• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Klima og miljø01. 05. 2006 | Katrine Meyn

En kosteffektiv metode til måling af diffuse luftemissioner af VOC og PAH

Klima og miljø01. 05. 2006 By Katrine Meyn

Her beskrives den vindretningsbestemte målemetode og resultaterne af målinger udført på Koppers Denmark A/S.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Karsten Fuglsang, FORCE Technology og Per Bech, Koppers Denmark1

Forekomst af VOC2 og PAH3 i luften kan udgøre en sundhedsmæssig risiko pga. disse stofgruppers toksicitet. I industrianlæg, hvor VOC og PAH i udendørs anlæg transporteres mellem enhedsoperationer mhp. produktion af kemiske produkter, vil der ofte kunne forekomme diffuse emissioner i form af små utilsigtede udslip fra utætte pakninger, flanger og fra trykudligninger m.m. Når myndighederne stiller krav om, at sådanne diffuse emissioner skal måles, viser det sig ofte at være en vanskelig og ressourcekrævende opgave. Den traditionelle metode omfatter målinger i læ og luv side, idet man måler koncentrationen før og efter, at vinden har passeret anlægget. Ud fra en samtidig måling af vindhastigheden kan man beregne bidraget fra anlægget.
Traditionel måling af diffuse emissioner kræver mange målepunkter, når koncentrationen i læ side skal bestemmes – især hvis der er tale om et anlæg med en vis udstrækning i både højde og bredde. Alternativt kan måling udføres vha. optiske metoder såsom DOAS4 eller LIDAR5, der måler gennemsnitskoncentrationer over en længere vejstrækning. Imidlertid kan en række komponenter, herunder PAH-forbindelser, ikke måles i praksis med disse optiske metoder. Desuden er optiske metoder ofte dyre at installere i forbindelse med korterevarende målekampagner. En gennemgang af de hyppigt anvendte metoder til måling af diffuse emissioner er beskrevet i [1].
FORCE Technology har udviklet en vindretningsbestemt metode til kampagnemålinger af bl.a. VOC og PAH. Metoden reducerer udgifterne til måling væsentligt ift. den traditionelle metode.

Målemetode
Traditionelt er VOC og PAH blevet målt i et større netværk af målepunkter, der sættes op i et lodret tværsnit i læ side ift. det anlæg, hvorfra de diffuse emissioner kommer. Figur 1 illustrerer princippet i den traditionelle metode, sammenlignet med den vindretningsbestemte metode.
Heromkring placeres figur 1 a og b
Den vindretningsbestemte metode benytter – som den traditionelle metode – veldokumenterede metoder til opsamling af luftformige stoffer. VOC opsamles f.eks. på aktivt kul jf. EN14662-2 [2], og PAH opsamles på glasfiberfiltre og PUF-adsorbent jf. ISO 12884 [3]. Målingerne aktiveres automatisk af en reguleringsenhed, når vinden er i den rigtige vindretningssektor. På denne måde kan der måles over længere perioder (typisk flere uger), og hvert »receptorpunkt« i læ side på figur 1b er påvirket af et større antal vindretninger og -hastigheder og dermed af et større areal på kilden. På den måde bliver hvert målepunkt mere repræsentativt for den gennemsnitlige emission fra kilden ift. den traditionelle metode, hvor der typisk måles over f.eks. en time. Af samme grund kan antallet af målepunkter reduceres, når den vindretningsbestemte metode benyttes.
Reguleringsenheden styres af en vindretningssensor, og alle målepunkter aktiveres samtidig vha. et relæ. Reguleringsenheden er udviklet i samarbejde med Instrumatic A/S6 og har fået navnet Metcontroller.
Figur 2 viser, hvordan reguleringsenheden kan programmeres af brugeren, når vindretningssektoren skal vælges. Samme menu benyttes, når man skal aflæse, hvor mange timer vinden har været i den valgte vindsektor (»Source«-sektor), og når reguleringsenheden skal startes og stoppes.

Målinger af VOC og PAH på Koppers Denmark A/S
Den vindretningsbestemte metode blev brugt til måling af diffuse emissioner af VOC og PAH på Koppers Denmark A/S i Nyborg i maj-juni 2005. En nærmere beskrivelse af målingerne er givet i [4].
Der blev udført målinger på virksomhedens naphthalen- og tjæredestillationsanlæg. Det lodrette tværsnit på hvert af de to anlæg blev inddelt i 3-4 sektioner, idet hver sektion repræsenterede et område af anlægget med forventede, karakteristiske emissioner. Den diffuse emission blev for hver sektion bestemt ud fra (I) og (II):

Hvor
Ea(n)= den diffuse emission gennem det lodrette tværsnitsareal a(n), placeret i læ side ift. kilden [g/s];
C’a(n)= den målte, gennemsnitlige koncentration gennem tværsnitsarealet a(n) under vindretninger fra kilden, korrigeret for baggrundsbidraget [g/m³];
Ca(n) = den målte, gennemsnitlige koncentration gennem tværsnitsarealet a(n) under vindretninger fra kilden [g/m³];
Cbaggrund= den målte, gennemsnitlige koncentration på baggrundsstationen under vindretninger fra kilden mod tværsnitsarealet [g/m³].
Vgns = den målte, gennemsnitlige vindhastighed under vindretninger fra kilden mod tværsnitsarealet [m/s];
a(n)= arealet af den n’te sektion i det lodrette tværsnitsareal [m2].
Cbaggrund måles samtidig på en position i luv side, der er tilstrækkeligt langt fra anlægget til ikke at være påvirket af de diffuse emissioner under de relevante vindretninger. Cbaggrund er i forbindelse med målingerne på Koppers beregnet som gennemsnit af to parallelmålinger.
Gennemgang af de enkelte anlægs opdeling i tværsnitssektioner, ses i [4].

Måleprogram
Måleprogrammet er vist i tabel 1. Placeringen af målepositioner på tjæredestillationsanlægget er vist i figur 3.

Resultater
Tabel 2 viser tidspunkter for udførelsen af målekampagnerne, varigheden af prøveopsamlingen og den gennemsnitlige, målte vindhastighed under prøvetagningsperioderne.

Tabel 3 viser de målte benzenkoncentrationer under målekampagnen N-1 og illustrerer beregningen af den diffuse emission ud fra måleresultaterne. Beregningen er foretaget ud fra (I) og (II).

Tabel 4 viser den målte diffuse emission af de enkelte VOC’er, naphthalen og total-PAH fra de to anlæg. I total-PAH indgår resultater for 16 individuelle PAH’er, målt i B[a]P ækvivalenter7.

Diskussion
Måleresultaterne viste, at VOC-emissionerne fra begge anlæg domineres af diffuse udslip af benzen og C7-C9-aromater. Produktionen var på begge anlæg normal og konstant under målekampagnerne. De fluktuationer, der måles i VOC-emissionen fra kampagne til kampagne, skyldes formodentlig små lækager i anlægget, spild eller emissioner fra trykudligninger på anlægget. Små utætheder kan, selv når de opstår under normal produktion, give anledning til relativt store variationer i udslippet af de mest flygtige komponenter. Sådanne utætheder har en betydeligt mindre effekt på udslippet af mindre flygtige komponenter end PAH.
Emissionen af PAH var 0.011 g B[a]P-ækv/h-0.012 g B[a]P-ækv/h under begge målekampagner på tjæredestillationsanlægget. Også på naphthalenanlægget var PAH-emissionen konstant, men niveauet var 3-4 gange lavere end PAH-emissionen på tjæredestillationsanlægget. Dette er forventeligt, idet tjæredestillationsanlægget destillerer stenkulstjære, der har et højt indhold af PAH.
Eftersom naphthalen er et produkt fra naphthalenanlægget, er det ikke overraskende, at emissionen af naphthalen på 3-7 g/time fra naphthalenanlægget er omkring 4 gange højere end den fundne emission af naphthalen fra tjæredestillationsanlægget.
De målte emissioner lå alle væsentligt under de emissionsgrænseværdier, der er angivet i Fyns Amts miljøgodkendelse for de to anlæg.

Konklusion
Den vindretningsbestemte metode kunne på tilfredsstillende måde bruges til at måle den diffuse emission af VOC og PAH fra to industrianlæg på Koppers Denmark A/S. Der blev benyttet et begrænset antal målepunkter, og vha. reguleringsenheden kunne prøvetagningen udføres automatisk, når vinden var i den rigtige retning. Veldokumenterede målemetoder kunne på denne måde bruges til måling i både læ og luv side i målekampagner med en varighed på op til 2 uger. Repræsentativiteten af hvert enkelt målepunkt blev derved øget betydeligt.
VOC-emissionerne bestod overvejende af benzen og C7-C9-aromater. Hvor emissionen af benzen, toluen, ethylbenzen, xylener and naphthalen viste nogen fluktuation fra den ene målekampagne til den næste (fra 2 g/h – 20 g/h totalt for benzen, toluen, ethylbenzen og xylener), var PAH-emissionerne fra de enkelte anlæg mere konstante (0.011 – 0.012 g B[a]P-ækv/h på tjæredestillationsanlægget, og 0.003 g B[a]P-ækv/h – 0.004 g B[a]P-ækv/h på naphthalenanlægget).
Fluktuationerne i VOC og naphthalen skyldes emissioner fra små utætheder, trykudligninger og spild, som også under normal produktion kan opstå i procesanlæggene. Små utætheder kan være årsag til en relativt høj emission af de mere flygtige VOC’er, hvorimod utæthederne vil have en meget mindre effekt på emissionen af mindre flygtige komponenter, herunder PAH.
Den traditionelle læ og luv side måling blev i 1992 benyttet på Koppers Denmark A/S, hvor et meget stort antal målepunkter var involveret, og hvor disse målepunkter skulle aktiveres manuelt, når vinden var i den rigtige retning. Målingen i 2005 var væsentlig billigere at anvende end den traditionelle metode, og reguleringsprincippet kan bruges i alle målemetoder, der involverer opsamling på et medie i form af et filter og/eller en adsorbent. Det betyder, at metoden også kan anvendes til måling af diffuse emissioner af støv (herunder PM10), kemiske forbindelser på partikelform og diffuse emissioner af andre gasformige forbindelser end VOC og PAH.

1. Emissionsbestimmung bei diffusen Quellen – Grundlagen. VDI 4285, Blatt 1/E, September 2002.
2. EN14662-2. Ambient air quality – Standard method for measurement of benzene concentrations – Part 2: Pumped sampling followed by solvent desorption and gas chromatography. Dec. 2004.
3. ISO 12884 (2000). Ambient air – Determination of total (gas and particle-phase) polycyclic aromatic hydrocarbons – Collection on sorbent-backed filters with gas chromatographic/mass spectrometric analyses.
4. Fuglsang, K (2006). A Cost-effective Method for Campaign Measurement of Diffusive Emissions of VOCs and PAHs. 7th International Conference on Emission Monitoring, 2006 February 1-2, Paris, France.
5. Jensen, A.A. og Blinksbjerg, P. (2000). Baggrundsdokument for fastsættelse af emissionsgrænseværdi for PAH i luft. Rapport til Miljøstyrelsen. Kan downloades fra:

Fodnoter
1) Nuværende adresse: Sun Chemical A/S
2) VOC: Flygtige organiske forbindelser
3) PAH: Polycykliske aromatiske hydrocarboner
4) DOAS: Differential Optical Absorption Spectroscopy
5) LIDAR: Light Detection And Ranging
6) Instrumatic A/S, Ellemosen 9, 8680 Ry, Denmark. 7) B[a]P ækvivalenter: De målte koncentrationer af PAH forbindelser omregnes til benz(a)pyren-ækvivalenter alt efter deres toksicitet ift. toksiciteten af PAH-forbindelsen benz(a)pyren. Stoffernes koncentration i B[a]P-ækvivalenter kan herefter summeres, hvorved der opnås et mål for den samlede koncentration af PAH-forbindelser. Relative toksicitetsækvivalenter benyttet til omregningen er fastsat i Koppers miljøgodkendelse. For en nærmere beskrivelse af toksicitetsfaktorer for PAH henvises til [5].

Figur 1. Placering af målepunkter i forbindelse med måling af diffuse emissioner: (a) Den traditionelle, kortvarige måling, og (b) den vindretningsbestemte, længerevarende måling.
Figur 2. Metcontrollers hovedmenu: Den grønne hhv. røde pil definerer den øvre og nedre grænse for, hvornår vinden er fra kilden mod målepunkterne i læ side. (her: [50º;120º]). Den blå pil viser den aktuelt målte vindretning.

Tabel 1. Måleprogram til bestemmelse af diffuse emissioner af VOC og PAH fra Koppers Denmark A/S, Nyborg, vha. vindretningsbestemt prøveopsamling. Målepunkterne refererer til figur 3.

Figur 3. Måling på tjæredestillationsanlægget.

Tabel 2. Varighed af prøvetagningen og gennemsnitlige, målte vindhastigheder under prøvetagningsperioderne.

Tabel 3. Den diffuse emission af benzen, beregnet ud fra måleresultaterne i den første målekampagne på naphthalenanlægget og under anvendelse af formel (I) og (II).

Tabel 4. Den diffuse emission af VOC og PAH fra tjære- og naphthalenanlægget, bestemt ud fra målekampagnerne på de to anlæg.

Skrevet i: Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik