• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemometri01. 01. 2015 | Katrine Meyn

dsk.2014.konference – endnu en succes

Kemometri01. 01. 2015 By Katrine Meyn

Den fjerde dsk.20xx.konference, arrangeret af Dansk Selskab for Kemometri, blev afholdt den 5.-6. november på Hotel Nyborg Strand med ca. 45 deltagere. Konferencen var en blanding af faglige indlæg, herunder bidrag fra tre internationale topnavne, netværksdannelse og –vedligehold samt socialt samvær.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1/2, 2015 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Lars P. Houmøller, VitaLys

Dansk Selskab for Kemometri (DSK; se faktaboks) har opbygget en tradition for afholdelse af en national konference hvert andet år, og den fjerde blev som de tidligere afholdt i fine omgivelser og med gode faciliteter på Hotel Nyborg Strand. Formanden Per Waaben Hansen bød velkommen til et program med fem faglige sessioner, herunder en Keynote-session med indlæg fra de internationalt kendte kemometrikere Rasmus Bro, Age Smilde og Barry Wise.
Konferencen blev støttet af sponsorerne Arla, Foss og Q-interline.

Praktiske anvendelser
I den første session gav Jacob Christensen fra UMETRICS et indlæg om vigtigheden af at inddrage usikkerheder i optimering vha. forsøgsplanlægning. Henrik Toft fra Biogen Idec beskrev, hvorledes man gradvist har indført multivariabel procesovervågning, figur 1, og hvorledes der kan opnås større produktivitet og mindre variabilitet med avanceret proceskontrol.
Jacob Lercke Skytte fra DTU Compute viste, hvordan man kan beskrive mikrostrukturen i yoghurt vha. målinger af 2D lysspredningen fra det øverste lag af prøven. Teksturen, som er en kombination af den kemiske sammensætning og mikrostrukturen, har stor betydning for forbrugernes vurdering af yoghurt.

Metabolomics
Lars Ove Dragsted fra Københavns Universitet beskrev identifikation (vha. LC-MS analyse) og anvendelse af biomarkører i fødevarer til beskrivelse af metabolismen, hvorefter Ulrik Kræmer Sundekilde fra Aarhus Universitet viste, hvordan man ud fra NMR og LC-MS data kan beskrive ændringer i modermælk-sammensætning som funktion af tid, samt forskelle mellem mælk fra mødre til for tidligt fødte børn og til børn født til normal tid.

Billedanalyse
Jens Michael Carstensen fra Videometer omtalte teori bag og praktiske anvendelser af billedanalyse, bl.a. eksemplificeret ved klassificering af ris og hvede.
Flemming Møller fra DuPont Nutrition Biosciences beskrev teknikker til at fjerne støj i billeder forud for den egentlige analyse samt til at fjerne effekter af skygger og refleksioner, eksemplificeret med billeder af farmaceutisk pulver og brød. Endvidere blev der beskrevet segmenteret modellering til klassificering af indholdet i uhomogene fødevarer, eksemplificeret med kød og fedt i salami.
Otto Højager Attermann Abildgaard fra DTU Compute viste anvendelser af photon time of flight (PToF) spektroskopi til adskillelse af absorptions- og spredningsbidrag i NIR-spektre. Med farmaceutiske tabletter som eksempel kan absorptionsdelen anvendes til kvantificering af aktiv ingrediens, og spredningsdelen til beskrivelse af kompakteringsgrad og partikelstørrelse.

Kalibrerings-vedligehold
Anders Larsen fra Q-interline introducerede et nyt net-baseret system til at administrere data, kalibreringer og udstyr. Systemet er ikke begrænset til udstyr eller kalibreringsprogrammel fra bestemte leverandører og er derfor meget generelt anvendeligt.
Åsmund Rinnan fra Københavns Universitet beskrev metoder til automatisk bestemmelse af antallet af faktorer i PLS-kalibreringer – et endnu ikke afsluttet projekt.

Keynote
Sessionen indledtes af professor Rasmus Bro fra Københavns Universitet, som viste anvendelse af PARAFAC2 til bestemmelse af antal komponenter under overlappende (og evt. forskudte) kromatografiske toppe, figur 2.
Age Smilde fra Amsterdam Universitet beskrev brugen af forskellige challenge tests (f.eks. indtagelse af glukose eller medicin) og måling af metabolitter som funktion af tid til opstilling af modeller for metabolisme.
Barry M. Wise fra Eigenvector Research afsluttede med en diskussion om det uhensigtsmæssige i at bruge ressourcer på at forsøge at modellere ”ubrugelige” data, samt hvordan man på pædagogisk og diplomatisk vis kan informere herom til de kunder/brugere, som har leveret data. Barry introducerede en ny betegnelse for vurdering af kalibreringer: ”Skele”-testen (engelsk: ”squint”), som består i simpel visuel vurdering af relevante plot – statistiske tests har begrænset værdi, da forudsætningerne sjældent er opfyldt.

dsk.faktor
Foruden ovenstående sessioner var der igen den populære dsk.faktor, hvor fire PhD-studerende fik fem min. til at fremlægge deres arbejde, og tilhørerne kunne derefter stemme på deres foretrukne kandidat.
Alle fire overholdt tiden, og vinder af konkurrencen blev Carina Svendsen med titlen ”Get to know your yoghurt bacteria and save the world”.

dsk.dating
Før konferencemiddagen torsdag aften var der en times dsk.dating, hvor man med fem min. intervaller skiftede samtalepartner og dermed fik mulighed for at udvide sit netværk. At dømme efter støjniveauet i lokalet var dette tilbagevendende indslag igen en stor succes.

Morgenløb
En anden traditionel aktivitet var morgenløbet fredag kl. 7, som blev ledet af John Holm med kraftig pandelygte i efterårsmørket. Denne aktivitet havde kun vindere, idet det lykkedes alle at gennemføre og finde tilbage til Nyborg Strand og morgenmaden.

Gode fremtidsudsigter
Kemometrien har traditionelt stået stærkt i de skandinaviske lande, og dsk.2014.konference viste, at aktiviteterne stadig er på et højt niveau, og at metoderne finder anvendelse inden for stadig flere fagområder. Der er god grund til at forvente, at kemometrien i Danmark vil opretholde det høje niveau inden for både industri og forskning, og vi ser frem til at mødes til næste dsk.20xx.konference og høre om den seneste udvikling!

Faktaboks
Dansk Selskab for Kemometri (DSK) er et selskab under K-gruppen i Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), som ledes af et kontaktudvalg på otte personer fra industri og universiteter.
DSK arrangerer faglige møder samt nationale og internationale konferencer og holder kontakt til de øvrige kemometriske selskaber i Skandinavien.
Informationer om dsk.2014.konference kan findes på http://dsk2014.dk, og præsentationerne er tilgængelige på https://mit.ida.dk/IDAforum/U0602c/Sider/Forside.aspx.

Skrevet i: Kemometri

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik