
Hvis kosten består af fedt og sukker, er det ikke bare risiko for de klassiske sygdomme fedme, sukkersygen og hjerte-kartilstande. Det påvirker tilsyneladende også evnen til huske, viser forsøg på mus, viser et nyt studie.
Baggrunden for påvirkningen af hukommelsen skyldes omfattende metaboliske ændringer i hippocampus, der er et område i hjernen, der er koblet til vores hukommelsen. Også hjernebarken syntes at blive påvirket af de fedt- og sukkerrige kost.
På den positive front syntes tilstanden ikke at være permanent, men ændres ved en anden og sundere kost.
Forsøgene med mus er foretaget af Lunds Universitets Diabetes Center (LUDC). Har kunne forskerne ikke se en kønsmæssig forskel på de påvirkningerne, som kosten havde.
Forskerne brugte magnetisk MRS (Magnetisk Resonans Sondering) til at foretage regelmæssige målinger af metabolitter i musenes hjerner under eksperimentet. En metabolit er et nedbrydningsprodukt i kroppen.
Et individs metaboliske profil kan vise ændringer i energiniveauer og kommunikation mellem neuroner og celledød. Adskillige adfærdseksperimenter blev udført parallelt med disse målinger for at studere musenes hukommelsesevne.
Hukommelsesevner blev undersøgt gennem test, hvor forskerne undersøgte, hvor gode musene var til at genkende nye objekter. De mus, der fik fed mad, udforskede ikke nye genstande i samme omfang som de mus, der fik en sundere kost. Mus, der først fik fed mad efterfulgt af en periode med sundere fødevarer, genvandt deres evne til at genkende nye genstande.
KIlde: lu.se