
Reglerne for mængden af tilsat nitrit i kødprodukter bør skærpes. Det mener EFSA, Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, efter en rapport har kortlagt, at samtlige europærer indtager for høje mængder af stoffet, der anses for at være kræftfremkaldende.
Nitrit har været til diskussion meget længe. Det tilsættes som konserveringsmidlet for at forhindre den tilstand, der kaldes pølseforgiftning, men har også den sideeffekt, at det omdannes til nitrosaminer, som har en kræftfremkaldende effekt.
EFSA har gennemgået den seneste forskning omkring nitrit, og det er her man er kommet frem til, at alle aldersgrupper i EU indtager for meget af stoffet. Det er en stramning siden den seneste vurdering fra 2017, som ikke kunne fastslå, at eksponeringen var et problem.
EFSA-chef Bernhard Uhl har ved en høring i Europa-Parlamentet sagt, at konklusionerne er bekymrende, og at det ikke handler om forskning, men derimod om, at man ganske enkelt må reducere mængden af stoffet.
Der har været en høringsrunde om rapportens konklusioner, og på sigt er det medlemslandene, der i fællesskab skal sætte eventuelle nye, lavere grænseværdier.
Kilde: svt