Selvom vi syntes vinteren har været hård med meget lave temperaturer, bliver der længere mellem tidspunkter med ekstrem kulde. Det har en international forskergruppefastslået. De påpeger, at det de kolde dag er blevet fem gange så sjældne sammenligne med 1800-tallet.
Baggrunden er den globale opvarmning. Uden den, ville de dage med ekstrem kulde være langt hyppigere og med lavere temperaturer.
Forskere hos World Weather Attribution har vurderet sandsynligheden for lignende hændelser baseret på klimamodeller og vejrstatistik. Resultatet viser, at opvarmningen har gjort sandsynligheden kun en femtedel så høj, med andre ord; lignende perioder med ekstrem kulde er fem gange så sjældne i dag, som de var i 1800-tallet, før klimaændringerne.
Rapporten viser også, at den ekstreme kulde den 1.-5. januar ville have været omkring fire grader koldere, hvis det ikke var fordi mennesker har opvarmet planeten med deres emissioner.
Kulden i januar var ikke enestående. Det var kun det tolvte koldeste siden 50’erne. Og med dagens opvarmning vil der ifølge rapporten stadig forekomme lignende kuldebilleder hvert 15. år. Men derfor væsentligt sjældnere og heller ikke så koldt som før.
Hvis klimaforandringerne fortsætter, vil de blive endnu mildere og sjældnere. Hvis opvarmningen når 2 grader (i dag 1,2), bliver kuldetoppen ifølge rapporten yderligere 2,5 grader varmere.
Kilde: svt