• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemiteknik01. 06. 2006 | Katrine Meyn

En polymer og et netværk

Kemiteknik01. 06. 2006 By Katrine Meyn

Organisering af et system ved netværksdannelse mellem metalioncentre og organiske broer medfører ofte nye og/eller ændrede egenskaber af fysisk/mekanisk eller kemisk karakter. Her præsenteres et klassisk »netværks«-forsøg og en ny udgave med PVA-polymerer og borationer. Den ny udgave giver en thermochrom gel.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af ph.d.-stipendiat, cand.scient. Torben Birk, Kemisk Institut, Københavns Universitet

Sammenkædes metalcentre i ordnede strukturer med forskellige organiske linkere, fås en form for »uorganisk plast«. Sker ordningen i 2 dimensioner taler man om en koordinationspolymer og i 3 dimensioner om et molekylærnetværk.
Koordinationspolymerer og molekylærnetværksstrukturer er, pga. deres potentiale som gasadsorbenter, katalysatorer, biomimetika og lignende, genstand for stor forskningsmæssig interesse [1]. Forskningsområdet danner bro mellem den organiske og uorganiske verden ved metalionernes varierende koordinationsgeometrier og reaktivitet kombineret med den organiske kemis strukturelle fleksibilitet samt reaktivitet gennem forskellige funktionelle grupper.

Netværk af PVA-polymer og borationer
Et eksempel på organisering ved netværksdannelse og deraf følgende nye egenskaber ses ved krydsbinding af polymeren polyvinylkalkohol (PVA) med borationer, [B(OH)4]- (kaldet »linkeren«) [2].
Krydsbinding mellem forskellige polymerkæder (fri drejelighed i carbonskelet) resulterer i dannelsen af en viscoelastisk gel med et betydeligt vandindhold. Forsøget er en »klassiker«, og der findes henvisninger mange steder, både i øvelsesvejledninger til gymnasiebrug og på forskellige kemihjemmesider [3].
I det følgende præsenteres det »klassiske« og et nyt forsøg. I den ny udgave fås en thermochrom [4] gel.

Demonstrationsforsøg:
– Der skal bruges:
· Polyvinylalkohol (f.eks. Fluka 49’000)
· Natriumtetraborat (Borax, Na2[B4(OH)4O5]∙8H2O)
· Phenolphatalein (Merck)
– Fremgangsmåde: Den »klassiske« PVA-gel
Følgende to opløsninger (relativt holdbare) fremstilles indledningsvist:
· PVA-opløsning (»Polymeren«)
40 g polyvinylalkohol (PVA) opløses under omrøring og opvarmning (under kogepunktet) i 1000 mL demineraliseret vand. PVA’en opløses kun langsomt og fuldstændig opløsning tager 3-4 timer.
· Borax-opløsning (»Linkeren«)
5 g borax opløses i 100 mL demineraliseret vand ved svag opvarmning.
Borax-opløsningen sættes til PVA-opløsningen under kraftig omrøring med en glasspatel, hvorved en tyktflydende gel dannes. Gelen bliver mere viskøs ved henstand.
– Fremgangsmåde: Den thermochrome PVA-gel
Samme fremgangsmåde som ved det klassiske forsøg, men med følgende ændring: En spatelfuld phenolphatalein opløses i ca. 2 mL absolut ethanol ved kortvarig opvarmning og sættes til PVA-opløsningen før borax-opløsningen.
Ved tilsætningen af borax-opløsningen til PVA-opløsningen dannes en rød gel. Afkøling på et is/vandbad eller bedre en is/natriumchlorid-kuldeblanding resulterer i en reversibel affarving af gelen [5].
– Affald:
Overskydende opløsninger hældes i vasken (skyl efter!), mens PVA-slimet smides i skraldespanden.

Hvad sker der:
Linkeren fremstilles ved opløsning af »borax«, der traditionelt benyttes til nøjagtig indstilling af saltsyre. Ved hydrolyse af borax dannes der ækvimolære mængder borsyre, B(OH)3 og borationer, [B(OH)4]-.
[B4(OH)4O5]2- + 5 H2O ® 2 B(OH)3 + 2 [B(OH)4]-
Borsyre er en meget svag syre, der indgår i følgende protolysereaktion:
B(OH)3 + 2 H2O ® [B(OH)4]- + H3O+ Ka = 10-9,2 M
Systemets pH-værdi er lig pKa = 9,2. Borsyre/borat/puffer-systemet kan benyttes ved farvning af gelen ved tilsætning af en passende syre/base-indikator som f.eks. phenolphtalein, 3,3-bis(p-hydroxyphenyl)phthalid (omslag: pH = 8,0-10,0), se figur 1.
Bindingstypen i gelen mellem PVA-polymeren og borat-linkeren kan tænkes at være af hydrogenbindingskarakter (I), koordinativ karakter (II) eller en intermediær form mellem de foregående to, se figur 2.
De eksakte bindingsforhold er ikke afklarede. De reversible thermochrome egenskaber fra intens rød til farveløs, som den phenolphatalinholdige gel udviser, kan tyde på, at systemets bindingsforhold får en mere koordinativ karakter ved afkøling, idet pH-værdien ændres mod større surhed ved afkøling.
At den thermochrome effekt ikke skyldes en simpel temperaturafhængig forskydning af borsyre/borat/puffersystemet ses ved afkøling af en blanding uden PVA.

Taksigelser:
En stor tak til Jesper Bendix for ideer og eksperimenter ved køkkenbordet.
1. Kitagawa, S.; Noro, S. Comprehensive Coordination Chemistry II, 2004 vol. 7, 231-261 afsnittet: Coordination Polymers: Infinite Systems.
2. Casassa, E. Z. et al. J. Chem. Ed. 1986, 63, 57
3. Shakhashiri, B. Z. Chemical Demonstrations, A Handbook for Teachers of Chemistry, 1989 vol.3, 362-363.Ved søgning på internettet f.eks. Googel-søgning »PVA and slime«
4. Ifølge »IUPAC Compendium of Chemical Terminology« 2. udgave (1997) definers thermochromi som: »A thermally induced transformation of a molecular structure or of a system (e.g. of a solution), thermally reversible, that produces a spectral change, typically, but not necessarily, of visible colour«.
5. Temperaturen nødvendig for fuldstændig affarvning af gelen afhænger af den tilstedeværende koncentration af phenolphatalin.
Figur 1. Syre/base-indikatoren phenolphtalein.
Figur 2 og 3: Mulige bindingsforhold i netværk af PVA-polymerer og borationer.

Skrevet i: Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik