• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemometri01. 06. 2009 | Katrine Meyn

Eksplorativ evaluering af samspillet mellem dioxin og fede syrer i fiskemel

Kemometri01. 06. 2009 By Katrine Meyn

Hvordan spiller disse parametre sammen og kan vi opstille en model, der forudsiger dioxinindhold ud fra fedtsyrekoncentrationer? Disse to spørgsmål vil blive besvaret i de næste to kemometriske klummer. I den første vil vi være eksplorative og se på samspillet mellem dioxin og fedtsyrerne.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden..

Af Thomas Skov, Karin Kjeldahl, Søren Balling Engelsen, Rasmus Bro og Lars Nørgaard, Københavns Universitet

Dioxin i fødevarer er et ømtåleligt emne og især grænseværdien for indholdet af dioxin har været til debat. At kunne måle dioxin er en forudsætning for at kunne fastslå, om indholdet er over en vis grænse. Derfor har man gennem længere tid forsøgt at finde og udvikle nye pålidelige tids- og omkostningseffektive screeningsmetoder, der kan erstatte den eksakte men dyre og langsomme kemiske måling [1].
Man ønsker at udnytte, at der i fiskemel er en systematisk sammenhæng mellem dioxinindholdet og sammensætningen af fedtsyrer. Da fedtsyresammensætningen er langt hurtigere og lettere at måle end dioxin, kan dette udnyttes til en hurtigmetode. Den flittige læser af den kemometriske klumme vil allerede nu tænke: ”for pokker da, her kan multivariat kalibrering nok anvendes” – og ganske rigtigt. Men inden vi kommer så langt, er det altid godt at tage den eksplorative hat på og se på de primære variationer, der findes i data. Til det formål har vi før vist, at Principal Component Analysis (PCA) med fordel kan anvendes, og her vil vi gå mere i detaljer med, hvordan scoreplottet og især loadingplottet kan fortolkes.

Data
I 64 fiskemelsprøver er indholdet af dioxin bestemt til at ligge i intervallet 1,1 til 47,1 ng toksiske ækvivalenter pr. kilo fedt – (se [1] for information om dioxinbestemmelsen). For de samme prøver er sammensætningen af fedtsyrer bestemt gaskromatografisk med flammeioniseringsdetektion (GC-FID). Det giver en datablok med dimensionerne 64 prøver × 33 (32 fedtsyrer og dioxin). Da såvel dioxin som fedtsyrer har meget forskellige koncentrationsområder, er alle variablene autoskaleret, dvs. skaleret enkeltvis med én over standardafvigelsen for variablen for at give dem samme mulighed for at påvirke modellen (Dansk Kemi nr. 1, 2008).

Resultater
I figur 1 og 2 er henholdsvis scores og loadings for de første to principale komponenter plottet mod hinanden.

Scoreplottet fortæller os hvordan
Af scoreplottet ses en klar sammenhæng mellem prøvernes indhold af dioxin og placeringen af prøverne. Man kan tolke dette, som at fiskemelsprøver, der ligger tæt på hinanden i scoreplottet, har mere eller mindre samme indhold af dioxin (se farveskala), men også samme fedtsyre sammensætning. Overordnet kan man sige, at scoreplottet fortæller os, hvordan prøverne opfører sig indbyrdes, men vi skal have fat i loadingplottet for at forklare, hvorfor prøverne ligger placeret, som de gør.

Loadingplottet fortæller os hvorfor
Ud fra loadingplottet (figur 2), der indeholder både loadings for fedtsyrer og dioxin, kan man direkte se, at visse fedtsyrer hænger sammen med dioxin; nemlig de fedtsyrer, der ligger i samme retning som dioxin eller diagonalt modsat dioxin i plottet. Dioxin ligger tilmed langt ude af den første akse (PC1), hvilket betyder at den bidrager væsentligt til den variation, der er fundet og beskrevet i den første principale komponent (husk den første principale komponent er beskrivende for den retning i data som beskriver mest variation). Det ses ligeledes, at flere fedtsyrer ligger tæt på eller diametralt modsat dioxin.
Det er dog ikke nok bare at ligge i samme/modsat retning. Ligger en variabel langt fra (0,0) – f.eks. C24:1n-9 – har den stor lighed med dioxinindholdet, mens en variabel tættere på (0,0) – f.eks. C14:1n-5 – siger meget lidt om den variation, der beskrives i scoreplottet. Ligger en fedtsyre langt fra (0,0), men i en anden retning, bidrager den til den systematiske variation, men fortæller ikke meget om dioxin.
For blot at tage nogle eksempler så ses det, at når dioxinindholdet stiger, så stiger indholdet af fedtsyrerne C18:1n-9 og C24:1n-9, mens indholdet af C21:5n-3 og C16:4n-1 falder. Disse observationer kan let findes ved at tegne en linje gennem dioxins placering (●) og (0,0) og tilsvarende for fedtsyrernes placering (●) (figur 2).
Vinklen mellem linjerne for dioxin og fedtsyrer viser, hvor meget variationen for fedtsyrerne ligner variationen for dioxin. F.eks. er vinklen mellem dioxin og C18:1n-9-linjerne tæt på 0°, mens den mellem dioxin og C21:5n-3-linjerne er tæt på 180°. Når vinklen er tæt på 0°, siger man, at de to variable er positivt korrelerede (når den ene stiger i koncentration, stiger den anden også), mens en vinkel på 180° fortæller, at variablene er omvendt korrelerede (når den ene stiger, falder den anden).
Ser man derimod på fedtsyren C20:1n-7, så ligger den med en vinkel tæt på 90° ift. dioxin. Dette betyder, at denne fedtsyre og dioxin ikke varierer systematisk sammen. Man anvender ofte terminologien, at de to variable er ortogonale – som betyder at de to variable ikke kan anvendes til at sige noget om hinanden.
Konklusionerne fra loadingplottet skal tages med det forbehold, at det viste plot kun fortæller en del af historien. Det gælder især, hvis den datavariation, der beskrives af PCA-modellen, er lille. De to første PCA-komponenter forklarer ca. 59% af variationen (figur 1 og 2) blandt fedtsyrerne og dioxin. For disse 59% er der en god korrelation mellem dioxin og C24:1n-9, men vi har i dette plot ikke mulighed for at se, hvad der sker i de resterende 41%. Vi kan plotte andre PCA-komponenter og blive endnu klogere eller plotte rådata og få bekræftet, om der er en god sammenhæng mellem dioxin og fedtsyren C24:1n-9.

Tjek loadingplottet i rådata
Som tommelfingerregel bør man også altid plotte rådata for de interessante variable, for at tjekke hvor god sammenhængen (korrelationen) egentlig er. Korrelationen mellem dioxin og henholdsvis C24:1n-9 og C20:1n-7 er verificeret i figur 3.
I figur 3 ses at fortolkningen i loadingplottet er korrekt, nemlig at der er en god sammenhæng mellem dioxin og fedtsyren C24:1n-9 (r = 0,9) og en ringe sammenhæng mellem dioxin og C20:1n-7 (r = -0,4). I PCA-modeller, hvor variablene ligger i samme retning i loadingplottet, men hvor modellen ikke beskriver ret meget variation (f.eks. < 20% i de første to PCA-komponenter), vil et plot af rådata (som i figur 3) sikre, at man ikke overfortolker de sammenhænge, man observerer i loadingplottet.
Har man den angivne ”forklaret varians” i baghovedet, er loadingplottet et utroligt nyttigt værktøj til at få overblik over samspillet mellem såvel fedtsyrer indbyrdes, men endnu vigtigere her også til dioxin.

Outro
Vi har med denne klumme arbejdet eksplorativt med at finde sammenhæng mellem fiskemels fedtsyreprofiler og dioxinindhold. Sådanne empiriske sammenhænge fortæller desværre ikke noget om de kausale sammenhænge mellem fedtsyrer og dioxinindhold – vi kan blot få en idé til den hypotese, at fedtsyresammensætningen er afhængig af fiskens trofiske niveau og dermed indirekte korreleret til fiskens dioxinindhold.
I næste kemometriske klumme vil vi arbejde videre med disse data og se på, hvordan vi kan opstille en model, der kan forudsige dioxinindholdet ud fra sammensætningen af fedtsyrerne. Vi har dog allerede her fået et overblik over data og en kraftig antydning af, at dette er muligt og endog hvilke fedtsyrer, der højst sandsynligt vil kunne anvendes til formålet.

Reference
1. Rapid dioxin assessment in fish products by fatty acid pattern recognition, Marc Bassompierre, Lars Munck, Rasmus Bro and Søren Balling Engelsen, Analyst, 129, 553-558, 2004.

Figur 1. Scoreplot for PCA-model over dioxin- og fedtsyresammensætningen. Scoreplottet er farvet efter dioxinindholdet i niveauet 1,1-47,1 ng TEQ/kg fedt. Pilen indikerer den retning, der beskriver dioxin ud fra såvel farve som dioxins placering i loadingplottet – figur 2. Score- og loadingplottet beskriver ca. 59% af dioxin og fedtsyrevariationen (principal komponent 1: 43,5% og 2: 15,7%).
Figur 2. Loadingplot med streger indtegnet for den retning som dioxin samt fedtsyrerne C21:5n-3, C18:1n-9 og C20:1n-7 beskriver. De grønne linjer indikerer vinklen mellem to variable – f.eks. ses en vinkel mellem dioxin og C21:5n-3 på tæt ved 180°.
Figur 3. Sammenhængen (korrelationen) mellem dioxin og henholdsvis C24:1n-9 (venstre) og C20:1n-7 (højre). Korrelationskoefficienten, r er ligeledes angivet – r = 1: perfekt korrelation, r = 0: ingen korrelation og r = -1: omvendt korrelation. Punkterne er farvet efter dioxinniveau (se figur 1).

Skrevet i: Kemometri

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    God sommer fra os hos DENIOS!

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranter er nysgerrige på ny teknik

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik