• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 05. 2016 | Katrine Meyn

Fermenterede hvidløg kan blive blå-grønne

Fødevarekemi01. 05. 2016 By Katrine Meyn

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2016 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

Af Jens Folke

Tarmfloraen er i de senere år blevet et fokusområde for både læger og mikrobiologer. På dr.dk kan man f.eks. læse, at Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital de seneste 1½ år har behandlet 60-70 patienter, der er blevet syge af tarmbakterien Clostridium difficile, med andres afføring. Bakterien kan give en voldsom diarré, der kan vare flere måneder. Behandlingen viste sig effektiv for 60% af patienterne ved en behandling og for 90% efter flere behandlinger.
Mange forskellige forsøg, ikke mindst fra USA, sammenkæder dårlige tarmbakterier med risiko for overvægt, depressioner (da de nerver, der går direkte fra tarmen til hjernen, påvirkes af miljøet i tarmen), tarmkræft, kronisk tarmbetændelse, sklerose, leddegigt, astma, nældefeber og meget mere. Det har vist sig, at overvægtige i gennemsnit har færre bakterier end normalvægtige (1½ kg er gennemsnittet), og dertil har de færre forskellige bakterier i tarmsystemet. Så hvis man hovedsageligt spiser føde, der er letoptagelig, altså sukker, stivelse, forarbejdet kød og fedtemulsioner, levner man ikke mad til bakterierne i den nedre ende af tarmsystemet, og det er ikke godt!
Søger man på Videnskab.dk ”tarmflora” fås en række spændende overskrifter fra 2016:
– Mors tarmflora under graviditeten former også barnets immunforsvar, 23. marts 2016
– Mors tarmflora former barnets immunforsvar inden fødslen, 02. april 2016
– Fibre og protein giver småbørn rigere tarmflora, 11. februar 2016
– Hypotese: Sådan kan dine tarmbakterier gøre dig ekstra tyk, 04. februar 2016.

Seneste buzzword inden for gavnlig kost for tarmene er derfor fermenterede fødevarer, hvor jeg tidligere har behandlet emnet omkring såvel kål som spegepølser. Men som med al ny forskning skal man nok tage alle disse resultater med et gran kritisk salt – det er for godt til at være sandt, eller i modsat fald en bombe under folkepensionssystemet, når vi alle ender med at blive 100 år.
Ikke desto mindre foranledigede det mig til – efter julekålens velsignelser – at begive mig ind på endnu et område af fermenterede grøntsager, nemlig hvidløg. Mine hvidløgsfed blev afskallet ved en noget voldsom rystetur og lagt i en lage med 15 g salt/liter, inokuleret med væske fra min fermenterede hvidkål. Litteraturstudier indikerede, at jeg skulle vente 4-6 uger med at fortære resultatet, men allerede efter et par uger antog de en farve, der ledte mine tanker hen på kobbersulfat – en farve, der ikke er helt almindelig i naturen, se figur 1. Derfor konfererede jeg lidt bekymret med Carl Th. Pedersen, som henviste til en af sine egne artikler [1], hvori han beskriver behandling af friske hvidløg med eddike under forskellige forhold. Artiklen er grundig, men rummer ikke nogen klar konklusion. Dog eftervises det, at det har noget med spiren at gøre, og at det formentligt er et anthocyanin, der farver dem i samspil med chlorophyl.

Det fik mig til at søge at reproducere farveforsøget med fermenterede hvidløg. Jeg lavede tre glas:

1. Hvor jeg afskallede hvidløgene på samme måde som før.
2. Hvor jeg flækkede hvidløget og fjernede spiren.
3. Hvor jeg forsigtigt pillede skallen af hvidløget, idet jeg søgte ikke at skade hvidløget indeni.

Resultatet på figur 2 viser, at glas 1 og glas 3 er farvede – dog i mindre grad end de oprindelige hvidløg fra januar, mens glas 2 er ufarvet. pH-strimlen viser, at pH ligger mellem 4-5, så der har altså fundet en fermentering sted. Det ligger også fast, at jeg har overlevet hvidløgene længe nok til at skrive denne artikel, og at jeg ikke i skrivende stund er diagnosticeret med diarré, tarmkræft eller andre alvorligheder efter indtaget af de farvede hvidløg, som jeg derfor betragter som både sunde og ugiftige.

Fra en nylig amerikansk blog, har jeg ekstraheret følgende [2]:

Alderen på hvidløget
– Nogle kilder siger, at nyligt høstede, friske hvidløg (dvs. hvidløg med et højt vandindhold), er mere tilbøjelige til at skifte farve.
– Andre kilder siger det modsatte.
Tilsat nærvær af syre
– Det synes klart, at tilstedeværelsen af syrer, såsom citronsaft eller eddike kan forårsage en farveændring, men ikke altid.
Temperatur
Om hvidløget forvarmes eller ej synes uden betydning for, om det reagerer med syre og ændrer farve.
Farven på hvidløgssorten
Nogle hvidløgssorter er rent hvide, mens nogle har et skær af lilla eller rød.
De farvede sorter af hvidløg kan være mere tilbøjelige til at blive blå-grønne.

Men de egentlige kemiske processer bag farvningen henstår indtil videre som uafklarede 20 år efter Carl Th. Pedersens indledende forsøg.

Hvidløgene har for øvrigt en frisk, sprød og syrlig smag, der spiller godt sammen med hvidløgssmagen. De er ikke så stærke som friske hvidløg, der af de fleste kun kan indtages i begrænsede mængder i rå tilstand. Jeg har brugt dem til kryddersmør, i salater og som tilbehør til ost.

Referencer
1. Carl Th. Pedersen: ”Grønne Hvidløg”, Dansk Kemi 1995(5) p. 30-31.
2. Why Does Garlic Turn Blue and Is It Safe To Eat? https://delishably.com/vegetable-dishes/Why-Does-Garlic-Turn-Blue-and-Is-Blue-Garlic-Safe-To-Eat 2016.03.17.

 

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop23. 06. 2025

Franz Hofmeister opløste æggehvide i vandige saltopløsninger. En artikel fra 1888 beskriver, hvordan nogle ioner får proteiner til at udfælde, mens andre ioner har den modsatte effekt. Fødevarekemien bruger stadig Hofmeister, men langt mere nuanceret. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3,

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik