finde for uvedkommende.

Mange krav
Situationen er ifølge de tre forfattere den, at tusindvis af kemikalier med vidt forskellige egenskaber er en del af hverdagen på mange laboratorier. Ofte er de skadelige effekter af kemikalier til forskningsformål nærmest ukendte, og det stiller særlige krav til håndtering, opbevaring og kontrolprocedurer.
Beholdere med kemikalier hensættes på lagre, hvor de kan stå i årevis. For kemikalier og emballager med lang holdbarhed er det fuldt forsvarligt, men er der er tale om ustabile kemikalier, forkert emballage eller dårlige opbevaringsbetingelser, er det kilder til uheld.
Virkelighedens eksempler understreger behovet for den aktuelle vejledning, hvor god praksis, myndighedskrav og emner med særlig betydning for en forsvarlig opbevaring af laboratoriekemikalier bliver sammenfattet.

Konkrete eksempler
– I de seneste år har der været en del uheld eller tilløb til uheld på grund af uhensigtsmæssig opbevaring af kemikalier, forklarer Jørgen Stage Johansen.
Her er nogle af eksemplerne fra bogen:
– Overtryk i glasflaske med koncentreret myresyre. En glasflaske med koncentreret myresyre eksploderede spontant, da en ph.d.-studerende ville tage flasken. Vedkommende fik ætsninger på den ene arm og halsen. Koncentreret myresyre kan – afhængig af opbevaringsbetingelserne – spaltes til carbonmonoxid og vand, og der var dannet kraftigt overtryk i flasken. Politiet fandt, at leverandøren havde overtrådt klassificeringsbekendtgørelsen, fordi flasken ikke var forsynet med sikkerhedsventil.
– Mørnet plastbeholder med pentachlorphenol. En medarbejder tog en beholder med pentachlorphenol for at læse, hvad der var i beholderen. Emballagen bristede ved berøringen og sendte en sky af hvidt pulver ud i hovedet på personen. Kemikaliet, der er meget giftigt, stod i et ulåst kemikalieskab. Beholderen var den originale gule plastbeholder, der på grund af ælde var blevet porøs.
– Formamid leveret i knust emballage. En forsendelse med 1 liter formamid blev leveret til en sekretær på et kontor i en forskningsafdeling. Emballagen havde været tabt og var gået i stykker. Formamid kom på tøjet og blev spredt ud på bordet, på gulvet og i en stor del af et fælles gangareal uden for laboratorieområdet og måtte efterfølgende opsamles af laboratoriepersonalet. Et større antal sko blev indsmurt i formamid og flere, herunder vagtpersonalet, var bekymret for deres sikkerhed og risikoen for følgeskader.
– Vandfri picrinsyre er et eksplosiv. Flere forskningsinstitutioner har i forbindelse med sanering af kemikalielagre fundet gamle emballager med picrinsyre, som man frygtede var blevet tørt efter mange års oplagring. Picrinsyre er klassificeret som eksplosivt, når vandindholdet er mindre end 10%. Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste har flere gange været involveret i bortskaffelse og sprængning af emballager med picrinsyre.
En af de nyeste sager – plastemballage til koncentreret salpetersyre – er beskrevet i artiklen på side xx. Den sag behandles stadigvæk af Miljøstyrelsen.
Vejledningen er spækket med konkrete eksempler inden for alle tænkelige områder, lige fra forkert opbevaring, manglende skiltning, dårlig lagerstyring og uklar lovgivning.
Hele processen
For at undgå ulykker i forbindelse med kemikalier er det nødvendigt at arbejde målrettet med sikkerheden.
– Det gælder om at få beskrevet og få styr på hele processen. Det vil sige modtagelse, opbevaring og bortskaffelse af kemikalierne. Og ofte er der ikke tilstrækkeligt fokus på driftsopgaven. Der skal være procedurer for hele kæden, siger Hanne Troen.
Ifølge Jørgen Stage Johansen har man bare på Institut for Medicinalkemi, Danmarks Farmaceutiske Universitet 10.000 registrerede emballager med over 4.000 forskellige stoffer. De står mange forskellige steder, afhængig af om det er fælleskemikalier, om de benyttes af de enkelte forskningsgrupper eller til øvelseskurser.
Til at holde styr på alle disse stoffer, og for at have adgang til arbejdsmiljørelevante oplysninger, benyttes systemerne http://www.chemicalinventory.org og http://www.kemibrug.dk
Gennem arbejdet med vejledningen er de tre forfattere blevet overbevist om, at området kræver systematisk opmærksomhed, men de mener også, at der er brug for at lovgivningen ændres på en række områder.
Et af de områder, forfatterne gerne så ændret, er reglerne for skiltning og aflåsning af giftmærkede kemikalier. De mener ikke, at de gældende regler passer til den virkelighed, vi har i dag, hvor man arbejder med mange flere giftmærkede stoffer end tidligere. F.eks. ville det være mere hensigtsmæssigt, hvis der for større mængder skulle skiltes og aflåses, mens man for små mængder kunne nøjes med advarslen og mærkningen på emballagen.
Derudover mener forfatterne, at det ville øge sikkerheden, hvis de involverede myndigheder brugte den samme sikkerhedsfilosofi.
Emballagens holdbarhed er helt grundlæggende for en sikker opbevaring af kemikalier. Miljøstyrelsen burde derfor sikre bedre overensstemmelse mellem reglerne for transportemballage og reglerne for den emballage, kemikalierne skal opbevares i.
Det skulle gerne være sådan, at myndighedskravene bliver opfyldt, fordi det er sund fornuft. Som det er i dag, er der mange fornuftige regler. Men der er områder, hvor reglerne er lidt for petitesseagtige, mens der andre steder er mangler. Blandt andet kunne man godt skærpe kravene til driftsprocedurer, mener forfatterne.

Opbevaring af laboratoriekemikalier
Forfattere: Lene Hjerrild, Hanne Troen, Jørgen Stage Johansen
Erhvervsskolernes Forlag

Myndighedskrav
Både opbevaring og brug af visse kemikalier kan kræve godkendelse af myndighederne.
De specifikke myndighedskrav er reguleret af Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, Justitsministeriet, Statens Institut for Strålehygiejne og Lægemiddelstyrelsen.
Enkelte normer indeholder også retningslinjer for opbevaring af kemikalier.

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik