
Forskere har fundet den farlige og sygdomsfremkaldende bakterie Vibrio parahaemolyticus på mikrofibre i Middelhavet.
Mikrofibre er bittesmå tråde fra tekstiler. De opstår, når tekstiler produceres, vaskes eller bæres, og er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. De spredes via luft og vand, og en stor del ender i oceanerne. Og de er altså blevet hjemsted for den farlige bakterie, der i øvrigt også er blevet påvist vokse på mikroplast.
Bag opdagelsen står Ana Luzia Larcerda, havbiologisk forsker ved Sorbonne Université, og hendes kolleger, der har offentliggjort deres opdagelse i dette studie.
Bakterien er farlig for både mennesker og fisk. Hos os kan den give meget voldsomme symptomer med blodig diarre, mavekramper og opkastninger, men går som regel over af sig selv efter nogle dage. Det kan dog i mere sjældne tilfælde udvikle sig mere dramatisk.
Fisk får den ofte i sig, når de spiser mikrofibre. En klump mikrofibre kan nemlig både ligne og lugte som et byttedyr. Og det er langt fra bare Vibrio parahaemolyticus, som har har slået sig ned på de små tråde. Det er ofte en helt buffet af bakterier, svampe, mikroalger, muslinger og orme.
Faktisk fandt forskerne masser af liv. I gennemsnit var der fx 2.000 bakterier tilhørende 200 forskellige arter på de mikrofibre, som de undersøgte ved hjælp af både scanningselektronmikroskoper og DNA-sekventering.
Vibrio parahaemolyticus udvikler sig langt fra altid til det voldsomme maveonde, men risikoen stiger med højere temperaturer, ligesom der er tegn på, at de højere temperaturer også fører til, at den breder sig ganske hurtigt.
Vi vil ofte få den, når vi spiser fisk og skaldyr.
Kilde: svt